İsrail, şu anda kağıttan kaplan gibidir

İsrail, şu anda kağıttan kaplan gibidir -İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Üstün: -İsrail, hiçbir meşruiyeti, kuralı olmayan, ahlaksız bir savaş yürütüyor -Masum kadınların, sivillerin, çocukların canlarını almaya


SAKARYA (A.A) - Kemal Kaymak / Çağrı Turgut - TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, İsrailin Filistinde hiçbir meşruiyeti, kuralı olmayan, ahlaksız bir savaş yürüttüğünü belirterek, İsrail, şu anda kartondan kaplan gibidir, İsrailin tek çıkar yolu barış yapmaktır ve karşılarındaki insanlara saygılı davranmaktır dedi.
     Üstün, AA muhabirine, İsrailin Gazzeye önceki gün başlattığı saldırıyı ibretle izlediklerini ifade ederek, İsrailin kadın, çocuk, sivil demeden saldırdığını, insanların en temel hakkı olan yaşam hakkını yok ettiğini söyledi.
     İsrailin Gazzeyi adeta açık hava hapishanesine çevirdiğini anlatan Üstün, Filistinlilerin hiçbir ekonomik faaliyetine izin vermediğini, insanların tedavi ve seyahat özgürlüklerinin kısıtlandığını bildirdi.
     İsrail, hiçbir meşruiyeti, kuralı olmayan, ahlaksız bir savaş yürütüyor diyen Üstün, sözlerini şöyle sürdürdü:
     İsrail, Ortadoğu ve dünya üzerinde bir korku imparatorluğu kurmuş. Bu korku imparatorluğunun temel taşlarından birini Sayın Başbakanımız one minute çıkışıyla aslında sarstı ama şimdi Ortadoğuda Arap Baharı dediğimiz gelişmelerle bu korku imparatorluğu tamamen sarsılmakta. Bu gelişmeler hem bölge halkının lehine hem de Filistinde yaşayan Müslümanların lehine olmaktadır.
     Artık Batının ve İsrailin her dediğini yapan, Mısırda Hüsnü Mübarek yok veya sanki Filistin hakkını savunuyormuş gibi yapan Kaddafi ve Tunusta Binali yok. Artık sesleri halkının sesiyle birleşmiş liderler var. Dolayısıyla Suriyede de bu rejim yıkılacak ve halkın desteklediği bir rejim gelecek, o zaman İsrailin durumu çok daha kötüye gidecek.
    
     -Gazze saldırısı iç siyasete yönelik-
    
     İsrailin bir an önce barış yapmasını ve Filistinlilerin devlet kurma hakkı başta olmak üzere, bütün haklarını sağlaması gerektiğini dile getiren Üstün, dünyanın da bu barışa katkı sağlaması gerektiğini söyledi.
     Aslında biz bu filmi önceden görmüştük diyen Üstün, 2008 yılında Olmertin Başbakan, Livninin de Dışişleri Bakanı olduğunu, Olmert-Livni ikilisinin aynı sahneleri gerçekleştirdiğini ve iktidarda kalabilmek için bin 500 masum Filistinlinin kanına girdiğini anlattı.
     Üstün, İsrailin Gazze saldırısının tamamen iç siyasete yönelik olduğuna işaret ederek, Bunları herkes ayan beyan görüyor ama iktidarda kalamadılar. Bin 500 masum insanın kanına girmelerine rağmen ayakta kalamadı, Olmert yenildi. Şimdi benzer sahneyi iktidardaki Netanyahu ve Ehud Barak sağlamaya çalışıyor. Bırakın bir şekilde iktidarda kalmayı, masum kadınların, sivillerin, çocukların canlarını almaya devam ederlerse yönetebilecekleri bir İsrail Devleti dahi bulamazlar. O yüzden mazlumun ahını alarak abad olunmaz. Mazlumun ahını almasınlar ifadelerini kullandı.
     İsrailin öyle veya böyle bir şekilde kurulduğunu dile getiren Üstün, devletin yaşamasını istiyorlarsa İsrail yönetiminin Filistinlilerin devlet kurma ve siyasi haklarına saygı göstermeleri gerektiğini vurguladı.
    
     -Arap Baharı ve Amerikadaki seçimler-
    
     İsrailde insan haklarına saygı göstermeyen, saygısız bir yönetim bulunduğunu vurgulayan Üstün, İsrailin Batı rejimlerini esir alarak şımarık tavırlarını devam ettirdiğini ama Batı halklarının bu durumdan sıkıldığını söyledi.
     Amerikadaki seçimlere de değinen Üstün, Cumhuriyetçilerin kazanması için bütün İsraillilerin seferber olduğunu ama Amerikan halkının desteğiyle Obamanın kazandığını hatırlattı.
     Artık hem dünyanın hem Batının hem de Ortadoğunun değiştiğini İsrail yönetimlerinin görmesi lazım diyen Üstün, sözlerini şöyle tamamladı:
     Şöyle de bir algı oluşmasın. İsrail, çok güçlü bir devlet, her istediğini yapabilir. Hayır, o günler artık geride kaldı. İsrail, şu anda kağıttan kaplan gibidir. İçeride sorunları vardır, içeride nüfus dengesi tamamen değişmiştir, Arapların, Müslümanların nüfusu ciddi manada, neredeyse yüzde 50ye varacak şekilde yükselmiştir. Ekonomik, sosyal sorunları vardır. Dışarıda da kendilerini kayıtsız, şartsız destekleyenler artık azalmaktadır.
     Arap Baharıyla birlikte bu ülkelerde kendi halkının sesini dinleyen rejimler, hükümetler kurulmaktadır. İsrailin tek çıkar yolu barış yapmaktır ve karşılarındaki insanlara saygılı davranmaktır.
    
     Yayıncı: Atakan Çelik
<< Önceki Haber İsrail, şu anda kağıttan kaplan gibidir Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER