İthal saman besiciyi rahatlattı

İthal saman besiciyi rahatlattı -Simav ilçesinde, Gürcistandan getirilen saman, yerli samana göre yüzde 50 ucuz fiyata satıldı -Demirciköy beldesi meydanında satışa sunulan 7 ton saman kısa sürede tükendi


KÜTAHYA (A.A) - Ege Bölgesi İç Ege Bölümünün önemli hayvancılık merkezlerinden Kütahyanın Simav ilçesine Gürcistandan getirilen ve kilogramı 50 kuruştan satılan 7 ton saman, besiciler tarafından kısa sürede satın alındı.
     İlçeye bağlı Demirciköy beldesinde faaliyet gösteren Demirciköy Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü Mustafa Ekrem Gökçeoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kooperatiflerince ithal edilen ilk parti samanın Demirciköyde çok kısa bir sürede alıcı bulduğunu söyledi.
     Saman ihtiyacının bölgeden karşılanamadığını dile getiren Gökçeoğlu, Karşılansa da fiyatlar çok yüksek olduğundan çiftçilerimiz ve hayvan üreticilerimiz sıkıntı yaşadı. Bu nedenle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız dışarıdan saman ithal etmeye başladı. Bu ithal samanlardan ilk parti Gürcistandan beldemize ulaştı. Getirilen bu samanla besicilerimiz biraz olsun rahatlayacak. Samanın kilogramı, yerli samana göre yüzde 50 ucuz olmak üzere 50 kuruştan satıldı dedi.
     Demirciköy Belediye Başkanı Turan Sümer de kooperatif saman getirmeden önce bölgede saman bulunamadığını ifade etti.
     Geçen yıl bahar yağmurlarının, bölgede üretilen hububatta verimi düşürdüğünü anlatan Sümer, Simavda hububat üreticisi daneye sevinirken samanda hüsrana uğradı. Bu yüzden de ilçe genelinde saman sıkıntısı baş gösterdi. 7 ton saman geldi ama belde meydanımızda besicilerimiz tarafından hemen tüketildi. Daha 3-5 kamyon saman gelse ancak beldemizdeki besicilerimizin ihtiyacını karşılayacak diye konuştu.
     Besici İsmail Dindar ise bölgede 5 ay önce balya fiyatının 12-14 lira olduğunu dile getirdi.
     Saman ithal edileceğinin söylenmesi nedeniyle besicilerin beklediğini, saman stoklamadığını kaydeden Dindar, Yeterli saman ithal edilmeyince de deposunda samanı olanlar fiyat artırdı. Bir zamanlar yüzüne bile bakılmayan saman, en değerli katı yem oldu. Bu fiyatlardan dolayı zor günler geçiriyoruz. Bu kışı geçirebilmek için bir büyükbaş hayvanın neredeyse iki katı kadar masraf ediyoruz. Tarım Kredi Kooperatifinin beldemize getirdiği ithal samandan hemen bir traktör kadar aldım. Olsa yine alırım ifadelerini kullandı.
    
     Muhabir: Zekeriya Türkel / Hadi Şengül
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber İthal saman besiciyi rahatlattı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER