Kafkas ana arı üretimi için destek

Kafkas ana arı üretimi için destek bekliyorlar -Ardahan İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Evliyaoğlu: Bakanlık bize yeniden destek verirse ana arı üretimi 3 binden 10 bine çıkar


ARDAHAN (A.A) - Günay Nuh - Ardahanda arı üreticileri Kafkas Ana Arı üretiminin artırılması için destek bekliyor.
     Ardahan İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ana arı için verilen desteğin 2009 yılında kaldırıldığını belirterek, bu desteğin yeniden verilmesini beklediklerini söyledi.
     Evliyaoğlu, Ardahanda 2009 yılında yaklaşık 10 bin Kafkas ana arısı üretildiğini, bunların kent ekonomisine çok önemli katkı sağladığını belirtti.
     Kafkas ana arısına verilen 15 liralık desteğin kaldırılmasıyla ana arı üretiminin düştüğüne dikkati çeken Evliyaoğlu, şunları kaydetti:
     Bakanlık bize yeniden destek verirse ana arı üretimi 3 binlerden 10 bine çıkar. Destek yeniden verilirse yıllık ortalamayı yeniden 10 bine kadar çıkarmayı hedefliyoruz. Hatta daha da fazla üretim olur. Bir ana arı 35 liradan alıcı buluyor. Bu da şu demektir Yaklaşık 350 bin lira sadece ana arı parasıyla giriyor. Bu rakam il ekonomisi için son derece önemlidir. Bu bölgede yaklaşık 12 işletme bu işten para kazanıyor.
     Desteğin verilmesiyle ana arı ihracatının yurt içi ile sınırlı kalmayacağını ifade eden Evliyaoğlu, asıl hedeflerinin yurt dışına ana arı ihraç etmek olduğunu söyledi.
     Evliyaoğlu, Rizeye gönderilen 40 ana arıyla bu yıl 3 bin 500 ana arıyı iç piyasaya sürdüklerini kaydetti.
    
     -Kafkas arı ırkının özelliği-
    
     Kafkas arısının uysal, çalışkan soğuk ve hastalıklara karşı dirençli olma gibi üstün ırk özelliği bulunuyor. Hortumları diğer arı cinslerinden uzun olan Kafkas arının dil uzunlukları 7,5 milimetredir. Bu özelliği nedeniyle çiçeğin derinliklerinden rahatlıkla yararlanabiliyor.
     Sık sık oğul verme eğilimine girmemeleri bu ırkın üstün nitelikleri arasındadır. Yavru verimleri yüksektir ve kuvvetli aileler meydana getirirler. En kuvvetli oldukları devre yaz ortasıdır. Çok uslu olmalarına rağmen dışardan gelen yağmacı arı ya da diğer zararlılara karşı kovanlarını oldukça iyi korurlar.
    
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Kafkas ana arı üretimi için destek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER