Mardin Ramazan ayında sigarayı bırakıyor

Mardin Ramazan ayında sigarayı bırakıyor -Ramazan ayı boyunca düzenlenecek kampanya kapsamında, sigaranın zararları ve bırakma yöntemleri anlatılacak -Günde 3 milyon sigaranın tüketildiği tahmin edilen Mardinde, sigaraya günlük 7


MARDİN (A.A) - İbrahim Sincar - Mardin Sağlık Müdürlüğü, Mardin Müftülüğü ve Yeşilay Mardin Şubesi tarafından düzenlenen Ramazan Ayında Mardin Sigarayı Bırakıyor kampanyası kapsamında, sigaranın zararları ve bırakma yöntemleri anlatılacak.
     Günde 3 milyon adet sigaranın tüketildiği tahmin edilen Mardinde, sigaraya günlük 750 bin lira harcandığı belirtildi.
     Mardin Sağlık Müdürü Mehmet Derviş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tütün ürünlerinin insanların ölümüne veya sakat kalmasına yol açtığının bilindiği halde, yasal olarak satılmasına izin verilen tek ticari ürün olduğunu söyledi. Sigaranın insan sağlığına ciddi derecede zarar verdiğini aktaran Derviş, sigaranın, akciğer, ağız, diş eti, dil, gırtlak, yemek borusu, mesane, pankreas, böbrek, prostat, rahim ağzı ve kan kanseri gibi birçok hastalık riskini arttırdığını belirtti.
     Derviş, sigara akciğerde, hava yollarında kalıcı hasarlara, akciğerin savunma sistemlerinde zararlara neden olduğunu ve akciğere yönelik tedavilerde cevapsızlığa yol açtığını bildirdi.
     Derviş, sigara içen annelerin çocuklarında, ani bebek ölümü sendromunun da 2,5 kat daha sık görüldüğünü vurguladı.
     Türkiyede, 2012 verilerine göre, kişi başına günlük 4 adet sigara tüketildiğini ifade eden Derviş, şöyle konuştu:
     Bundan yola çıkarak, Mardinde günde 3 milyon adet sigara tüketildiğini tahmin ediyoruz. Bu da günde 150 bin pakete denk geliyor. Bir sigara paketinin ortalama 5 lira olduğu düşünülürse; Mardinde günlük 750 bin lira sigaraya harcanmaktadır. Yıllık ise 275 milyon lira civarında. Ortalama 300 yataklı bir devlet hastanesinin 35 milyon liraya mal olduğu düşünülecek olursa, sağlığa verdiği zararlarının yanında sigaranın nasıl bir ekonomik kayıp oluşturduğu dikkatten kaçırılmamalıdır. Bu ramazan ayında vatandaşlarımızın sigarasız bir dünya, sağlıklı bir yaşam ve gelecek için sigarayı hayatınızdan sonsuza kadar çıkarmasını arzu ediyoruz.
     Derviş, sigarayı bırakan ve bırakmak isteyen herkese, sağlık konusunda gereken desteği verdiklerini ve vermeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.
    
     -Vaaz ve hutbelerde sigaranın zararları anlatılacak-
    
     Mardin Müftüsü Dursun Ali Coşkun da kampanya kapsamında hazırlanan afişlerin, 15 gün boyunca Mardin caddelerinde yer alacağını belirtti.
     Sigarayı bırakmanın en önemli etkenlerinden birinin motivasyon olduğunu ifade eden Coşkun, şunları söyledi:
     Ramazan ayı boyunca, vaaz ve hutbelerde sigaranın sağlığa zararları dile getirilerek, cemaat aydınlatılacak. Bizler topluma rehberlik yapan insanlarız. Hutbelerimizde, vaazlarımızda sağlığın önemine değinerek, bu konuda vatandaşlarımızın sigarayı bırakması için çağrıda bulunacağız. Sağlık olmazsa ibadette olmaz. Sigara hastalıkların sebebidir. Sigara kanserin sebebidir. Sigarayı bırakmak zor ama imkansız değil. Önemli olan bu konuda kararlı olmak. Kişinin motivasyonunu sürekli yüksek tutması, bunu refleks olarak yaşamının odağına yerleştirmesi gerekir. Bizlerde bu konuda vatandaşlarımıza yardımcı olacağız.
    
     -Mardinde en az 150 bin sigara tiryakisi var-
    
     Yeşilay Mardin Şube Başkanı Lütfü Günlüoğlu ise sigara ve benzeri alışkanlıkların bırakılması için çalışmalar yürüttüklerini belirtti.
     Günlüoğlu, herkesi kampanyaya katılmaya ve destek vermeye davet ettiklerini, her kurumun ve bireyin sigarayla mücadele etmesi gerektiğini kaydetti.
     Sigarayla mücadele konusunda, basına da büyük görevler düştüğünü dile getiren Günlüoğlu, şunları söyledi:
     Mardinde en az 150 bin sigara tiryakisinden söz ediliyorsa, durumun vahameti ortadadır. Biz sigara konusunu çok önemsiyoruz. Çünkü sigarayı atlayarak, diğer bağımlılıklarla, zararlı alışkanlıklarla mücadele etmemiz mümkün değildir. Yapılan araştırmalar sonucunda, bütün zararlı alışkanlıkların yanında sigaranın yerini aldığı görülüyor. Kumar oynayanlar, uyuşturucu kullananlar ve alkol kullananların neredeyse tamamı, aynı zamanda sigara da kullanıyorlar. Yani sigara hepsine yataklık yapıyor. Yanlış anlaşılmasın sigara içenler diğerlerini de yapıyor anlamında söylemiyorum. Ancak diğer alışkanlıkları olan insanlar, aynı zamanda sigara da içiyor.
    
     Yayancı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Mardin Ramazan ayında sigarayı bırakıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER