Mektepli ustalar bu okulda yetişecek

Mektepli ustalar bu okulda yetişecek -Adana OSBde yaptırılan Türkiyenin ilk özel teknik meslek lisesi, mektepli ustaları yetiştirecek -Adana Hacı Sabancı OSB Başkanı Sütçü: -Memleketimize hizmet edebilecek, alt yapıyı oluştura


ADANA (A.A) - Ömer Yıldız / Muhammet Fatih Demirci - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan organize sanayi bölgelerinde teknik meslek lisesi kurulmasına yönelik protokol kapsamında, ilk özel teknik meslek lisesinin Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) kurulacağı bildirildi.
     Adana Hacı Sabancı OSB Başkanı Bekir Sütçü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiyede irili ufaklı 268 organize sanayi bölgesi bulunduğunu ve Adana Hacı Sabancı OSBnin alt ve üst yapısıyla bunların içinde ilk 10 arasında yer aldığını belirtti.
     OSBde faaliyet gösteren 336 firmada 30 bin kişiye istihdam sağlandığını ifade eden Sütçü, her yıl ortalama yüzde 10 büyüyen bölgenin, yıllık ortalama 3 bin kişiden oluşan nitelikli iş gücüne ve ara elemana ihtiyaç duyduğunu söyledi.
     Nitelikli iş gücü ihtiyacının karşılanması için Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı ile imzalanan protokol kapsamında özel bir kurumla teknik meslek lisesi açmak konusunda anlaştıklarını anlatan Sütçü, şunları kaydetti:
     Yap işlet devret modeliyle yapılacak olan okul, Türkiyede ilk olma özelliğini taşıyor. 48 derslikten oluşacak okulumuz bin 200 öğrenci kapasiteli. Lisemizi 2013-14 eğitim ve öğretim yılında faaliyete geçireceğiz. Hem sanayicimizin personel sorunu var, hem de memleketimizde istihdam sorunumuz var. Memleketimize hizmet edebilecek, memleketimizin alt yapısını oluşturacak, memleketimizin temel taşlarını oluşturacak, bileğinde altın bileziği olan bireyler yetiştirmek için okulumuzu inşa ediyoruz. Okula kayıt yaptıran öğrencilerimizden para alınmayacak. Devlet, özel eğitim kurumuna, bölümüne göre değişen oranlarda öğrenci başına 4 bin ile 5 bin lira arasında para verecek.
     Meslek lisesindeki bölümlerin, sanayi bölgesindeki işletmelerin üretim alanları dikkate alınarak açılacağına dikkati çeken Sütçü, işletmelerin hangi alanlarda nitelikli elemana ihtiyacı olduğunun belirlenmesi için anket çalışmaları yaptıklarını ifade etti.
     OSBde, en fazla tekstil sektöründe faaliyet gösteren firma olduğunu belirlediklerini dile getiren Sütçü, lisede tekstil başta olmak üzere makine, elektrik, elektronik ve kimya bölümlerinin bulunacağını anlattı.
    
     -İstihdam garantili okul-
    
     Üniversitelerin bazı bölümlerinden mezun olanların uygulamada ciddi sıkıntılar çektiklerini vurgulayan Sütçü, şöyle devam etti:
     Devletimizin yetkili organları da bu eksiği gördüğü için bu yönde adım attı. Burada okuyacak öğrencilerin en büyük avantajı meslekle alakalı fiili olarak çalışabilecek durumda mezun olabilmeleri. Meslek Yüksek Okulunda bölüm birincisi olan öğrencileri çeşitli hediyelerle ödüllendiriyoruz. Yazları boş geçirmemeleri için buradaki firmalarda çalışmaları konusunda telkinlerde bulunuyoruz. Meslek Yüksek Okulundaki bu uygulamanın aynısını lisede de yapacağız. Kapasitemiz bin 200ü bulduktan sonra mezun olan bin kişiye organize sanayi bölgesinde staj yaptırarak buradaki şirketlerde iş vermeyi hedefliyoruz. Öğrencilerimiz daha liseden mezun olduklarında başka yerlerde iş aramadan bölgemizdeki firmalarda çalışabilecekler.
     Ülkenin en büyük sorunlarından birinin işsizlik olduğunu, buna karşın sanayicinin çalıştıracak nitelikli eleman bulmada sıkıntı çektiğini ifade eden Bekir Sütçü, bu uygulamayla bu tezatlığın ortadan kaldırılmasını hedeflediklerini sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Tevfik Işık
<< Önceki Haber Mektepli ustalar bu okulda yetişecek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER