Okul Sütü Programı, süt tüketiminin özendirilmesi

Okul Sütü Programı, süt tüketiminin özendirilmesi açısından önemli -TÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dağdeviren: -Tüm ailelerin, çocuklarının süt alması için yaratılan bu fırsattan faydalanması gerektiğini düşünüyorum


EDİRNE (A.A) - Gökhan Balcı - Trakya Üniversitesi (TÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nezih Dağdeviren, önemli bir kalsiyum, fosfor ve protein kaynağı olan sütün devlet aracılığıyla öğrencilere sunulmasının önemine işaret ederek, Tüm ailelerin, çocuklarının süt alması için yaratılan bu fırsattan faydalanması gerektiğini düşünüyorum dedi.
     Dağdeviren, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sütün, ucuz ve kolay temin edilebilen önemli besin kaynaklarından biri olduğunu söyledi.
     Günde iki bardak süt içerek, vücudun kalsiyum ve fosfor ihtiyacının yarısının, protein ihtiyacının üçte birinin karşılanabileceğini anlatan Dağdeviren, Okul Sütü Programı aracılığıyla öğrencilere dağıtılan sütü, kaçırılmaması gereken bir fırsat olarak gördüğünü vurguladı.
     Velilerden, çocuklarına süt verilip verilmemesiyle ilgili izin formu alındığını, bazı velilerin bu fırsatı iyi değerlendiremediğini belirten Dağdeviren, Bu, bazı okullarda çok düşük oranlarda cevap buldu. Entelektüel seviyesi yüksek, sütün değerini bilen ailelerin çocuklarını yolladığı okullarda bile böyle bir sonuç çok üzücü bir şey dedi.
    
     -Ultra yüksek sıcaklıkla pastörize edilen sütler dağıtılıyor-
    
     Dağdeviren, velilerin bu endişesinin altında, geçen yıl okullarda süt dağıtımı sonrası öğrencilerde ortaya çıkan rahatsızlıkların yattığını aktararak, sütlerden alınan numunelerde bozuk süt gibi toplumsal infial yaratacak bir verinin ele geçmediğini dile getirdi.
     Öğrencilerde ortaya çıkan rahatsızlıkların ardından gıda zehirlenmesi, süt alerjisi ve laktoz intoleransı gibi konuların gündeme geldiğini ifade eden Dağdeviren, Besin eğer hatalı hazırlandıysa, hatalı toplandıysa, hatalı saklandıysa ve sunumunda hijyenik problemler varsa gıda zehirlenmesi olabilir. Ama birinci süt uygulamasında da şimdiki süt uygulamasında da ultra yüksek sıcaklıkla pastörize edilen sütler dağıtılıyor. Dolayısıyla ambalajlarında bir bozulma yoksa, açıldıktan sonra uzun müddet sıcak ortamda bırakılmadıysalar, bu sütlerin bir gıda zehirlenmesi yapma ihtimali yok diye konuştu.
     İnek sütü alerjisinin, anne sütü alamayıp inek sütüne erken başlayan çocuklar veya 2 yaşın altında ilk defa inek sütüyle tanışan çocuklarda görülebileceğini kaydeden Dağdeviren 2 yaşından sonra çok nadir görülür. Yaşananların süt alerjisi ile örtüşeceği kanaatinde değilim. Çocuklarda laktoz intoleransı görülme ihtimali daha yüksek. Laktoz intoleransı, sütün içindeki proteinlerin neden olabileceği bir tahammülsüzlük durumu. Vücudun o proteinleri sindirmede zorluk çekmesi durumu. Geçen yıl rahatsızlanan öğrencilerin laktoz intoleransı olma ihtimali mevcut dedi.
    
     -Süt tüketiminin özendirilmesi açısından önemli-
    
     Programın, süt tüketiminin özendirilmesi açısından önemli olduğunu ifade eden Dağdeviren, Süt tüketimini mutlaka özendirerek artırmalıyız. Bunun da devlet yardımıyla artırılması çok önemli. Haftada 3 kere de olsa, 200 mililitre de olsa çocuklarımızın bu sütle buluşması çok önemli. Elbette sorunlar ve intoleranslar olabilir. Bunlar giderilebilir, takip edilebilir. Ama bir toplumsal ret ile bu mekanizmanın yok edilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Tüm ailelerin, çocuklarının süt alması için yaratılan bu fırsattan faydalanması gerektiğini düşünüyorum diye konuştu.
    
     -14 Hazirana kadar devam edecek-
    
     Milli Eğitim, Gıda, Tarım ve Hayvancılık ile Sağlık bakanlıkları organizasyonunda yürütülen ve 11 Şubat itibarıyla 30 bin 885 okulda başlayacak Okul Sütü Programı, 14 Hazirana kadar devam edecek.
     Program kapsamında ülke genelinde resmi ve özel okullar ile azınlık okullarının ana sınıfları ile ilkokul 1, 2, 3 ve 4. sınıflarında bulunan 6 milyon 290 bin 977 öğrenciye her hafta pazartesi, çarşamba ve cuma günleri UHT koşullarında paketlenmiş 200 mililitre pastörize süt dağıtılacak.
    
     Yayıncı: Erdal Turanlı
<< Önceki Haber Okul Sütü Programı, süt tüketiminin özendirilmesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER