Panik butonu imdada yetişiyor

Panik butonu imdada yetişiyor -Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından, pilot bölge olarak seçilen Adana ve Bursada başlatılan elektronik destek butonu sistemi, şiddet gören mağdurların en büyük yardımcısı oluyor -


ADANA (A.A) - Volkan Kaşik / Aykut Ünlüpınar - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından, pilot bölge olarak seçilen Adana ve Bursada başlatılan elektronik destek butonu sistemi, şiddet gören mağdurların imdadına yetişiyor.
     Pilot bölge olarak seçilen Adanada 18 Ekimde başlatılan proje kapsamında mahkeme kararıyla şiddet gören mağdurlara verilen panik butonu, aynı zamanda 155 polis imdat hattıyla konuşma ve mesaj atma imkanı da sağlıyor.
     Şiddete maruz kalmaları durumunda mağdurların imdadına yetişen panik butonunun işleyişi, canlandırma yapılarak Anadolu Ajansı (AA) ekibi tarafından görüntülendi.
     Panik butonu, mahkeme kararıyla şiddete maruz kalan mağdurlara Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) tarafından veriliyor. ŞÖNİMde psikolojik destek verilen mağdur kişiye, butonu nasıl kullanacağı ayrıntılı şekilde anlatılarak buton teslim ediliyor.
    
     -Butonun işleyişi-
    
     Mahkeme kararıyla panik butonu verilen mağdur, üzerinde 3 düğme bulunan buton ile istediği yerden polisle irtibata geçebiliyor.
     Mağdur kişi tehlike anında üzerine ünlem işareti bulunan düğmeye bastığı anda sinyal MOBESE merkezindeki haritaya yansıyor.
     Aynı zamanda sesli bir şekilde MOBESE merkezine uyarı gönderen butondaki çağrıyı gören emniyet ekipleri, en yakın birimdeki görevlileri, mağdura yönlendiriyor. Mağdur, ekiplerce önce polis merkezine, buradaki işlemlerin ardından ŞÖNİMe götürülüyor.
     Butonun üzerinde, biri sesli olarak görüşme yapmak biri de mesaj atmak için tasarlanan 2 düğme daha bulunuyor. Mağdur kişi, konuşacak durumda ise ahize işareti bulunan düğmeye basarak tıpkı cep telefonu ile konuşur gibi emniyet ekipleriyle iletişime geçebiliyor.
     Mağdur eğer konuşamayacak durumda ise mesaj butonuna basarak, durumunu yazılı olarak iletebiliyor. Telefon sinyali de mesaj sinyali de anında MOBESE ekranına düşüyor. Sinyali alan ekipler, mağdura ulaşarak, ŞÖNİMe götürüyor ve burada gerekli tüm işlemler yapılıyor.
    
     -Adanada 8 mağdurda panik butonu var-
    
     Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) ile İl Emniyet Müdürlüğünün ortaklaşa yürüttüğü sistem kapsamında şu ana kadar Adanada 8 mağdura panik butonu teslim edildi.
     Adana Vali Yardımcısı İbrahim Avcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi Kanunu çerçevesinde Adana ve Bursada Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) kurulmasının öngörüldüğünü söyledi.
     Avcı, bu kapsamda 6 Ekim 2012de Adanadaki ŞÖNİMin faaliyete geçtiğini anlatarak, Bugün itibariyle 8 adet ilgili mahkemelerimizden çıkan buton kararı var dedi.
     Panik butonunun uygulaması hakkında bilgi veren Avcı, Buton uygulaması ilgili mahkemenin kararı, ŞÖNİMe intikali ile emniyete de ulaştırılıyor. Bunun üzerine ilgili mağdur davet edilerek kendisine buton teslim ediliyor. Butonun nasıl çalışacağı ile ilgili dair teknik detayların kendilerine anlatılmasına müteakip sistem çalışmaya başlıyor diye konuştu.
    
     Yayıncı: Tevfik Işık
<< Önceki Haber Panik butonu imdada yetişiyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER