Uydu yöntemiyle balık markalama ve izleme

Uydu yöntemiyle balık markalama ve izleme çalıştayı -FAO Su Ürünleri Uzmanı Marmulla: -Kahramanmaraşta uydudan izleme yöntemiyle balık geçişlerindeki sorunları araştıracağız


KAHRAMANMARAŞ (A.A) - Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Su Ürünleri Uzmanı Gerd Marmulla, Kahramanmaraşta uydudan izleme yöntemiyle balık geçişlerindeki sorunları araştıracaklarını bildirdi.
     Marmulla, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölümünce düzenlenen Uydu yöntemiyle balık markalama ve izleme çalıştayında, dünyanın 3-4 ülkesinde gerçekleştirilen çalıştayın birinin de Kahramanmaraşta yapıldığını söyledi.
     Çalıştaya Rusya, Gürcistan, Azerbaycan ve Norveçten bilim adamlarının katıldığını belirten Marmulla, şöyle devam etti:
     Bu çalıştay, katılan bütün ülkeler için önemlidir. Çünkü bu ülkelerde balık göçüyle ilgili sorunlar var. Özellikle nehirlerin üzerinde kurulan barajlar ve göletlerde balık geçişleriyle ilgili sorunlar yaşanıyor. Biz Kahramanmaraşta bio telematri uydudan izleme yöntemiyle balık geçişlerindeki sorunlarını araştıracağız. Balık geçişlerini gözleme ve izleme yöntemiyle sorunların üstesinden gelebileceğimizi sanıyorum. Türkiye ve Karadeniz ülkelerinde ilk kez böyle bir çalıştay düzenliyoruz.
     Çalıştay süresince hem teorik hem de pratik çalışmaların yapılacağını dile getiren Marmulla, bilim adamlarının kullanılacak yöntemler hakkında bilgi sahibi olacağını ve balıklar üzerinde işaretleme yöntemlerini göreceklerini anlattı.
     Barajlar ve göletler üzerinde balık geçitlerinin yapılmasını Türkiyede ilk kez 2008de önerdiğini vurgulayan Marmulla, canlı türlerinin yaşaması için geçitlerinin öneminin bilim adamları tarafından kavrandığını kaydetti.
    
     -Bilim adamları 10 gün çalışma yapacak-
    
     KSÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Karaaslan da Türkiyede son 10 yılda yetiştiricilik yoluyla balık üretiminin yüzde 200 arttığını söyledi.
     Türkiyenin alabalık üreticiliğinde Avrupada ilk sırada yer aldığını vurgulayan Karaaslan, Türkiye, dünyada su ürünleri yetiştiriciliğinde en hızlı büyüyen üçüncü ülke konumundadır diye konuştu.
     Karaaslan, su canlılarının yaşamlarını devam ettirebilmek için ileri teknolojiden ve bilimsel araştırmalardan yararlanılması gerektiğini kaydetti.
     KSÜ Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ahmet Alp ise çalıştayın amacının ülkedeki canlılar hakkında daha geniş bilgiler toplamak olduğunu söyledi.
     Akarsular üzerine kurulan balık geçitlerinin önemine vurgulayan Alp, Doğal kaynaklar üzerinde yapılan mühendislik faaliyetlerini gerçekleştirirken, çalıştayda çıkacak bilgileri kullanarak, söz konusu canlıların zarar görmeyecek şekilde dizayn edilmesine katkı sağlayacağız dedi.
     Ülkede birçok hidroelektrik santral yapıldığını anımsatan Alp, tesislerin açılabilmesi için alınan ÇED raporunun da bilimselliğini yitirdiğini öne sürerek, Oysa bu tür teknik çalışmalarla o canlının yıl içerisindeki davranışları izlenmeli, üreme yerleri, göç yolları ve buna uygun hidroelektrik santrallerinde yapılar oluşturulmalıdır. Balık geçitleri bunların önemli bir örneğidir.
     Çalıştay kapsamında kente gelen bilim adamları 10 gün sürecek çalışmalar kapsamında, balık geçitlerini teorik ve pratik olarak ölçüp veri elde edecekler.
    
     Muhabir: İsmail Hakkı Demir / Veli Gürgah
     Yayıncı: Sevil Çelik
<< Önceki Haber Uydu yöntemiyle balık markalama ve izleme Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER