Yörenin arısına uygun bal ormanı

Yörenin arısına uygun bal ormanı -Edirnede arıcılığın desteklenmesi ve sahte balın önüne geçilmesi amacıyla oluşturulan bal ormanında, yörenin arısına uygun ağaçlar bulunuyor -Edirne Orman İşletme Müdürü Terzi: -Bu orm


EDİRNE (A.A) - Cihan Demirci - Edirnede Orman Genel Müdürlüğünce yürütülen ağaçlandırma çalışmaları kapsamında, arıcılığın desteklenmesi ve sahte balın önüne geçilmesi amacıyla özel bal ormanı oluşturuldu.
     Lalapaşa ilçesi Karaorman mevkisinde 250 hektarlık alanda, 15 türden 52 bin adet fidan dikildi.
     Edirne Orman İşletme Müdürü Önder Terzi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Edirnedeki bal ormanı çalışmasının, Orman Genel Müdürlüğünce Arıcılığın Desteklenmesine ilişkin genelgeye göre hayata geçirildiğini söyledi.
     Terzi, Türkiyedeki bal üretiminin yüzde 25inin çamlardan, yüzde 60ının ise ıhlamur, kestane, orman gülü ve yaban ormanından elde edildiğini anlattı.
     Orman Genel Müdürlüğünce yürütülen ağaçlandırma çalışmaları kapsamında sahte balın önüne geçilmesi amacıyla oluşturulan ormanın aynı zamanda bölgenin ağaç çeşitliliğini de artırdığını vurgulayan Terzi, şöyle devam etti:
     Trakyada bal ormanı oluşturulmasında, bu yörenin arısına uygun özel ağaçlar seçildi. Bölgenin florasına uygun ağırlıklı olarak karaçalı ve yaban meyvelerinden oluşan ağaçlar tercih edildi. Dikilen 52 bin fidan arasında ıhlamur, sedir, mahlep, dut, üvez, alıç, kızılcık, ağlat, ve erik de bulunuyor. Ayrıca, ormandaki doğal ağaç türleri de korunuyor.
    
     -Dünyadaki ballı bitki florasının yüzde 75i Türkiyede-
    
     Önder Terzi, arı yetiştiriciliği ve bal üretiminde iklim ve coğrafi özelliklerin uygun olması gerektiğini belirterek, dünyada ballı bitki florasının yüzde 75inin Türkiyede bulunmasının büyük bir nimet olduğunu söyledi.
     Bitkisel ve hayvansal doğal kaynakların ormanlarda bulunduğunu ifade eden Terzi, Günümüzde bal üretiminin talebi karşılayıp, karşılayamadığı tartışılmalıdır. Ancak bal, insanoğlunun temel besin maddelerindendir. Bu ormanı oluştururken sahte balın önüne geçerek, insanların doğanın nimetlerinden sağlıklı bir biçimde yararlanmasını istedik. Bal ormanı sayesinde talep edilen üretim karşılanarak sahte balın önüne geçilecek dedi.
     Lalapaşa ilçesinde arıcılık yapan Osman Esen de çalışmaları yakından takip ettiklerini belirtti.
     Bal ormanının, üreticiye de tüketiciye de yarar sağlayacağını vurgulayan Esen, ürettikleri bala hiçbir şekilde hile katmadıklarını kaydetti.
     Esen, Bildiğiniz gibi arı kendisi hile yapmıyor, insanlar hile ile uğraşıyor. Bal ormanı sayesinde arılar çok daha fazla üretim yapacak. Şu an yaklaşık 160 bin arım var onlara mümkün olduğunca özenli davranıyorum ifadelerini kullandı.
    
     Yayıncı: Berin Alpaslan Gökçe
<< Önceki Haber Yörenin arısına uygun bal ormanı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER