14 Mart Tıp Bayramı

14 Mart Tıp Bayramı -KOÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hatun: -Yeni tıp fakültesi açılması veya özel sağlık kuruluşlarına tıp fakültesi kurma izni verilmesine son verilmeli, kamu kurumlarında tam gün çalışmayı sağlamak üzere emek


KOCAELİ (A.A) - Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şükrü Hatun, yeni tıp fakültesi açılması veya özel sağlık kuruluşlarına tıp fakültesi kurma izni verilmemesi gerektiğini belirterek, kamu kurumlarında tam gün çalışmayı sağlamak amacıyla emekliliğe yansıyan tatmin edici ücret verilmesi ve performans uygulamasının durdurulması gerektiğini bildirdi.
     Hatun, 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, 14 Martın batılı anlamda ilk tıp eğitiminin başladığı 14 Mart 1827den esinlenilerek uzun yıllar Türkiyede tıp bayramı olarak kutlandığını ifade ederek, Amerikada da cerrahide ilk kez anestezinin kullanıldığı 30 Martın, Hindistanda modern hekimliği kuran Bindhan Chandra Royun doğum günü olan 1 Temmuzun Doktorlar Günü olarak kutlanıldığını anımsattı.
     Anma günlerinde hekimlerin kendi mesleklerinin değerini yaşamaları, dayanışma içinde olmaları ve mesleklerinden duydukları sevinci balolar ile paylaşmalarının beklendiğini vurgulayan Hatun, 14 Mart törenlerinin tıp öğrencileri, hekimler ve sağlık yetkililerinin buluşması, ortak sorun ve özlemlerin dile getirilmesi için önemli bir platform olduğunu savundu.
     Karşılaştıkları sorunlar nedeniyle 14 Martın dert yandıkları ve protestoda bulundukları günler olduğuna dikkati çeken Hatun, şöyle devam etti:
     Son yıllarda üniversiteler ve tıp fakülteleriyle ilgili misyon çoğalması yaşandığını söyleyebiliriz. Eğitim, araştırma, topluma hizmet... Hangisine yetişeceğiz- sorusu gerçek ve önemli bir sorudur. Öte yandan ise üniversite mi toplumu yönlendiriyor, yoksa toplumsal dinamikler ve politika mı üniversiteyi şekillendiriyor- Hükümetlerin tıp fakültelerinin misyonlarına karşı en hafif deyimle anlayışsızlık içinde olduklarını görüyoruz.
     Değişimin üniversiteler açısından bir misyon kaymasına neden olduğundan endişe edenlerin sayısı artmaktadır.
    
     -Bebek ve anne ölümlerindeki azalmanın sevincini paylaşıyoruz-
    
     Türkiyede 2002 yılında hekimlere yıllık ortalama başvuru sayısının 2,2den 8,2ye, hasta memnuniyetinin de yüzde 39,5tan yüzde 76ya çıktığını kaydeden Hatun, söz konusu artışla hekimliğin yüzeyselleştiğini ve doğru tanıya ulaşmak için hastaların hastane hastane dolaştığını iddia etti.
     Hatun, Türkiyenin her ilinde tıp fakültesi açmanın ve son 10 yılda öğrenci alımını 2 kat artırarak yılda 9 bin 500e çıkarmanın övünülecek bir ilerleme olup olmadığı, büyük özel sağlık kuruluşlarının tıp fakültesi açmasının gerisinde, piyasanın kısa dönemli maddi getirilerinin de payını sormak istediklerini vurgulayarak, şunları bildirdi:
     Son yıllarda sağlık hizmetleri alanındaki ilerlemeler, bebek ve anne ölümlerindeki azalmanın da sevincini paylaşıyoruz. Ülkemizin artık bu hızlı büyüme dönemini ve daha 30 bin hekime ihtiyacımız var, bunun için tıp fakültelerine alınan öğretim üyelerini iki kat artıralım dönemini geride bırakması gerektiğini düşünüyoruz. 14 Mart Tıp Bayramında yeni sağlık bakanından ve hükümetten esas beklentimiz, gülünçlüklere son vermesidir.
     Ülkemizde yeni tıp fakültesi açılması veya özel sağlık kuruluşlarına tıp fakültesi kurma izni verilmesine son verilmeli, kamu kurumlarında tam gün çalışmayı sağlamak üzere emekliliğe yansıyan tatmin edici ücret verilmesi sağlanmalı, puan toplamaya dayalı ve insan emeğini değersizleştiren performans uygulaması durdurulmalı, tam gün çalışan öğretim üyelerinin kurumlarına katkılarının daha iyi değer bulması sağlanmalı, üniversite hastaneleri eğitim ve araştırma misyonları dikkate alınarak mali olarak desteklenmelidir.
    
     Muhabir: Tahir Turan Eroğlu
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber 14 Mart Tıp Bayramı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER