14. Üniversite Hastaneleri Birliği Toplantısı

14. Üniversite Hastaneleri Birliği Toplantısı -UHB Derneği Başkanı Prof. Dr. Söylet: -Bizim aynı zamanda yabancı dil bilen, her ülkede bizi gönül rahatlığıyla güçlü bir şekilde destekleyen kahraman hekimlere de ihtiyacımız var


GAZİANTEP (A.A) - Üniversite Hastaneleri Birliği (UHB) Derneği Başkanı Prof. Dr. Yunus Söylet, Bizim aynı zamanda yabancı dil bilen, her ülkede bizi gönül rahatlığıyla güçlü bir şekilde destekleyen kahraman hekimlere de ihtiyacımız var dedi.
     Aynı zamanda İstanbul Üniversitesi Rektörü olan Prof. Dr. Söylet, Üniversite Hastaneler Birliği Derneğince Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Oditoryumunda düzenlenen toplantının açılışında, derneğin kuruluş amacını anlattı.
     Geçmişte Türkiyede kurumların birbirleriyle küs olduğunu ve birbirleriyle üslup olmaksızın çok yakın temas içinde bulunmadıklarını ifade eden Söylet, şöyle devam etti:
     Üniversiteler kapalı duvarlar arkasındaydı. Siyaset kurumuyla maalesef ilişkiler son derece gergindi. Biz o günlerden bugünlere geldik. Bu derneği kurduğumuz sırada fark ettiğimiz ciddi sorun şuydu; kurumları tek tipleştirmekten hiçbir ülke yarar sağlamaz. Dolasıyla devlet hastaneleri devlet hastanesi gibi, üniversite hastaneleri üniversite hastanesi gibi, özel hastaneler de özel hastane gibi kalmalı. Bunları fonksiyon ve diğer açılardan birbirine benzetmemizin bu ülkeye hiçbir katkısı yok diye yola çıktık. Bir sac ayağı tarif ettik. Dedik ki Türkiyenin, hele gelecek için bu kadar çok iddiası olan bir ülkenin, sağlık alanında bu kadar önemli adımlar atan ülkenin bu sac ayağını kurmaya ihtiyacı var.
     Üniversite hastanelerinin birer uygulama ve araştırma merkezi olduğunu düşünüldüğünde, kendilerinin tek görevinin hizmet olmadığın vurgulayan Söylet, Bizim aynı zamanda kaliteyi, insan kalitesini, uzman doktor yetiştirmeyi, yabancı dil bilen, her ülkede bizi gönül rahatlığıyla güçlü bir şekilde destekleyen kahraman hekimlere de ihtiyacımız var. Bunlar yetiştirecek yer de üniversitelerdir. Dolasıyla onların çalışma alanı üniversite hastaneleridir. Bunu da gözden kaçırmayalım. Hizmeti öncelerken eğitimi, öğretimi ve araştırmayı da unutmayalım diye konuştu.
    
     -SGK Başkan Yardımcısı İlhan-
    
     Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Yardımcısı Yadigar Gökalp İlhan da, SGK olarak, diğer paydaşlarla olduğu gibi üniversite hastaneleriyle de uzun süredir diyalog ve işbirliği çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.
     Çalışmaların yoğun şekilde sürdüğüne işaret eden İlhan, SGK olarak, sağlık hizmeti sunucuları açısından bakıldığında 98 üniversite hastanesinden sağlık hizmeti satın alındığını ifade ederek, şöyle konuştu:
     Harcamalar açısından baktığımızda ve geçmiş yıllarla karşılaştırdığımızda 2002 yılında 10 milyar TL olan sağlık harcamalarının, geçtiğimiz yıl itibariyle 47 milyar TLye ulaştığını görmekteyiz. Düzenlemeler hizmetlerin kalitesini arttırdığı gibi maliyetleri de artırmıştır. Bu son derece doğal bir sonuçtur. Bu süreçte vatandaş memnuniyeti de yüzde 75lere ulaşmıştır. Henüz istenilen noktada değiliz. Biz SGK olarak sadece maliyetler açısından meseleye bakmıyoruz. Çünkü, sağlık sadece vatandaşın değil bizim de sorunumuzdur.
     Tam Gün Yasasının üniversiteleri etkilediği kadar SGKyı da etkilediğini dile getiren İlhan, Çünkü üniversitelerin gelirlerinde bir azalma olunca, dolaylı olarak geçtiğimiz yıllarda. 2011de üniversite hastanelerinin o eksilen gelirlerinden dolayı ilave ödeme gerçekleştirmek durumunda kaldık dedi.
    
     -Diğer konuşmacılar-
    
     GAÜN Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun da, toplantıya ikinci kez ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, üniversite hakkında bilgi verdi.
     Gaziantep Üniversitesinin bölgenin önde gelen üniversitesi olduğu kadar ülkenin de önemli üniversiteleri arasında yer aldığına işaret eden Coşkun, Tıp Fakültesi Hastanesinin de bölgenin yanı sıra Suriye başta olmak üzere Ortadoğu ülkelerine verdiği hizmetler açısından geldiği noktanın önemini anlattı.
     Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey ise çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapan Gaziantepin yemeğin dışında kültürüyle de önem kazanmaya başladığını kaydetti.
     Son zamanlarda yapılan restorasyon çalışmaları ve açılan müzelerin Gaziantepi farklı bir noktaya getirdiğini ifade eden Güzelbey, Birçok mekan turizme kazandırıldı. Eskiden yemek kültürüyle tanınan Gaziantep, artık bir kültür kenti olma yolunda ilerliyor. Gaziantep her zaman gelip gezmeye değer bir şehirdir diye konuştu.
     Toplantıya Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlunun yanı sıra Gaziantep Valisi Erdal Ata, Gaziantep milletvekilleri Mehmet Erdoğan, Nejat Koçer, İbrahim Halil Mazıcıoğlu, Ali Şahin ile çok sayıda öğretim görevlisi ve akademik personel katıldı.
    
     Muhabir: Veli Gürgah
     Yayıncı: Sevil Çelik
<< Önceki Haber 14. Üniversite Hastaneleri Birliği Toplantısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER