2. MOSDER Tasarım Buluşmaları

2. MOSDER Tasarım Buluşmaları -Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Şenel: -Özel sektör, alternatif pazarlar bularak ihracatta artışı devam ettirdi. Geçmişe dönük 12 aylık süreç içerisinde 144 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşm


ANTALYA (A.A) - Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İbrahim Şenel Özel sektör, alternatif pazarlar bularak ihracatta artışı devam ettirdi. Geçmişe dönük 12 aylık süreç içerisinde 144 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşmış durumdayız dedi.
     Mobilya Sanayicileri Derneğince (MOSDER) Belekteki bir otelde düzenlenen 2. MOSDER Tasarım Buluşmalarına Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İbrahim Şenel, Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Yavuz Özutku, MOSDER Başkanı Ramazan Davulcuoğlu, dünyaca ünlü tasarımcı Karım Rashid ile çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.
     Müsteşar Yardımcısı Şenel, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, mobilya sektörüne ilişkin yapılan proje ve faaliyetlerin sektörde nereye gelindiğini göstermesi açısından önemli olduğunu söyledi.
     Türkiyenin geleneksel pazarı olan Avrupanın birçok ülkesinde ciddi ekonomik sorunlar yaşandığını ifade eden Şenel Geleneksel pazarımız Avrupa 2012 yılı açısından ciddi bir daralma gösterdi. Türkiyenin ihracatının yüzde 56sını oluşturan bir pazar yüzde 35lere geldi dedi.
     Buna rağmen özel sektörün kazandığı dinamizm, vizyon, kapasite kabiliyetin ihracatta bir gerilemeye yol açmadığına dikkati çeken Şenel, Özel sektör, alternatif pazarlar bularak ihracatta artışı devam ettirdi. Geçmişe dönük 12 aylık süreç içerisinde 144 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşım durumdayız diye konuştu.
     Bu rakamın Türkiye açısından gurur vesilesi olduğunu vurgulayan Şenel, son 10 yılda Türkiyenin ekonomik anlamda çok ciddi başarılar elde ettiğini kaydetti.
     Şenel, Türkiyenin gelecekteki 10 yılda kendisine ciddi hedefler koyduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:
     Bu hedefler kişi başına 25 bin dolar milli geliri yakalamaktır. 2 trilyon dolar gayri safi milli hasılaya ulaşmak ve ihracatta 500 milyar dolar hedefini yakalamak... Bunlar çok ciddi hedeflerdir. Bu hedefler, ancak millet olarak kenetlenerek aynı hedefe yürürsek, inanırsak yakalayabileceğimiz hedeflerdir. Gelecek 10 yılda hedeflerin başarılması için büyük bir azim gösterilmesi gerekir. Hedeflere inançla yaklaşıldığında başarmanın hiç de zor olmayacağı görülecektir.
     Özel sektörün, hedeflerin yakalanmasında ciddi tecrübesi olduğunu aktaran şenel, şunları kaydetti:
     Devletleri uzun ömürlü kılmak, devleti kişilere bağımlı olmaktan kurtarıp milletin sahibi haline getirmekle mümkündür. Milletin devleti olduğunda, o devletin ömrü de milletin ömrü kadar uzayacaktır. Şirketleri de uzun ömürlü kılmak, şirketleri şahsiyetlerden arındırarak ayrı bir kişilik kazandırmakla mümkündür. Bu, kurumsal yapı ile mümkün olacaktır. O kurumsal yapı kazanıldığında şirketlerimiz daha uzun ömürlü, daha rasyonel olan, geleceği daha doğru okuyan yapılara dönüşecektir.
     Bugün dünyanın en sihirli kavramının rekabet olduğuna dikkati çeken Şenel, başarılı olmak için Türk özel sektörünün uluslararası rekabete hazır olması gerektiğini vurguladı.
     Bu kapsamda bakanlık olarak çeşitli düzenlemeler yaptıklarını bildiren Şenel, Düzenlemeler kapsamında ilk olarak ihtiyaç analizi yaptık. Firmaların ihtiyaçları neyse onu verelim dedik. Firmaların daha iyi rekabet edebilmeleri, sektörlerinde başarı kazanmaları, dünyaya açılmaları için bir proje geliştirebiliyorsa biz bakanlık olarak onların yanındayız. Geliştirdikleri projenin finansörü olacağız. Bu kapsamda 100ün üzerinde proje geldi ve bunları değerlendirdik diye konuştu.
     Şenel, mobilya sektörünün 2023 yılında kendisine 6 milyar dolarlık ihracat hedefi koyduğunu ifade ederek, sektörün bu hedefi aşacak potansiyele sahip olduğunu kaydetti.
     Programda tasarımcı Karım Rashid de Tasarımın yeni rolü konulu sunum yaptı.
     2. MOSDER Tasarım Buluşmaları, yarın sona erecek.
    
     Muhabir: Murat Yolcu
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber 2. MOSDER Tasarım Buluşmaları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER