24 Mart Dünya Tüberküloz Günü

24 Mart Dünya Tüberküloz Günü -Kütahya Halk Sağlığı Müdürlüğü: 2-3 haftadan uzun süre devam eden öksürüklerde veremden şüphelenilmeli ve Verem Savaşı Dispanseri veya diğer bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır


KÜTAHYA (A.A) - Kütahya Halk Sağlığı Müdürlüğü, 2-3 haftadan uzun süre devam eden öksürüklerde veremden şüphelenilmesi ve Verem Savaşı Dispanseri veya diğer bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini bildirdi.
     Müdürlükten, 24 Mart Dünya Tüberküloz Günü dolayısıyla yapılan yazılı açıklamada, diğer adı verem olan tüberküloz hastalığının, mycobacterium tuberculosis basili tarafından oluşturulan bulaşıcı bir hastalık olduğu belirtildi.
     Hastalığın, hastaların öksürme ve hapşırma sırasında çevreye saçtıkları verem mikroplarının sağlam kişiler tarafından solunmasıyla bulaştığı bilgisi verilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
     Verem mikrobu vücuda girdikten sonra yıllarca hastalık yapmadan akciğerlerde bekleyebilir. Vücut direncinin düştüğü durumlarda vücutta beklemekte olan verem mikrobu çoğalarak verem hastalığına yol açar. Tedavi görmeyen verem hastasıyla aynı evde yaşamak, yoksulluk, kötü beslenme, HIV/AIDS hastalığı, şeker hastalığı, vücut direncini azaltan diğer hastalıklar ve sigara içmek, verem hastalığına yakalanma ihtimalini artırır. Verem hastalığı en sık akciğerleri olmak üzere akciğer zarı, lenf bezleri, kemik, böbrek, beyin gibi tüm organları tutabilir. Hastalığın genel belirtileri; halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, gece terlemesi, çocuklarda kilo alamamadır. Akciğer tüberkülozunda öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, göğüs-sırt-yan ağrısı, nefes darlığı bulunabilmektedir. 2-3 haftadan uzun süre devam eden öksürüklerde veremden şüphelenilmeli ve Verem Savaşı Dispanseri veya diğer bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
    
     -Doğrudan gözetimli tedavide başarı oranı yüksek-
    
     Açıklamada, Türkiyede veremin teşhis ve tedavisinin, Verem Savaşı Dispanserlerinde ücretsiz yapıldığına işaret edilerek, mevcut ilaçlarla verem hastalarının hemen hemen hepsinin başarıyla tedavi edilebildiği duyuruldu.
     Verem hastaları ilaçlarını düzenli olarak ve 6-9 ay gibi yeterli süre kullanmazsa verem mikroplarının ilaçlara direnç kazanabileceği uyarısında bulunulan açıklamada, şöyle denildi:
     Hastalar, dirençli mikrobu sağlıklı insanlara da bulaştırabilirler. Dirençli verem hastalarının tedavisi çok daha pahalı, zor ve uzun sürede (ortalama iki yıl) mümkün olabilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) raporlarına göre, dünya nüfusunun tahmini olarak 3te biri verem hastası olmaksızın verem mikrobunu taşımaktadırlar. Bu insanların yüzde 10unun, yaşamlarının bir döneminde vereme yakalanma ihtimali bulunmaktadır. Dünyada her yıl yaklaşık 9 milyon kişi verem hastalığına yakalanmakta ve yine her yıl 1,5 milyon insan bu hastalıktan ölmektedir. DSÖ tedavi başarısını arttırmak için verem tedavisinde doğrudan gözetimli tedavi stratejisini önermektedir. Doğrudan gözetimli tedavi, tüberkülozlu hastaların her doz ilacının her gün bir sağlık çalışanı veya eğitilmiş bir gönüllü tarafından içirilmesini esas almaktadır. Ülkemizde 2003 yılında 4 Verem Savaşı Dispanserinde pilot olarak başlanan doğrudan gözetimli tedavi uygulaması, 2006 yılının haziran ayından itibaren ülke geneline yaygınlaştırılmıştır. 2012 yılında verem hastalarının yüzde 96sının tedavileri doğrudan gözetim altında yapılmıştır.
    
     Muhabir: Hadi Şengül / Sedat Gök
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber 24 Mart Dünya Tüberküloz Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER