27. Abant Platformu

27. Abant Platformu -Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Aceti: -Avrupa şu an kriz içinde, çünkü reform yapamıyor. Diğer ülkelerden reform yapmalarını isterken kendileri reform yapmayı unuttu -Fatih Üniversitesi Öğretim Üyes


BOLU (A.A) - Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Lanfranco Aceti, ABnin reform konusunda geride kaldığı için şu an kriz yaşadığını söyledi.
     Gazeteci ve Yazarlar Vakfınca Türkiye üzerine farklı bakışlar konusuyla bu yıl 27. düzenlenen Abant Platformunun ikinci günü, AB Yolunda Türkiye başlıklı oturumla başladı.
     Toplanatıda konuşan Aceti, ABnin aday ülkelerden reform yapmasını isterken reform yapmayı unuttuğunu belirterek, AB krizinin beklenen bir şey olduğunu kaydetti. Aceti, Avrupanın şu an kriz içinde olduğunu ifade ederek, Çünkü reform yapamıyor. Son 50 yıldır reform konusunda geri kaldılar dedi.
     ABnin yaşadığı krizin geniş çaplı olduğuna dikkati çeken Aceti, şu anki Türkiyenin, ABye girmek istemesinin anlamsız olduğunu anlatarak, AB olmadan da Türkiyenin gelişebileceğini bildirdi.
     Aceti, Bugün AB krizinden bahsediyorum. Türkiye, neden ABye girmeye çalışıyor, bunu anlamıyorum. Çünkü AB olmadan da ekonomik ilişkiler sağlanabilir. Siyasi yolsuzluk ABde de var mesela. Yani ABnin pek bir çekiciliği yok. Yani karşımızda aslında ABnin idealleri diye geniş bir yelpaze var ancak bu olmuyor. Ben, sosyal hareketliliğinin ön planda olduğu bir AB isterdim. Bugün kendi vatandaşları için hiçbir şey yapmayan AB var ifadesini kullandı.
    
     -Sol düşünürler İslam düşmanı değil-
    
     Fatih Üniversitesi Öğretim Üyesi İhsan Yılmaz ise Avrupada yaşanan İslam düşmanlığının geniş boyutlara ulaştığını anlattı.
     Yılmaz, Avrupada, göçmenlerin yerli topluma entegre edilmeye çalışıldığını öne sürerek, İslam düşmanlığı terimi çok kullanılmaya başlandı. Mesela Almanyada göçmenlerin topluma dahil edilmesi için çabalanıyor. Diğer dinden gelenler için de aynı çaba ortada diye konuştu.
     Böyle bir ABnin Türkiye için iyi bir eğitmen olamayacağını vurgulayan Yılmaz, Avrupa, Türkiye için iyi bir öğretmen değil. Her iki kesim için de sorunlar var. Türkiyede sorunların olduğunu biliyoruz. Bu yüzden AB sürecini destekliyoruz. Bu şekilde sorunlar çözülecektir. Bütün Avrupa, İslam düşmanı değil, hatta Avrupalı sol düşünürlerin çoğu İslam düşmanı değil. Türkiyeye AB yolunda destek verenler de bu sol kesim zaten dedi.
    
     Muhabir: Emin Gürbüz / Mehmet Özcan / Atakan Çelik
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber 27. Abant Platformu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER