27. Reform İzleme Grubu Toplantısı başladı

27. Reform İzleme Grubu Toplantısı başladı -Başbakan Yardımcısı Arınç: Bu toplantıda Türkiye 2012 İlerleme Raporu değerlendirilecektir. Farklı inanç gruplarına mensup vatandaşlarla diyalog, yargı ve temel haklar, adalet, özgürlük, güven


BURSA (A.A) - Reform İzleme Grubunun (RİG) 27. toplantısı, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınçın ev sahipliğinde, Bursada başladı.
     Crown Plaza Otelde düzenlenen toplantıya, Başbakan Yardımcısı Arınçın yanı sıra Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İçişleri Bakan Yardımcı Osman Güneş, AB Bakan Yardımcısı Alaattin Büyükkaya, TBMM Avrupa Birliği Uyum Komisyonu Başkanı Mehmet Tekelioğlu ve Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala katılıyor.
     Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Arınç, toplantının başlangıcında yaptığı açıklamada, RİG toplantılarının 2003 yılından bu yana daha çok Ankarada olmak üzere bazı şehirlerde de yapıldığını hatırlatarak, Türkiye-AB sürecinin değerlendirildiği bu önemli toplantının bugün Bursada yapılmasının gurur verdiğini söyledi.
     Arınç, toplantıya katılanları tanıtırken, İçişleri Bakanımız geleceklerdi, bildiğiniz sebeplerle maalesef aramızda bulunamıyorlar. Şu anda, dün helikopterde düşerek hayatını kaybeden çok değerli şehit kardeşlerimizin cenaze törenlerinde bulunmak üzere Diyarbakıra gittiler. Daha sonra da parlamentoya dönerek Büyükşehir Belediyesi Yasası ile ilgili görüşmeler yapılabilirse ona katılacaklar diye konuştu.
     Bursanın tarihi bir toplantıya ev sahipliği yaptığını vurgulayan Arınç, şöyle devam etti:
     Bu toplantıda Türkiye 2012 İlerleme Raporu değerlendirilecektir. Bildiğiniz gibi bir süre önce bu rapor yayımlandı ve AB Bakanımız sayın Bağış da raporu değerlendiren ayrıntılı bir açıklama yaptılar. Ama RİG toplantısının ana gündem maddelerinden birisi, tekrar İlerleme Raporu üzerinde bu bakan arkadaşlarımızın ve yetkililerin görüşlerini almaktır. Farklı inanç gruplarına mensup vatandaşlarla diyalog, yargı ve temel haklar, adalet, özgürlük, güvenlik ve terörle mücadele başlıkları da çeşitli yönleriyle ele alınacaktır. Böylesine önemli konuların tartışılacağı bu toplantının verimli geçeceğine inanıyorum.
     Arınç, konuşmasında Bursaya ilişkin bilgiler de verdi. Bursanın cumhuriyet döneminden bu yana oluşturduğu ekonomik potansiyelle, Türkiye ekonomisinin itici güçlerinden birisi haline geldiğini vurgulayarak, Sahip olduğu büyük potansiyel, Türkiyenin 2023 hedeflerine ulaşma noktasında ayrıca Bursayı da öncü kentlerden birisi haline getiriyor dedi.
     Bursanın ülkenin milli gelirine yaptığı katma değerle 4. sırada yer aldığını, ihracatta ise İstanbuldan sonra 2. sıradaki kent konumunda bulunduğunu belirten Arınç, şunları kaydetti:
     Son zamanlarda Bursa yeni bir sıçrama yapmaya hazırlanıyor. Bu sıçrama da Ar-Ge ve inovasyon ile olacak. Yenilikleri ve ileri teknolojiyi çok yakından takip eden Bursa, yüksek teknoloji ürünleri imal ederek dünya pazarlarına sattıkça yeni sıçramasını geliştirecektir. 2023 hedefleri içinde 500 milyar dolar ihracat hedefleyen Türkiyenin Bursa ihracatçısı, en az 75 milyar dolarlık ihracatı Bursadan yapmaya söz vermiştir. Asgari limitini söylüyorum, bunu aşabilecek güce Bursanın sahip olduğuna inanıyoruz.
     Arınç, kentin yabancı sermaye açısından önemli merkezlerden biri olduğuna dikkati çekerek, çok yakın bir gelecekte Bursanın yeni bir yatırım dalgasına da sahne olacağını bildirdi.
    
     -Bursa, 2023te dünyayı kıskandıracak kentlerden biri olacaktır-
    
     Bursanın ekonomisinin yanı sıra tarihi ve kültürel potansiyeliyle turizm açısından da önemli bir kent olduğunu ifade eden Arınç, Hükümetimiz döneminde yükselişini hızlandıran Bursa, 2023te dünyayı kıskandıracak kentlerden biri olacaktır dedi.
     Arınç, Bursanın çok köklü uygarlıklara beşiklik ettiğini hatırlatarak, Esasen Bursa, AB konusundan da çoktan ABye girdiğini özellikleriyle ortaya koymuş bir ilimizdir diye konuştu.
     Bursanın turizm konusunda hak ettiği noktada olmadığına da değinen Arınç, Bursayı, 3 büyük medeniyetin eserlerini de bünyesinde taşıyor olmasıyla bir inanç turizmine, onun yanında kaplıcalarıyla bir termal turizmine, adeta turlar halinde bir zaman içinde insanların kendilerini yaşayabilecekleri bir merkez haline getirmeyi başaracağımıza inanıyorum ifadelerini kullandı.
     Bakanlar, daha sonra basına kapalı olarak yapılan toplantının ardından basın toplantısı düzenleyecek.
     AB katılım sürecinin temel unsurlarından biri olan siyasi reform sürecinin aksamadan devamını ve reformların etkin bir şekilde uygulanmasını sağlamak ve takip etmek amacıyla 2003 yılında kurulan RİG, son toplantısını 8 Haziran 2012de Orduda yapmıştı.
    
     Muhabir: Haluk Yüksel
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber 27. Reform İzleme Grubu Toplantısı başladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER