3. Hediyelik Yöresel ve Geleneksel Ürünler

3. Hediyelik Yöresel ve Geleneksel Ürünler Fuarı -TOBB Başkanı Hisarcıkoğlu: -Allah bize doğalgaz ve petrol vermemiş, ama müthiş bir müteşebbis ruhu vermiş. İkincisi müthiş bir coğrafya vermiş -Türk Patent Enstitüsü Başkanı Habip A


ANTALYA (A.A) - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Allah bize doğalgaz ve petrol vermemiş, ama müthiş bir müteşebbis ruhu vermiş. İkincisi müthiş bir coğrafya vermiş dedi.
     TOBB, Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) tarafından düzenlenen 3. Hediyelik Yöresel ve Geleneksel Ürünler Fuarının açılışı dolayısıyla Antalya EXPO Centerda tören düzenlendi. Törene TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk Patent Enstitüsü Başkanı Habip Asan, Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, ATB Başkanı Ali Çandır da katıldı.
     Hisarcıklıoğlu, törende yaptığı konuşmada, Türkiyede babaannelerin çocuklarını Aman icat çıkartma diyerek büyüttüğünü, buna rağmen ATB Başkanı Ali Çandır ve ATSO Başkanı Çetin Osman Budakın icat çıkararak böyle bir fuarı oluşturduklarını belirtti. Bu tür fuarların odaların ve borsaların yerel düzeyde hangi noktaya geldiğinin somut göstergesi olduğuna değinen Hisarcıklıoğlu, dünyada, Türkiyedeki oda ve borsalar kadar özel sektöre destek sağlayan oda ve borsa olmadığını söyledi. Fuara çok sayıda kurumun destek verdiğinin altını çizen Rifat Hisarcıklıoğlu, bu kadar kişi, kurum ve kuruluşun bir araya gelmesiyle rahmet ve bereketin oluştuğunu dile getirdi.
     ATB Başkanı Çandırın 2010da kendisine Antalyada böyle bir fuar açılması yönünde kaygıları ilettiğini anlatan Hisarcıklıoğlu, bu ortamın bu fuarın tuttuğunun en büyük göstergesi olduğunu, fuarın her yıl giderek büyüdüğünü ve katılımcıların sayısının giderek arttığını kaydetti.
     Para kazanmanın yolunun bu tür fuarlar olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, Yöresel ürünlerinizi marka haline getirdikçe, onları tanıttıkça bunlara patent aldıkça, hem ürünümüz hem de şehrimiz farklı olacak dedi.
    
     -Kadın girişimcilere destek çağrısı-
    
     Hisarcıklıoğlu, fuara katılanların yüzde 25i kadın olmasına rağmen, açılış törenine katılan kadınların oranın düşük olduğunu belirterek, Aslında fuarın içerisindeki ürünlerin mucidinin yüzde 90ı kadındır. Bu iş kadın olmazsa olmaz. Gelecek sene buranın yarısının kadın olması gerekir. Kadını mutfakta tutarak, erkeği de pazarlamaya koyarak bu iş olmaz. Kadımızı girişimci yapabilmek için özellikle yöresel ürünlerimiz olmazsa olmazdır. Mutlaka kadın girişimcilerimize destek sağlamamız gerekir dedi.
     Allaha iki şey için şükrettiğini anlatan Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:
     Allah bize doğal gaz ve petrol vermemiş, ama müthiş bir müteşebbis ruhu vermiş. İkincisi müthiş bir coğrafya vermiş. Türkiyede il, ilçe ve köy bazında müthiş zenginlikler var. Her taraftan yöresel ürün fışkırıyor. Ali Çandır Bey Fuarda 3 binin üzerinde yöresel ürünümüz var dedi ama belki ondan da fazla ürünümüz var. Bunlar sadece de gıda ürünü değil, el emeği göz nuru işçilik, el sanatları aklına ne gelirse hepsi var. Biz maalesef bu zenginliği kullanmadık.
     Avrupanın 15 sene önce yoğurdu bilmemesine rağmen bugün Fransanın Türkiyeye yoğurt sattığına dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, Yoğurdu bizden aldılar, şimdi bize pazarlar hale geldiler. Sadece yoğurttan kazandıkları para 20 milyar dolar. Allah zenginliği vermiş, becerememişiz, elimizden kaptırmışız. Önce malını sahipleneceksiniz dedi.
     Yöresel ürünlerin para edebilmesi için öncelikle onlara coğrafi tescil yaptırılmasının şart olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:
     Şu anda 150den fazla ürünümüz coğrafi tescili almış durumda. 200e yakın ürünün başvurusu yapılmış durumda. Daha yüzde 10da bile değiliz. Yöresel ürünlerimize sahip çıkabilmek için onlara coğrafi tescillerinin yapılması lazım. Her türlü desteği veriyoruz. Yöresel ürünlerimiz paraya çevirmek istiyorsak, bunu sahiplenmemiz lazım. İşte bu fuar da onun farkındanlığını ortaya koyuyor. İnşallah önümüzdeki sene bu fuarı uluslararası hale getireceğiz. Ancak bu fuarlarda tescil almamış ya da tescil almak için başvurmamış ürünün sergilenmemesi lazım. Herkesin malını kaptırmaması için malını tescillendirmesi şarttır.
     Yerli malı, yurdum malı sözünün artık geçerliliğini kaybettiğini savunan Hisarcıklıoğlu, artık yerli malının bütün dünyanın malı olacağını bildirdi.
    
     -Coğrafi işaretler etkin şekilde kullanılmalı-
    
     Türk Patent Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Habip Asan da yaptığı konuşmada, fuarın kapsamının yıldan yıla gelişmesinin bu alandaki talep ve ülkenin potansiyelini gösterdiğini anlattı.
     Bir ülkenin gücünden bahsederken, o ülkenin tarihi, nüfusu, coğrafi konumu ve ekonomik kapasitesini de göz önünde bulundurduklarını vurgulayan Asan, Türkiyenin gücünden, rekabet gücünden bahsederken, ülkemizin yöresel ve geleneksel değerlerini göz ardı edemeyiz. Yöresel ve geleneksel değerler açısından çok zengin bir bölgede bulunuyoruz. Ancak bu zenginliğin nasıl kullanılacağı, tanıtılacağı ve ticarileştirileceği konusunda yeterli bir bilinçten bahsedemiyoruz dedi.
     Bu açıdan fuarın fırsatlar sunduğuna değinen Asan, ülke olarak sahip olunan zenginliği korumak için en etkili argümanın coğrafi işaretler olduğunu kaydetti. Tüketicilerin bilinç düzeylerinin artmasına paralel olarak tüketilen ürünlerin kaynağının da önem kazandığını vurgulayan Asan, bu nedenle coğrafi işaretlerin beklenen kalitenin sağlanması ve sürdürülmesinde önemli bir işlev üstlendiğini kaydetti.
     Coğrafi işaretler etkin bir şekilde kullanılması halinde kalkınmada çok önemli bir araç haline gelebiliyor diyen Asan, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Dünyadaki örnekleri coğrafi işaret sisteminin etkili şekilde uygulanması halinde yerel değerlerin korunduğu, hatta ulusal kimliğin yeniden yaratılarak ülke ekonomisine ciddi bir gelir sağladığı görülmektedir. Coğrafi işaretler sayesinde tarımsal gıda maddeleri, biyoçeşitliliğin korunmasında önemli katkı sağlayan, yöre halkını ödüllendiren, kırsal çeşitliliği ve sosyal uyumu destekleyen ve yeni istihdam olanakları yaratan bir şekilde üretilmektedir.
     Avrupa Komisyonu nezdinde başvurusu yapılmış ve coğrafi işaret için bekleyen iki ürün bulunduğunu aktaran Asan, bu sayının artması için kamuoyunun bilinçlendirilmesi gerektiğini bildirdi.
     Konuşmanın ardından Hisarcıklıoğlu, Antalya Valisi Altıparmak ve Türk Patent Enstitüsü Başkanı Habip Asana fuara katkılarından dolayı plaket verdi. Fuarın açılış kurdelesini kesen Hisarcıklıoğlu ve beraberindekiler, daha sonra stantları gezdi.
     Fuar, 24 Hazirana kadar açık kalacak.
    
     Muhabir: Murat Yolcu / Güç Gönel
     Yayıncı: Tuncer Çetinkaya
<< Önceki Haber 3. Hediyelik Yöresel ve Geleneksel Ürünler Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER