30 yıldır pamuk dövüyor

30 yıldır pamuk dövüyor -Osmaniyeli hallaç ustası Hamit Şimşek, dedesinden devraldığı mesleğinde adeta teknolojiye meydan okuyor -Günde 200 kilo pamuk ve yün döven Şimşek: -Dedemden bana kalan bu anlamlı mesleğe sahip çıkıyorum.


OSMANİYE (A.A) - Mutlu Bozdağ/Ümit Kahrıman - Osmaniyede pamuk ve yün kabartmacılığı olarak bilinen hallaççılık mesleğinin son temsilcisi olan Hamit Şimşek, dedesinden devraldığı ve 30 yıldır başarıyla sürdürdüğü mesleğinde teknolojiye meydan okuyor.
     Fatih Mahallesinde yaşayan Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Selçuklulardan günümüze kadar gelen meslekte 30 yılı geride bıraktığını ve hallaççılığın tarih olmasını istemediğini belirtti.
     Günde 200 kiloya yakın pamuk ve yün dövdüğünü ve dedesinden kalan bu önemli mesleği Osmaniyede yapmaktan mutluluk duyduğunu kaydeden Şimşek, 30 yıldır hallaççılık yapıyorum. Dedemden bana kalan bu anlamlı mesleğe sahip çıkıyorum. Pamuk kabartıcılığı olarak da bilinen hallaççılığı, çocuklarıma bırakabilirsem ne mutlu bana. Ancak gelişen teknolojiyle günümüz koşullarında atadan kalan bu meslek günden güne kan kaybediyor diye konuştu.
     Pamuklu yastık ve döşeklerin daha sağlıklı olduğunu, ortopedik yaylı yataklarda kauçuk sünger kullanımının işlerini olumsuz etkilediğini bildiren Şimşek, Benim attığım pamuk, 10 sene kullanılır, yastık ve yataklar daha sağlıklı ve rahat olur, kendinizi kuş tüyünde yatıyormuş gibi hissedersiniz dedi.
    
     -Elimizde tokmak, sırtımızda kiriş-
    
     Çukurova bölgesinde pamuk atılcılığının önemli bir yeri ve yaklaşık 100 yıllık bir tarihi olduğunu ifade eden Şimşek, şunları söyledi:
     Elimizde tokmak, sırtımızda kirişle, kemane ile gezerek pamuk attıran diye bağırırız. Gittiğimiz evin uygun bir yerine sergiler serilir, ne kadar pamuk veya yünden yatak, yorgan, minder varsa yığılır. Tokmak, kirişe değdikçe sürekli tak-tak-dız diye ses çıkarır. Çıkan sesten, içeride, avluda hallacın pamuk atmakta olduğu anlaşılır. Pamuk atıldıkça ortalığı toz kaplar, pamuklar tel, tel olur. Pamuk atıcılığı bölgemizde hallaççılık olarak da bilinir. Yorgan ve yastıklar kış aylarında iş yerimize getirilirken, yaz aylarında biz evlere giderek pamuğu attırıyoruz. Özellikle düğünlerin arttığı aylarda çeyiz hazırlığı içinde olan genç kızların yastık ve yorganlarını atıyoruz. Yorgan ve yastıkların ne kadar yumuşak olması isteniyorsa pamuklarının da o kadar sık aralıklarla attırılması gerekir.
     İşlerinin son yıllarda giderek azaldığını dile getiren Şimşek, yaylı yatakların kullanımının son yıllarda arttığını, pamuğun yerini de kauçuk süngerin aldığını anlattı.
     Bir evin kullandığı pamuğu hallaçlamanın yaklaşık 5 saat sürdüğünü ve yünlerin kilosunu 2 liraya taradığını belirten Şimşek, yıkanmış temiz yünü de 4.5 liradan sattığını sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Tevfik Işık
<< Önceki Haber 30 yıldır pamuk dövüyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER