4 Şubat Dünya Kanser Günü

4 Şubat Dünya Kanser Günü -Kütahya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Ekici: Kanser tanısı almış bireylerin sadece yaklaşık yüzde 10u kalıtsal geçişli kansere yakalanmaktadır. Bu hastalığın oluşmasında en çok sigara bağımlılığ


KÜTAHYA (A.A) - Kütahya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Mithat Ekici, kanser tanısı almış bireylerin sadece yaklaşık yüzde 10unun kalıtsal geçişli kansere yakalandığını ve bu hastalığın oluşmasında en çok sigara bağımlılığı ve obezite hastalığının etkili olduğunu bildirildi.
     Ekici, 4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, DNAnın hasarıyla hücrelerin kontrolsüz veya anormal bir şekilde büyümesi ve çoğalması sonucu Türkiyede yılda yaklaşık 175 bin kişinin kanser hastalığına yakalandığını belirtti.
     Hem sosyal hem de ekonomik yönden insanı etkileyen bir sorun olan kanserin, dünyada nedeni bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada gelen çok önemli bir sağlık sorunu olduğuna dikkati çeken Ekici, şöyle devam etti:
     Kanser tanısı almış bireylerin sadece yaklaşık yüzde 10u kalıtsal geçişli kansere yakalanmaktadır. Bu hastalığın oluşmasında en çok sigara bağımlılığı ve obezite hastalığının etkisi vardır. Bu nedenle kilomuzu normal sınırlarda tutmamız gerekmektedir. Aşırı kilolu olmak bazı kanser türleri için ciddi bir risk faktörüdür. Günde 30 dakikalık bir fiziksel aktivite sağlıklı olabilmemiz için kendi adımıza yapabileceğimiz önemli basamaklardan biridir.
     Kanser taramaları, erken tanı amacıyla sağlıklı bireylerde hiçbir belirti ve bulgunun olmadığı dönemde yapılan muayene ya da laboratuvar incelemelerden oluşur. Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Kütahya Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 5 yatakla hizmet veren Kemoterapi Ünitemizde hastalarımıza tedavi hizmeti vermekteyiz. Bu sayıyı iki katına çıkararak hastalarımızı il il gezmekten kurtarıp yaşadıkları şehirde bu hizmete kavuşturmak istiyoruz. Hastanemiz bünyesinde hizmet veren Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezimizde (KETEM), kanserden korunma ve tarama yöntemleri hakkında eğitim verilen doktor, hemşire, ebe, röntgen teknisyeni ve tıbbi teknologlar görevlendirilmiştir. Kanser Merkezimiz ve Sigara Bıraktırma Polikliniğimiz, sigara içmeyi bırakmak için tıbbi tedavi ve danışmanlık desteği vermektedir. Yakında kurmayı planladığımız Obezite Okulumuzda yeme alışkanlıklarını saptamak, obeziteyle baş etme bilgi ve becerisi kazanmak, uzun dönem kilo kontrolünü sağlamak isteyen hastalarımıza uzman hekim ve personellerimiz eşliğinde hizmet vereceğiz.
     Ekici, tuvalet alışkanlıklarındaki değişiklikler, uzun süren, iyileşmeyen yaralar, beklenmeyen kanama ve akıntılar, meme veya başka organlarda elle hissedilen şişkinlikler, yutma güçlüğü veya hazımsızlık, nedeni bilinmeyen kilo kaybı, siğil ve benlerde belirgin değişiklik, uzun süren ses kısıklığı ve öksürük, sebebi bilinmeyen ateş, ağrı, geçmeyen halsizlik gibi belirtiler görülen hastaların, mutlaka uzman kontrolünden geçmesi gerektiğini kaydetti.
     Kanserin, erken teşhisle büyük ölçüde önlenebilir bir hastalık olduğunu hatırlatan Ekici, kanserden korkmak yerine bu hastalığı önlemek için sağlıklı beslenme, stresten uzak durmaya çalışma, düzenli egzersiz yapmayı önerdi.
    
     Yayıncı: Sedat Gök
<< Önceki Haber 4 Şubat Dünya Kanser Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER