6. Uluslararası Balkan Forumu

6. Uluslararası Balkan Forumu -Prof. Dr. Karluk: -"Balkanların AB ile entegrasyonu, Türkiye bakımından da önem taşımaktadır"


EDİRNE (A.A) - Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadık Rıdvan Karluk, "Balkanların Avrupa Birliği (AB) ile entegrasyonu, Türkiye bakımından da önem taşımaktadır" dedi.
     Karluk, 6. Uluslararası Balkan Forumunun, "Balkanların ekonomik entegrasyonu: Avrupa ekonomik yapısı ve Balkanlar" konulu oturumunda yaptığı konuşmada, ABnin kurulduktan sonra 7 genişlemeye şahit olduğunu, bu genişlemelerden ikisinin Balkanlara yönelik olduğunu söyledi.
     Slovenyanın 2004te ABye üye olduğunu, Hırvatistanın da 1 Temmuzda üye olacağını anımsatan Karluk, 5 Balkan ülkesinin de üyelik sürecinin devam ettiğini belirtti.
     Türkiye açısından Balkanların önemine işaret eden Karluk, "Balkanlar, Türkiye için önemlidir. Çünkü Balkanlarda Osmanlı İmparatorluğu uzun süre yer etmiştir. Balkanlar ile Türkiye arasında bir kara sınırı vardır. Ulaşım hatları açısından önemlidir. Balkanların AB ile entegrasyonu, Türkiye bakımından da önem taşımaktadır. Türkiye, Balkanlardaki ülkelerin ABye girmelerine destek olmuştur. NATO üyeliği için de bu destek devam etmektedir" diye konuştu.
    
     -"Türkiyenin ABden dışlanması söz konusu değil"-
    
     Türkiyenin Atatürkten bu yana batıya yönelen bir ülke olduğunu vurgulayan Karluk, 1960 ihtilalinden sonra iki hükümet dışındaki bütün hükümetlerin, programlarında AB ile entegrasyona yer verdiğini söyledi.
     Karluk, Türkiyenin ABye üyelik hedefinde bir sapma olmadığını kaydeden Karluk, "Türkiyenin ABden dışlanması diye bir şey de söz konusu olamaz. Çünkü hukuken imzalanmış 2 anlaşma vardır. Bunlar uluslararası hukuk açısından tarafların uymaları gereken anlaşmaladır. Dolayısıyla bunlardan çıkabilmeniz için bu anlaşmaların karşılıklı irade ile ortadan kaldırılması gerekir. Diğer bir deyişle Türkiyenin ve ABnin, Gümrük Birliğinden çıkarak bir serbest ticaret anlaşması şeklinde yeni bir düzenleme kurmaları gerekir" ifadelerini kullandı.
    
     -"AB dışında bir alternatif aramak doğru değil"-
    
     Türkiyenin, Avrupa Konseyi üyesi 47 ülke içinde 7. büyük ekonomiye sahip olduğuna işaret eden Karluk, Türkiyenin, AB ve dünyadaki krizlerden en az etkilenen ülke olduğunu söyledi.
     Sadık Rıdvan Karluk, Türkiyenin 2023 yılı içinde dünyanın 10. büyük ekonomisi arasına girme hedefine değinerek, Türkiyenin, bölgesinde önemli bir güç olduğunu vurguladı.
     Türkiyenin Avrupa ile şu veya bu şekilde entegre olduğunu anlatan Karluk, "ABnin dışında bir alternatif aramak da doğru değildir" dedi.
    
     -Split Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Curak-
    
     Hırvatistanın Split Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Marijana Curak da batı Balkan ülkelerinin, ABye finansal açıdan bağımlı olduklarını belirtti.
     Curak, "Balkan ülkeleri arasında benzerlikler var. Yugoslavyanın dağılmasıyla ortaya çıkan ülkeler özellikle birbirine benziyor. Bu ülkeler gelişim süreçlerinde farklı aşamalardan geçseler de her biri AB entegrasyonuna kapılarını açmış ülkeler. Bu yüzden işbirliğine açıklar. Bu ülkelerin hukukun üstünlüğünü sağlayarak bilgi ve deneyim alışverişini hızlandırması son derece önemli" diye konuştu.
    
     Muhabir: Gökhan Balcı / Salih Baran
     Yayıncı: Sibel Ertürk Kurtoğlu
<< Önceki Haber 6. Uluslararası Balkan Forumu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER