736. Karaman Türk Dil Bayramı

736. Karaman Türk Dil Bayramı -Bayram, Türkçe Treninin İzmirden hareketiyle başladı


İZMİR (A.A) - 736. Karaman Türk Dil Bayramı, Türkçe Treninin İzmirden hareketiyle başladı.
     Trenin uğurlanması dolayısıyla Basmane Tren Garında düzenlenen törende konuşan Karaman Belediye Başkanı Kamil Uğurlu, dünyada 270 milyonda fazla Türkçe konuşan kişinin Karamanoğlu Mehmet Beyin hatırasını yaşattığını belirtti.
     İzmirden hareket edecek "Roman dili Türkçe, şiir dili Türkçe, eleştiri dili Türkçe" temalı trenin, geçmiş ile gelecek arasında bağ kurduğunu ifade eden Uğurlu, trende Türkiye Yazarlar Birliğinden yazarların, 75 üniversiteden 400ün üzerinde öğrencinin, Türk dünyasının 50 ayrı noktasından sanatçıların olacağını söyledi.
     Uğurlu, Karamana gidecek trenin Afyonkarahisar ve Konyada duracağını, bu illerde çeşitli etkinlikler düzenleneceğini kaydederek, "Türkçe için hoş bir seda bırakmaya gayret edeceğiz" dedi.
     Türk Dil Bayramları kutlamalarının kalıcı eserler de bırakacağını ifade eden Uğurlu, şöyle devam etti:
     "Karamanda dinlendiğine inandığımız Yunus Emrenin Divanı ve Nasihatını 10 binlerce bastırdık. Bunları trenin uğradığı yerlerde dağıtacağız. TBMM Başkanı Cemil Çiçek de kutlamalar kapsamında Piri Reis sergisini açacak. Piri Reisin adının sonundaki sıfatı el Karamanidir. Yani Karamanlıdır. Ayrıca Karamanda Yunus Emre sofrasını 13. yüzyılın yemek listesi ile 10 bin kişiye açacağız. Balkanlardan gelen 40 aileyi evlerimizde ağırlayacağız. Türk Dünyasında gelen 150 sanatçılarımızla Karaman meydanlarında coşacağız."
     İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Vekili Sırrı Aydoğan da, dilin önemine dikkati çekerek, "AB ile bazı ekonomik ilişkilerimiz olabilir ama her şeyde AB ile bir araya gelmemiz mümkün değil. Ben AB adına değişik kelimeleri kullanmak zorunda değilim. Türkçe zengin, kendi kendimizi ifade edebileceğimiz bir dil. Dilimizi yüceltmemiz lazım" diye konuştu.
     Törende Karamanoğlu Mehmet Beyin Türkçenin resmi dil olarak ilan edilmesine ilişkin fermanı canlandırıldı.
     Daha sonra tren, Mehter Marşı eşliğinde yola çıktı.
     Kutlamalar 13 Mayıs Pazartesi sona erecek.
    
     Muhabir: Ahmet Bayram / Halil Şahin
     Yayıncı: Serdar Yılmaz
<< Önceki Haber 736. Karaman Türk Dil Bayramı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER