96 ton elektronik atık ham maddeye

96 ton elektronik atık ham maddeye dönüştürüldü


KOCAELİ (A.A) - Kocaeli Büyükşehir Belediyesince 2008 yılında başlatılan geri dönüşüm projesi kapsamında, 5 yılda 96 ton elektronik atık ham maddeye dönüştürüldü.
     Kocaeli Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, ekonomik ömrünü tamamlayarak çöpe atılan elektronik atıkların, çevreye zarar verdiği ve ham madde israfına neden olduğu bildirildi.
     Kurum ve kuruluşlara konulan geri dönüşüm kutularıyla elde edilen ömrünü tamamlamış elektronik ürünlerin, ilgili firmaya gönderildiği, ayrıştırılarak ham maddeye dönüştürüldüğü kaydedildi.
     Vatandaşların çevre konusunda duyarlı davrandıkları, bozulan ev aletleri, televizyon, telefon ve eski bilgisayar parçalarını geri dönüşüm kutularına atıkları vurgulanan açıklamada, projenin başlangıcında bin kilo olan toplama miktarının, sonraki yıllarda katlanarak artış gösterdiği ifade edildi.
     Atık miktarının, projenin 2. yılında dört kat artarak 4 bin kilonun üzerine çıktığı, 3. yılda 16 tona, 4. yılda 30 tona, 2012 yılında 44 tona ulaşarak, 5 yılda toplam 96 tondan fazla elektronik atığın ham maddeye dönüştürüldüğü bildirildi.
     Elektronik atıkların geri dönüşümünde en önemli katkının ise öğrenciler tarafından sağlandığı, öğrencilerin okul ve evlerindeki eski elektronik parçaları geri dönüşüm kutularında biriktirdikleri vurgulandı.
     Geri dönüşüm firmalarına gönderilen elektronik atıkların parça özelliklerine göre ayrıldığı, bu maddelerin parçalanıp toz haline getirilerek ham maddeye dönüştürüldüğü belirtildi.
     Elektronik eşyalarda kurşun, cıva, kadmiyum, krom, fosfor ve berilyum gibi maddelerin çevreye olan zararının büyük olduğu, 10 gram kurşunun 25 bin ton toprağı kirletirken, 200 bin litre suyu kullanılmaz duruma getirdiği bildirildi.
     Elektronik atıkların ekonomiye kazandırılmasıyla enerji tasarrufunun sağlandığı ve doğal kaynakların korunduğu kaydedildi.
    
     Muhabir: Yunus Emre Günaydın
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber 96 ton elektronik atık ham maddeye Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER