AB Türkiye Delegasyonu Siyasi İşler, Basın

AB Türkiye Delegasyonu Siyasi İşler, Basın ve Enformasyondan Sorumlu Müsteşarı Michael Miller: AB, hükümetin Kürt sorununun çözümüne yönelik atmış olduğu adımları destekliyor ve bunu son derece cesaret verici buluyor -Umuyo


KONYA (A.A) - Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Siyasi İşler, Basın ve Enformasyondan Sorumlu Müsteşarı Michael Miller, AB, hükümetin Kürt sorununun çözümüne yönelik atmış olduğu adımları destekliyor ve bunu son derece cesaret verici buluyor dedi.
     Konya Sanayi Odası AB Bilgi Merkezinin misafiri olarak Konyaya gelen Miller, basın mensuplarıyla bir araya geldi.
     Miller, yaptığı açıklamada, Türkiyede katılım sürecinin yavaş işlemesine dair hayal kırıklığı yaşandığını, ancak aynı hayal kırıklığının ABde de olduğunu söyledi.
     Buna karşın özellikle bu yılın başından itibaren bir takım gelişmelerden dolayı iyimserlik mesajı vermek istediğini ifade eden Miller, Bu iyimserlik mesajının sebebi; AB-Türkiye ilişkilerinin sağlam temellere oturmuş olmasıdır. Bu ilişkiler, tarihi, ekonomik, kültürel, siyasi ve stratejik açıdan son derece sağlam temeller üzerindedir diye konuştu.
    
     -AB-Türkiye arasındaki ticaret ilişkisi-
    
     AB-Türkiye arasındaki ticaret hacminin her yıl arttığını anlatan Miller, şunları kaydetti:
     Türkiyenin AB ile ticaret ilişkisinin şekli de diğer ortaklarıyla ticaret ilişkilerinden daha farklı. Bu ilişkiye bakıldığında katma değeri yüksek olan bir ilişki olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla uygulamada baktığımızda; Türkiye ile AB ekonomileri aslında birbirleriyle entegre olmuş durumda. Son yıllara baktığımızda Türkiyeye yapılan doğrudan dış yatırımların yüzde 80inin AB ülkelerinden geldiğini görüyoruz. ABden Türkiyeye gelen yatırımlara baktığımızda da bu yatırımların sıcak para şeklinde değil, yeni fabrika ve tesis açılmasına yönelik yatırımlar olarak görüyoruz. Dolayısıyla diyebiliriz ki; AB ve Türkiyenin güçlü bir ekonomisi var. Birbirlerinin ekonomileri entegre olmuş durumda.
     AB-Türkiye arasındaki ilişkilerde kültürel ve dış politika açısından da önemli gelişmelerin olduğunu vurgulayan Miller, geçen yıl Türkiye ile vize diyaloğunu başlattıklarını, bu diyaloğun tamamlanması sonucunda vize serbestisinin gerçekleştirilebileceğini bildirdi.
    
     -Terörle mücadele-
    
     Miller, gazetecilerin PKK terör örgütü ile ilgili bir sorusu üzerine ABnin PKKyı terörist örgüt olarak kabul ettiğini aktardı.
     Terörle mücadelede son yıllarda Türkiye ile AB arasında ciddi işbirliği olduğuna dikkati çeken Miller, şöyle konuştu:
     Terörle mücadele alanında AB ile Türkiye arasında ciddi ve düzenli istişareler yürütülüyor. Yakın zamanda da PKKya karşı Fransa, İspanya, Almanya gibi üye ülkelerde ciddi operasyonlar yapıldı ve bu operasyonlar giderek artmakta. Bizler Türkiye ile terörle mücadeledeki işbirliğini yoğunlaştırmak üzere çaba gösteriyoruz. AB için terörizmin hiçbir gerekçesi olamaz. Bu noktada olumlu bir not düşmek istiyorum. Cesaret verici bulduğumuz bir nokta... AB, hükümetin Kürt sorununun çözümüne yönelik atmış olduğu adımları destekliyor ve bunu son derece cesaret verici buluyor. Umuyoruz ki; görüşmeler sürecinde, uzun yıllar içinde çok canlar alan sorunun da çözümü mümkün olur. Türk hükümetinin talep etmesi durumunda biz de bu sürece, mali destek de dahil olmak üzere destek verebiliriz.
     Muhabir : Rıfat Yerlikaya
     Yayıncı : Ahmet Kayır
<< Önceki Haber AB Türkiye Delegasyonu Siyasi İşler, Basın Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER