Acara Özerk Cumhuriyeti Hükümet Başkanı Khabadze,

Acara Özerk Cumhuriyeti Hükümet Başkanı Khabadze, Artvinde -Khabadze: 2012de, istatistiklere göre 5 milyonun üzerinde kişi Sarp Sınır Kapısından geçiş yaptı. Bizim tarihimizde ilk kez bu kadar fazla geçişin yaşandığı bir dönem olmuşt


ARTVİN (A.A) - Gürcistanın Acara Özerk Cumhuriyeti Hükümet Başkanı Archil Khabadze, 2012de istatistiklere göre 5 milyonun üzerinde kişinin Sarp Sınır Kapısından geçiş yaptığını belirterek, Bizim tarihimizde ilk kez bu kadar fazla geçişin yaşandığı bir dönem olmuştur dedi.
     Khabadze, Artvin Valisi Necmettin Kalkanı makamında ziyaret ederek bir süre görüştü. Khabadze, burada yaptığı konuşmada, ülkeler arasındaki ilişkilerde bölgelerin çok büyük rol üstlendiğini ifade etti.
     Ticari ve kültürel ilişkileri daha ileri seviyelere taşıyacaklarını ümit ettiğini dile getiren Khabadze, Sarp Sınır Kapısındaki çalışmalarınızdan, yardımcınızı oraya atamanızdan dolayı teşekkür ediyorum. Biz de bu konuda çalışmaları sürdürüyoruz. Biz de benzer bir atamayı gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. Bu şekilde daha kolay ve rahat ilişkiler olacağını umut ediyorum diye konuştu.
     Khabadze, 2012de, istatistiklere göre 5 milyonun üzerinde kişinin Sarp Sınır Kapısından geçiş yaptığına dikkati çekerek, Bizim tarihimizde ilk kez bu kadar fazla geçişin yaşandığı bir dönem olmuştur. Umut ediyorum ki bu sayı daha da artacaktır dedi.
     Gürcistanda 1 Ekimden sonra hükümet değişikliği olduğunu kaydeden Khabadze, Yeni hükümetimizin isteği komşu ülkelerimizle daha iyi ilişkiler kurmak. Özellikle Artvinin çok sayıda tarihi yerleri var. Her iki ülkenin turizm şirketlerini tanıştırmak gerekmektedir. Bu bölgede çok sayıda vatandaşımız İşhan Kilisesini gelip görmek istiyor. Bu konuda da ortak çalışmalar yapmalıyız diye konuştu.
     Özellikle son dönemde kültürel etkinliklerde çok zayıf kaldıklarını belirten Khabadze, İstiyorum ki Artvin ve Acara bölgesinde festivaller ve faaliyetlerde daha etkin olalım. Bildiğiniz üzere devlete bağlı ve özel folklor gruplarımız var. İki ülke bu anlamda çalışmalarını sürdürse çok daha iyi olur. Baktığımızda Kutaisi mesafe olarak daha uzak, Artvin daha yakın. Çok yakın olması sebebiyle bu ilişkileri daha da pekiştirmeliyiz dedi.
    
     -Artvin Valisi Kalkan-
    
     Artvin Valisi Necmettin Kalkan ise Gürcistan ile Türkiye Cumhuriyetinin ilişkilerinin oldukça eskilere dayandığını ifade ederek, Ancak Acara Özerk bölgesiyle Artvinin çok daha özel ilişkileri var. Bu ilişkiler özellikle 10 Aralık 2011de başlayan kimlikle geçiş uygulamasıyla beraber zirve noktasına ulaşmış durumda. 2012 yılı sonu itibariyle beş milyon 600 bin kişi giriş çıkış yaptı, araç sayısına baktığımızda bir milyon 26 bin giriş çıkış var. Bu kadar yoğunluğu, coğrafyanın bize tanımış olduğu dar alanda yürütüyoruz diye konuştu.
     Geçmişten bugüne kadar sınır kapısında trafiği rahatlatma adına modernizasyon, yenileme çalışmaları yapıldığını kaydeden Vali Kalkan, şunları söyledi:
     Ama görülen o ki bu trafik her geçen gün artacak. Özellikle Kafkaslara ihracatımızın önemli bir kapısının Sarp hudut kapısı olduğunu düşünürsek, ülkemizin 2023 yılı hedefleri itibariyle 500 milyar dolarlık ihracat hedefimizi de dikkate aldığımız zaman bizim bu kapıyı büyütmemiz kaçınılmaz. Biz bu bağlamda geçtiğimiz günlerde Gümrük ve Ticaret Bakanımız Hayati Yazıcının da teşrifleriyle kapıda incelemede bulunduk. Kapıda genişletme yönünde çalışmamız var.
     Vali Kalkan, Cankurtaran mevkisinde tünel çalışması olduğunu anımsatarak, Bu yıl sonu itibariyle delme işlemleri tamamen bitecek. 2014 baharında inşallah o tüneli ulaşıma açmış olacağız ki trafiği de bu anlamda rahatlatmış olacağız dedi.
     Acara Özerk Cumhuriyeti Sağlık ve Sosyal Güvenlik Bakanı Nugzar Surmanidze, Gürcistanın Trabzon Başkonsolosu Paata Kalandadze, Türkiye Cumhuriyeti ile İlişkileri Geliştirme Konseyi Başkanı Tariel Lebanidze, Protokol Dairesi Başkanı Irakli Beridze, Türkiye Cumhuriyetinin Batum Başkonsolosu Engin Arıkanın da katıldığı ziyarette, Khabadze ve Vali Kalkan birbirlerine çeşitli hediyeler verdi.
    
     -İşhan Kilisesine ziyaret-
    
     Hükümet Başkanı Archil Khabadze ve Vali Kalkan, beraberindeki heyet ile daha sonra Yusufeli ilçesine bağlı İşhan köyünde bulunan ve restorasyon çalışması devam eden İşhan Kiliseni ziyaret etti.
     Khabadze, kilise ziyaretinin ardından bir gazetecinin, Muratlı Sınırlı Kapısı ile ilgili çalışmaların ne durumda olduğunu sorması üzerine, Bu konular üst seviyelerde konuşulması gereken konular. İki ülke başbakanları karşılıklı görüşüyorlar. Bu konu hakkında ortak karara vardık. Bizim de çalışmalarımız devam ediyor dedi.
     Archil Khabadze, bir gazetecinin, Türkiyenin İşhan Kilisesini restore etmesinin turizm açısından etkisi olur mu yönündeki sorusu üzerine, şunları söyledi:
     Bu çalışma iki bölge arasında çok önemli. İlişkilerimizi çok sıkı bir şekilde bağlayacak bir çalışma. İki ülke arasında akrabalık da var, tarihi eserlerimiz de birbirini bağlar niteliktedir. Bu tarihi eserler, kültür ve turizmin geliştirilmesine katkı sağlayacaktır. İlişkilerimiz daha da artacak ve ileriye gidecek. Folklor ve diğer kültür eserleri konusunda sürekli fikir alışverişinde bulunmak istiyoruz. Zaten kültürümüz birbirine benziyor, aynı bölge kültürüne sahibiz.
     Vali Kalkan ise İşhan Kilisesinin restorasyonunun 2013 yılının Aralık ayında bitirilmesinin planlandığını belirterek, bu süreyi iyi değerlendirmeye çalıştıklarını söyledi.
     Kilisenin bulunduğu alandaki vatandaşlardan biri, Khabadzeyi Yusufelinde rafting yapmaya davet etti. Khabadze, memnuniyetle rafting yapmaya gelebileceğini söyledi.
    
     Muhabir: Serhat Çağdaş - Yusuf Okur / Asena Akçay
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Acara Özerk Cumhuriyeti Hükümet Başkanı Khabadze, Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER