Afrika ve Orta Doğudaki alternatif pazarlar

Afrika ve Orta Doğudaki alternatif pazarlar gelecek vadediyor -UHKİB Yönetim Kurulu Başkanı Şankaya: -Afrikada olsun, Suriyede, Irakta, Arap ülkelerinde olsun, alternatif pazarlar ilerisi için çok önemli, olumlu. Muhakkak Türk


BURSA (A.A) - Haluk Yüksel - Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Şankaya, Afrikada olsun, Suriyede, Irakta, Arap ülkelerinde olsun, alternatif pazarlar ilerisi için çok önemli, olumlu. Muhakkak Türkiye bundan faydalanacak. Bugün için Avrupanın hacmini, haliyle karşılayamayacak, ama ilerisi için ben olumlu görüyorum dedi.
     Şankaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hükümetin dışarıya açılım politikaları çerçevesinde attığı adımların ilerisi için çok önemli olduğuna dikkati çekti.
     Uygulanan dışarıya açılım politikalarının, özellikle Afrika açılımının, çok akıllıca ve önemli olduğunu ifade eden Şankaya, şunları söyledi:
     Tabii bunların çok kısa vadede sonuçlarını görmeyebiliriz. Bugünden yarına size Avrupada kaybedeceğiniz payı, hemen sağlamaz. Çünkü Avrupadaki rakamlar çok büyük. Yani bugün Afrikada olsun, Suriyede, Irakta, Arap ülkelerinde olsun, alternatif pazarlar ilerisi için çok önemli, olumlu. Muhakkak Türkiye bundan faydalanacak. Ama bugün için Avrupanın hacmini, haliyle karşılayamayacak. Ama ilerisi için ben olumlu görüyorum. Yani bunu devam ettirdiğimiz süre içinde, bir 5-10 sene sonra Türkiye muhakkak o pazarlarda da ciddi söz sahibi olacak.
     Arap Baharı olarak nitelenen sürecin Türkiye için önemine de değinen Şankaya, şunları kaydetti:
     Arap Baharında Türkiyenin almış olduğu rol, hakikaten çok önemli bir rol. Resmen yeni çizilen bir gelecekte, Türkiye ağırlığını göstermiş durumda. Biz bunun her zaman ileriye dönük faydasını göreceğiz. Türkiye, daha evvel böyle bir liderliği üstlenemiyordu, üstlenememişti. Bugün hakikaten Türkiye bölgemizde alınan her kararda, yatırımda söz sahibi. Ben Mısırda da bunu görüyorum. Mısırda halkın Türkiyeye karşı bakış açısı hakikaten çok olumlu. Bu demek ki hükümetimiz, oradaki yapmış olduğu uygulamalarda ve başarılı yönetimlerinin sonucunda taktir görmüş. Bu, eminim ki diğer bölgelerde de aynı şekilde hissediliyor.
    
     -Biz burada liderliğe oynuyoruz-
    
     Türk sanayicisinin artık ciddi bir itibara sahip olduğunu vurgulayan Şankaya, şöyle devam etti:
     Bir tek Türkiye olarak da olayları değerlendirmememiz lazım artık. Türkiye, artı çevresi... Biz burada liderliğe oynuyoruz. Hükümetimizin liderliğinde eğer bir, liderliğe soyunduysa Türkiye, iş adamı da sanayicisi de aynı paralelde sektöründe aynı liderliğe oynaması lazım. Bizler, sanayiciler, Türkiyedeki misyonumuzu yapmamız lazım, ama sırf onunla yetinmememiz gerekiyor, aynı zamanda da dışarılara çıkıp, gerek Afrikada, Arap ülkelerinde, gerek Rusyada, eski Doğu Bloku ülkelerinde, ciddi şekilde üretim üzerine de yatırımları düşünmemiz lazım. Bunu yaparken de finans sektörü de aynı paralelde ve aynı duygularla sanayicinin ve iş adamının yanında olması lazım. Bugün bakıyoruz, hepimizin en büyük sıkıntısı, ayrı yerlerde para kazanıyor, yani yatırımcıyı, sanayiciyi ve iş adamını unutmuş bir şekilde. Bizim hedeflerimiz daha büyük, daha global. Eğer biz 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat yapacaksak, aynı zamanda finans sektörünün de sanayicinin yanında beraber yatırımları hayata geçirmemiz, sadece Türkiye değil, bütün bölgede bir bölgesel güç haline gelebilmemiz gerekir.
    
     -Çalışanlar üretimden hizmet sektörüne kayıyor-
    
     Şankaya, emek yoğun bir sektör olarak, sanayi kuruluşlarında ve bunlara üretim yapan fason atölyelerde yaşanan en büyük sorunun, işçi bulunamaması olduğuna da değindi. Özellikle büyükşehirlerde üretimde çalıştıracak işçi bulunamadığını ifade eden Şankaya, şöyle dedi:
     Son yıllarda sanayiden, özellikle üretimden birçok çalışanımız hizmet sektörüne doğru kayıyor. Onun için yaşadığımız en büyük sorun, maalesef işçi bulamamak. Denizlide, Gaziantepte aynı sorun yaşanıyor. Şu anki strateji olarak bu alışveriş merkezleri AVMler, yeni açılan oteller, farklı uzmanlıkta açılan hastaneler ve üniversiteler, hakikaten inanılmaz derecede işçi çekiyor. Tabii bu da ileriye dönük aslında, üretimin nasıl devam edeceğinin de ciddi tereddütlerini oluşturuyor.
     Şankaya, sektörün bir nevi istihdamın kaynağı ve hala en büyük sektörlerinden birisi olduğunu, ihracatta ise otomotivden sonra ikinci sırada bulunduğunu belirterek, 3 milyar dolar gibi bir ithalatıyla da aslında 13 milyar dolar gibi çok ciddi bir ihracat fazlası veren tek sektör. Aslında Türkiyenin cari açığına en büyük katkıyı sağlayan sektör de hazır giyim ve konfeksiyon sektörü. Onun için asında çok hassas bir sektör değerlendirmesinde bulundu.
     Sadece tekstil ile hazır giyim ve konfeksiyon sektörlerinin değil, aynı zamanda otomotivin de makine sektörünün de en büyük sorunlarından birinin ara eleman olduğuna değinen Şankaya, şunları kaydetti:
     Meslek okullarının maalesef Türkiyede yıllar önce, etkinliğini kaybetmesi, azaltması ve bu konuda yoğun bir çalışma yapılmamasının sonucu. Çünkü, bugün aslında o kadar çok üniversite boyutunda bize müracaat eden insanlar var ki, ama üniversiteden geliyorlar, hepsi tek düz. Bizim aradığımız hakikaten mesleği olan insanlar. Bu meslek liselerinin eğer bundan 10-15 sene evvel, güçlü bir şekilde yapılandırılıp, gençliği oraya alıp da mesleğe yetiştirilen bir insan kaynağı olabilseydi büyük bir ihtimalle bugün vasıfsız dediğimiz o insanların hepsini belki de sektörde çok daha iyi gelirle istihdam etme şansımız olabilirdi.
     Şenol Şankaya, sektör açısından ihracatın 2012de durgun geçtiğini, beklenen rakamların yakalanamadığını belirterek, geçen yıldan gelen sipariş yüklemelerinin de etkisiyle ocak ayında ihracatın yıla artışla başladığını söyledi.
     Bu yıl, 2012den biraz daha iyi bir rakamın yakalanacağını tahmin ettiğini dile getiren Şankaya, Türkiyenin büyüme hedefi yüzde 4lerde, ama biz herhalde hazır giyim ve konfeksiyon olarak, yüzde 8-9 gibi bir rakamı yakalarız dedi.
    
     Yayıncı: Kamuran Akkuş
<< Önceki Haber Afrika ve Orta Doğudaki alternatif pazarlar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER