Ahilik Haftası

Ahilik Haftası -Afyonkarahisarda Ahilik Haftası dolaysıyla temsili Şed Kuşatma töreni düzenlendi -Afyonkarahisar Valisi Balkanlıoğlu: -Bizim faziletli iyi bir toplum oluşturmamız için başka yerlerden değerler ithal etmemiz


AFYONKARAHİSAR (A.A) - Afyon Esnaf Sanatkarlar Odası Birliği ile Sandıklı Esnaf Odası, Ahilik Haftası dolayısıyla temsili Şed Kuşatma töreni düzenledi.
     Tarihi İmaret Camisinde düzenlenen törene, Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Afyon Esnaf Sanatkarlar Odası Birliği Başkanı Abdülkadir Konak, İl Emniyet Müdürü Mustafa Uçkan, daire amir ve müdürleri ile Sivil Toplum Kuruluşu (STK) temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
     Vali Balkanlıoğlu, törende yaptığı konuşmada, ahilik geleneğinin bize mahsus bir gelenek olduğunu ancak bizim bütün değerlerimizi batıdan aldığımızın zannedildiğini söyledi.
     Esnaf ve sanatkarların kuruluşu olan Esnaf ve Sanatkarlar Odaları, Odalar Birliği, Ticaret ve Sanayi Odaları ile Tüketici Hakem Heyetlerinin hepsinin ahilik teşkilatı içinde birleştiğini ve yüzyıllar önce Anadolu topraklarında hayat bulduğunu dile getiren Balkanlıoğlu, şöyle konuştu:
     Çırak usta ilişkisiyle, mesleği öğrenme ve esnaf olma olayı sadece bir mesleğin öğrenilmesinden ziyade toplumun temelini teşkil eden değerlerin nesillere aktarılmasıdır. Esnaf çok önemlidir. Esnaf ne kadar sağlam, güçlü ve faziletli olursa toplumun bireyi de o kadar sağlam, güçlü olur. Bazen bir mal alırız... Örneğin birinden bir ayakkabı alırız. Ayakkabıyı giyeriz, 2 günde ayağımızda dağılır. Sonra götürürsünüz, kabul etmez... Verilen mal geri alınmaz, yenisiyle değiştirilmez derler. Bizde kendi kendimize söyleniriz adam esnaf değil ki deriz. Yani esnaflık dürüstlük anlamına gelir. Kimseyi kandırmaz, sattığı ve veya yaptığı malın arkasında durur. Bir terslik olursa onunla ilgilenir, komşusuyla ilgilidir. Komşusu hasta olduğu zaman ziyaret eder. Zor durumda kalan olursa iflas etme durumunda kalan insanları tutar ayağa kaldırır. İçlerinde hile yapan varsa, müşteri kandıran varsa, pabucunu dama atarlar. Bizim faziletli iyi bir toplum oluşturmamız için başka yerlerden değerler ithal etmemize gerek yok. Aslında bizarcık tarihimize bakmamız yetecek. Batıda çıkan oluşumlar, değerler silsilesi aslında bizden kopyadır.
     Afyon Esnaf Sanatkarlar Odası Birliği Başkanı Abdülkadir Konak ise günümüzde ahiliğin esnafa özgü bir kavram olarak algılandığını, akla ahilik denilince esnaf, esnaf denilince de ahiliğin geldiğini söyledi.
     Ahiliğin Türklerin İslamiyeti toplu halde kabul ettikleri yıllarda Türk örf ve adetleriyle İslam inancını kaynaştırmak amacıyla geliştirilen bir düşünce sistemi ve yaşam tarzı olduğunu bildiren Konak, Bu düşünceyi ve yaşam tarzını benimseyenlere de ahi denilmektedir. Ahilik birliğinin ilk kurucusu Türk filozofu olarak adlandırılan Ahi Evran Veli Hazretleridir dedi.
     Konuşmaların ardından temsili Şed Kuşatma töreni gerçekleştirildi. Geleceğin ahilerine ödüllerinin verilmesinin ardından yılın ahisi seçilen Yılmaz Akosmanoğluna da plaket verildi.
     Program sonunda davetlilere pilav ikramında bulunuldu.
    
     Muhabir: Mustafa Güngör
     Yayıncı: Mürsel Çetin

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER