Ahlatta meyvecilik yaygınlaşıyor

Ahlatta meyvecilik yaygınlaşıyor


BİTLİS (A.A) - Ahlatta tarım ürünlerinden umduğunu bulamayan çiftçiler, meyveciliğe yöneldi.
     İlçede yıllardır patates, şeker pancarı gibi ürünler eken çiftçiler, alternatif ürünlere yönelmeye başladı. Ektiği tarım ürünlerinden umduğunu bulamayan ve zarar eden çiftçiler, meyve bahçeleri oluşturmaya başladı.
     Meyve bahçeleri oluşturan Kürşat Nacaroğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, bölge çiftçisinin her yıl özellikle patates ve şeker pancarından umduğunu bulamadığını ve zarar ettiğini belirtti.
     Nacaroğlu, şöyle konuştu:
     Yıllarca ilçede tarımla uğraştık. Tarım alanında çok yıprandık. Ektiğimiz patates, pancar ve diğer ürünlerde emeğimizin karşılığını alamadık. İlçemizde mevsim darlığından dolayı istediğimiz tarımı yapamıyoruz. Başka bölgede tarım alanlarından birkaç defa ürün alınırken, bölgemizde mevsim darlığından dolayı ancak bir kez ürün alabiliyoruz. Özellikle patateste çok zarar ediyoruz.
     İlçede tarıma alternatif olarak meyvecilik yapmaya başladıklarını kaydeden Nacaroğlu, Van Gölü havzasının Türkiyede en çok güneş alan bölgelerden biri olduğunu ve bu yönüyle bölgenin meyvecilik için çok ideal olduğunu belirtti.
     İzmirden bölgeye gelen ve meyvecilik yapmaya başlayan Ziraat Mühendisi Mehmet Örsün tavsiyesi üzerine Ahlatta tarımdan sonra meyveciliği yapmaya karar verdiklerini anlatan Nacaroğlu, Ödemişten getirdikleri 2 bin 40 adet ve 7 tür bodur elma fidanını 27 dönümlük arazisine ekmeye başladığını ifade etti.
     2 yıl önce 18 dönümlük araziye meyve bahçesi kurduğunu söyleyen Nacaroğlu, şunları dile getirdi:
     İlk başta çok tereddütle bu işi yapmaya başladım. Ama sonradan bu işi geç yaptığım için pişmanlık duydum. Bahçemden verim almaya başladım. Diğer tüm çiftçilerimizin de meyveciliğe yönelmesini öneriyoruz. Çiftçimiz patates ekip zarar edeceğine, meyvecilik yapsın daha iyi. Evini, arabasını, arazisini satarak kimse riske girerek çiftçilik yapmasın. Meyve ağaçları yetiştikten 3-4 yıl sonra muhakkak emeklerinin karşılığını alacaklar. İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü gereken teknik desteği de veriyor.
    
     Muhabir: Oktay Bayar
     Yayıncı: Berin Arslan Çetin
<< Önceki Haber Ahlatta meyvecilik yaygınlaşıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER