AHZOdan çiftçilere alternatif ürün önerisi

AHZOdan çiftçilere alternatif ürün önerisi


BİTLİS (A.A) - Ahlat Ziraat Odası (AHZO) Başkanı Necat Demirden, patatesten umduğunu bulamayan ve zarar eden çiftçilere, alternatif ürün olarak ayçiçeği ekme önerisinde bulundu.
     Ahlatta bu yıl 30 bin dekar alandan 150 bin ton civarında rekor seviyede patates elde edildiğini hatırlatan Demirden, çiftçinin pazar sorunu yaşadığı için elinde bulunan patatesi satamadığını ve zarar ettiğini belirtti.
     Bölgedeki mevsim şartları ve yaşanan pazar sorunu nedeniyle patates çiftçiliğinin riskli bir iş olduğunu anlatan Demirden, Çiftçimiz yaklaşık 15 yıldır ağırlıklı olarak patates üretimi yapıyor. Patates para etti mi karlı bir ürün. Ama bazen mevsim koşulları, erken yağan kar ve dondan dolayı, bazen de pazar sorunu nedeniyle çiftçi zarar ediyor. Ülke içi pazarımız tamamlanmış durumda. İhraç yapılamadığı için ürün çiftçinin elinde kalarak çürüyüp çöpe gidiyor dedi.
     İlçede 50 bin dekar alanda sulu tarım yapıldığını anımsatan Demirden, bu alanda patatesin yanı sıra şeker pancarı, kuru fasulye ve domates ekimi de yapıldığını anımsattı.
     Demirden, şöyle konuştu:
     Elektrik, mazot, gübre gibi bütün girdiler pahalı. Çiftçi şeker pancarı ekiyor ama fazla para kazanamıyor. Belli bir kota var. Çiftçi masrafını bile çıkaramıyor. Kuru fasulye ve domateste de belli bir limit var. Bunun dışına çıkılamıyor. Biz patatesle beraber çiftçimize ayçiçeği ekimini öneriyoruz. Çiftçi arazisinin yarısına patates diğer yarısına ayçiçeği eksin. Çünkü ayçiçeğinin gideri çok az ve pazar sorunu yok. Türkiyede ayçiçeği açığı çok. Çiftçiyi buna yoğunlaştırmak istiyoruz. Bu yıl 10 bin dekar alanda ayçiçeği üretimi oldu. Bunu önümüzdeki yıl, 20 bin dekar alana çıkarmak istiyoruz.
    
     Muhabir: Oktay Bayar
     Yayıncı: Berin Arslan Çetin
<< Önceki Haber AHZOdan çiftçilere alternatif ürün önerisi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER