Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin,

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin, Diyarbakırda: -Bu bölgenin bir evladı olarak sizden tek istediğim şey; gözyaşından, kandan, acıdan nemalananlara fırsat vermeyin. Onlarla mesafeyi açın, onlardan uzaklaşın -Bizim bu yaptı


DİYARBAKIR (A.A) - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Bu bölgenin bir evladı olarak sizden tek istediğim şey gözyaşından, kandan, acıdan nemalananlara fırsat vermeyin. Onlarla mesafeyi açın, onlardan uzaklaşın dedi.
     Bakan Şahin, Dicle Üniversitesi Spor Salonunda alt gelir grubuna yönelik TOKİ tarafından yapılan konutların hak sahiplerini belirlemek amacıyla düzenlenen kura çekiminde konuşmasına, Cahit Sıtkı Tarancının Memleket İsterim şiirinin dizelerini okuyarak başladı.
     Başbakan Recep Tayyip Erdoğandan selam getirdiğini kaydeden Şahin, yola çıkarken hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını ve önce insan dediklerini, Şeyh Edibalinin felsefesini kuruluş felsefesi olarak odaklandıklarını, yola başladıklarını bildirdi.
     Diyarbakırın evliyaların, sahabelerin, medeniyet, inanç ve kültür şehri olduğunu, tohumunda kalp, sevgi ve merhamet bulunduğunu, Dicle ve Fıratın bereketiyle bereketlendiğini kaydetti.
    
     -Bölgenin ilk kadın bakanı-
    
     Gaziantep milletvekili olarak bölgenin evladı, ama bölgenin ilk kadın bakanı olduğunu vurgulayan Şahin, Kendimi Diyarbakırdaki kız kardeşimin, abimin ve ablamın yerine koyarak, onlar bizden ne talep ediyor, biz onlar için yapmalıyız diye büyük bir emanet olarak yürüyoruz. Önce insan diye çıktığımız yolculukta, dini, dili, mezhebi inancı ne olursa olsun, eşrefi mahlukat olarak doğan insanın yaşam, barınma, eğitim, sağlık, istihdam hakkını korumamız, yaşam kalitesini yükseltmemiz gerektiğine inandık diye konuştu.
     Yola çıkarken yasakları kaldıracağız, dedik. 2001 yılında bölgeyi dolaştığımız zaman DGMleri kaldırılmasını, yasakların olmadığı bir Diyarbakır ve Türkiye istiyoruz dediler. Biz geldiğimiz günden beri yasakların kaldırmak için çok büyük bir gayret gösterdik diyen Şahin, anadilde savunma hakkını kamu hizmetlerinin kendi dilinde alabileceği bir noktaya getirdiklerini, Kürtçenin seçmeli ders olduğunu aktardı.
    
     -Herkese ev sözü
    
     Bütün çalışmaların vatandaşlar için olduğunu, barınma hakkı talebini gerçekleştirmek için bir arada olduklarını belirten Şahin, talebin büyüklüğünü gördüklerini, kapıları açtıklarını, dışarıda onlarca, yüzlerce kişi aynı çatı altında toplandıklarını anlattı.
     Bakan Şahinin, Valiye şunu söyledim. Bugün bu kurada isimleri çıkmayan kardeşlerimizin kaydı bizim kaydımızdır. Bakanlığa talimat verelim. Ev çıkmayan bütün kardeşlerimize toplu konut yapılacaktır dedim sözleri salonda büyük alkış aldı.
    
     -Söz verdik ve başardık-
    
     Başbakanın verdiği bir talimatın gereğini yapmanın boyunlarının borcu olduğunu dile getiren Şahin, konuşmasını şöyle sürdürdü:
     Burada özellikle böyle büyük bir talep varken, biz 40 bin konutu planladık. 2023de 100 bine doğru gidiyoruz. Ama Diyarbakırlı kardeşlerim barınma, sosyal konutla ilgili talebi daha fazlaysa pozitif ayrımcılık ile daha fazla konut yapacağız. Her doğan çocuk artık sigortalı doğuyor. Annesi babası ne olursa olsun. 18 yaşına kadar sağlık imkanlarından yararlanıyor. Bizim bu yaptığımız çalışmayı bugün girmeye çalıştığımız Avrupa ülkelerinin başaramadığını görüyoruz. Bugün ABDdeki seçimde Obamanın seçim beyannamesinde bunları yapabileceğini söyleyerek oy istediğini görüyoruz. Ama biz söz verdik ve başardık. Sizinle beraber, ne aldanan ne aldatan olacağız dedik.
     Türkiyede 400 bin kişinin evde bakımdan istifade ettiğini anlatan Şahin, eşi vefat eden kadınların maaş aldığını bildirdi.
     Şahin, şöyle konuştu:
     Biz sizin, siz bizim için var olacağız. Siz arkamızda, yanımızda olduğunuz sürece biz sizin hizmetkarınız olmaya devam edeceğiz. Bu bölgenin bir evladı olarak sizden tek istediğim şey; gözyaşından, kandan, acıdan nemalananlara fırsat vermeyin. Onlarla mesafeyi açın, onlardan uzaklaşın. Sizin için çalışan bu ekibin arkasında sıkı sıkıya durun. Siz bizim biz sizin için el birliğiyle ülke için gereğini yapalım. Biz hiç kimsenin kaybolmasına izin vermeyiz. Çünkü biz büyük bir aileyiz.
     Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak da salondaki vatandaşların heyecan ve beklenti içerisinde olduğunu, sıkıntılı evlerden kurtulmak açısından kurada çekilecek konutlarda yer alırlarsa büyük bir minnettarlık duyacaklarını söyledi.
     TOKİye teşekkür eden Toprak, Diyarbakırda göçlerin etkisiyle sıkıntılı yıllar geçirdik. Ama hükümetimiz katkılarıyla insanlarımıza sosyal alanlarda destek veriliyor. Tüm alanlarda önemli katkılar sunuluyor dedi.
     Daha sonra Bakan Şahin ve Vali Toprak ile beraberindekiler engelli hak sahiplerini belirlemek için kura çekti.
    
     -864 konut için 5 bin 348 kişi başvurdu-
    
     TOKİ tarafından engelli, dul ve yeşil kart sahipleri için yapılan 47 metrekarelik 1+1 ve 67 metrekarelik 2+1 864 konut için 167 engelli ve 5 bin 181 kişi başvurdu. Yoğun başvuru nedeniyle çok sayıda vatandaş, spor salonuna girmekte zorlandı. Kimi kucağında bebeğiyle kimi yanında çocuklarıyla kurada ev sahibi olmanın umudu taşıdı.
     Kura çekiminde bazı vatandaşlar taleplerini Bakan Şahine iletmek için yoğun çaba gösterdi. Bazıları korumaları aşarak Bakan Şahine ulaşırken, kimisi de kağıtlara yazdıkları notlarla taleplerini iletmeye çalıştı.
    
     Muhabir: Nurten Aslan
     Yayıncı: Behçet Güngör
<< Önceki Haber Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin, Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER