Akçakale sınırındaki kapının tekrar açılması

Akçakale sınırındaki kapının tekrar açılması -Suriye yönetiminin 6 ay aradan sonra Tellebyat Sınır Kapısını yeniden açması Akçakale ilçesinde esnafın yüzünü güldürdü


ŞANLIURFA (A.A) - Müslüm Etgü - Suriye yönetiminin 6 ay aradan sonra Tellebyat Sınır Kapısını yeniden açması, Akçakale ilçesinde esnafın yüzünü güldürdü.
     Suriye yönetiminin talebi üzerine hafta sonu açılan sınır kapısından genellikle Halep ve Rakka kentlerinden gelen Suriyeliler geçiş yapıyor. Vatandaşlar sınırın her iki yakasında aylardır görmedikleri akrabalarıyla hasret gideriyor.
     Gümrük Muhafaza Müdürlüğü yetkilileri, sınır kapısından 3 günde toplam 200 araç ve bin civarında kişinin karşılıklı geçiş yaptığını belirtti.
     Yetkililer, geçişler sırasında herhangi bir sıkıntının yaşanmaması için gerekli tedbirlerin alındığı kaydetti.
    
     -Hem ekonomik ilişkiler hem akrabalık bağı var
    
     Akçakale Belediye Başkanı Abdülhakim Ayhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sınır kapısının açılmasıyla vatandaşımızın yüzü gülmeye başladı, gönül isterdi ki Suriyede bu olaylar yaşanmasın dedi.
     Suriyedeki karışıklığın bir an önce sona ermesinin akrabalık ve komşuluk ilişkileri bulunan iki ülke halkı için önemli olduğunu ifade eden Ayhan, Bilindiği gibi akrabalarımızın yarısı burada yarısı orada. Suriyede yaşanan karışıklık nedeniyle taziye ve düğünlere kimse gidip gelemiyor, akrabalar arasında kopmalar oldu. Sınır kapısının açılmasıyla vatandaşımızın yüzü gülmeye başladı, gönül isterdi ki Suriyede bu olaylar yaşanmasın. Sınır kapısı hem ekonomik açıdan hem de akrabalık ilişkileri açısından bizleri çok etkiledi. Yeniden açılan kapının iki ülkenin halkına hayırlı uğurlu olmasını diliyorum diye konuştu.
     Akçakale Gümrük Kapısı yakınlarında esnaflık yapan Osman Avşaroğlu ise kapının açılmasının ilçe esnafını sevindirdiğini belirterek, en azından ticari araçların geçmesinin ekonomiyi canlandırmaya başladığını belirtti.
     İsa Toktimur da kapının açılmasının ticari taksi işletmecileri olarak kendilerini sevindirdiğini, iki ülke ilişkilerinin yeniden eski günlerine dönmesini temenni ettiklerini dile getirdi.
     Bu arada iç karışıklığın yaşandığı Suriyenin Rakka vilayeti ile Akçakale sınırındaki Tellebyat mıntıkasının şu anda ülkenin en sakin bölgelerinden biri olduğu kaydedildi.
     Suriye yönetimi, 7 Aralık 2011 tarihinde tadilat yapılacağı gerekçesiyle tek taraflı kapattığı Şanlıurfanın Akçakale ilçesi sınırında yer alan Tellebyat Sınır Kapısını 3 Haziran 2012 tarihinde yeniden açmıştı.
    
     Yayıncı: İsmail Fidan
<< Önceki Haber Akçakale sınırındaki kapının tekrar açılması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER