Alabalık ihracatında Şili kaygısı

Alabalık ihracatında Şili kaygısı -Şilinin Avrupaya yaptığı ihracatın fiyat dengelerini bozduğu, Türk üreticilerin 2013 sezonunda bu durumdan kötü etkileneceği iddia edildi -Su Ürünleri Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Coşku


UŞAK (A.A) - Soner Kılınç - Su Ürünleri Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Faruk Coşkun, alabalık üretimini hızla artıran Şilinin Avrupaya yaptığı ihracatın fiyat dengelerini bozduğunu belirterek, 2013 yılı alabalık üreticisinin kara yılı olabilir, pek çok tesis kapanabilir dedi.
     AA muhabirine açıklamalarda bulunan Coşkun, Türkiyede alabalık yetiştiricilerini zorlu bir yılın beklediğini söyledi.
     Anadoluda sayıları hızla artan alabalık çiftlikleriyle Türkiyenin dış pazarda iddialı bir konuma geldiğini, 2012 yılında Avrupa ülkelerine 30 bin ton alabalık ihracatı yapıldığını ifade eden Coşkun, pazardaki büyümenin yatırımları da tetiklediğini ifade etti.
     Sektörde en büyük üreticiler arasında yer alan Şilinin de üretimini hızla artırdığını, Avrupa pazarına düşük fiyatlarla girmeye başladığını kaydeden Coşkun, şu bilgileri verdi:
     Şilide 2010da meydana gelen 8,8lik depremde balık üretim çiftlikleri zarar görmüş su ürünleri yetiştiriciliği büyük darbe almıştı. Avrupa ülkeleri de balık ürünlerinde tespit edilen hastalıklar nedeniyle Şiliden balık alımını durdurmuştu. Bütün bu gelişmeler ülkemizdeki balık üretimini olumlu etkilemiş, Avrupaya alabalık ihracatı katlanarak artmıştı.
     Yıllık 188 bin tonluk balık üretimimizin yaklaşık üçte birini Avrupaya ihraç ediyoruz. 2012 yılında Avrupaya yaklaşık 30 bin ton alabalık ihraç ettik. Ancak depremin ardından yaralarını saran Şili yeniden Avrupaya balık ihracatına başladı. Şilinin yeniden ihracata başlaması ülkemizdeki Alabalık yetiştiricilerini olumsuz etkiliyor.
     Avrupaya ihracatın azalacağı endişesi, bir çok üreticiyi ellerindeki balıkları bir an önce elden çıkarma refleksine sevk ediyor. Piyasaya bol miktarda balık arzı fiyatları otomatik olarak düşürüyor. Girdilerdeki artış, balık fiyatlarının düşmesi, yavru üretimindeki plansızlık ve üreticilerin yavru balıkları satamaması nedeniyle pek çok balık üretim tesisi kapanma tehlikesiyle karşı karşıyadır.
     2013 yılının alabalık üreticilerinin kara yılı olabileceğini ifade eden Coşkun, sektörün acilen desteklenmesi gerektiğini söyledi.
     Pek çok tesisin kapanma tehlikesine karşı sektörü, devleti ve kamuoyunu uyarmaya çalıştıklarını dile getiren Coşkun, hükümetin doğrudan ya da dolaylı olarak sektörü desteklemesinin şart olduğunu, iç tüketiminin de artırılması gerektiğini söyledi.
    
     -Firmaların yüzde 30u kapanabilir
    
     Öte yandan Zafer Kalkınma Ajansı (ZEKA) tarafından desteklenen Afyonkarahisar ve Uşakta su ürünleri kapasitesinin belirlenmesine yönelik projenin kapsamında 30 alabalık çiftliğinde inceleme yapıldığı, sonuçların kaygı verici olduğu belirtildi.
     Olta Balıkçılığı Federasyonu Başkanı İsmail Atalay, inceleme sonucu incelenen tesislerin yüzde 30unun kapanacağının tahmin edildiğini belirterek, Üretici elindeki balığı ve yavrusunu satamıyor. Havuzlarda balığı yıl boyunca tutamaz. Pek üretici üretime ara vermeyi düşünüyor dedi.
     Uşakta faaliyet gösteren Azer Su Ürünleri firması sahibi Ahmet Abdullahoğlu ise alabalık fiyatlarının bir önceki yıla göre yüzde 20 oranında azaldığını, bu dönemde girdi maliyetlerinin ise arttığını söyledi.
     Su ürünleri yetiştiricilerinin gelecekten endişeli olduğunu söyleyen Abdullahoğlu, sektörde oluşabilecek hasarın uzun yılar telafi edilemeyeceğini savundu.
    
     Yayıncı: Osman Kurt
<< Önceki Haber Alabalık ihracatında Şili kaygısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER