Alman şirketlerinin Türkiyeye ilgisi artıyor

Alman şirketlerinin Türkiyeye ilgisi artıyor -Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı Dericioğlu: 4 bin 800 Alman sermayeli şirketin yüzde 60ı son 6 yılda kuruldu


BURSA (A.A) - Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı Ümmühan Dericioğlu, Türkiyede faaliyet gösteren Alman sermayeli 4 bin 800 şirketin yüzde 60ının son 6 yılda kurulduğunu bildirdi.
     Uludağ İhracatçılar Birliğinden (UİB) yapılan yazılı açıklamaya göre, Türkiyenin en önemli pazarı olan Almanya hakkında ihracatçıları bilgilendirmek amacıyla Almanya Ülke Bilgilendirme Semineri düzenlendi.
     Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı Ümmühan Dericioğlu, seminerde yaptığı konuşmada, Almanyanın Türkiye ekonomisine ilgisinin, yabancı sermayeli şirket sayısının fazlalığından anlaşıldığını belirtti.
     Dericioğlu, özellikle son yıllarda bu ilginin daha da arttığını vurgulayarak, 4 bin 800 Alman sermayeli şirketin yüzde 60ı son 6 yılda kuruldu dedi.
     Almanyanın, aynı zamanda yüzde 10luk ihracat payı ile Türkiyenin en önemli ihracat partneri olduğunu hatırlatan Dericioğlu, son yıllardaki gelişmelerin ticari alanda Rusya ve Çini de ön plana çıkardığını bildirdi.
     Dericioğlu, Türkiyede kurulan yabancı sermayeli şirket sayısının son verilere göre 30 bine ulaştığını, bu şirketlerin de yüzde 50den fazlasının avro bölgesinden olduğunu kaydetti.
     Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası olarak her iki ülke iş adamlarını da yeni ekonomik ilişkilerin sağlanması için teşvik ettiklerini ve yönlendirdiklerini anlatan Dericioğlu, vize, oturma ve çalışma izinlerinin alınması konusundaki problemlerin ortak sorunlar olduğunu ifade etti.
     Dericioğlu, iki ülke arasındaki dış ticaretin 2011 yılı itibariyle, 14 milyar dolar ihracata karşılık, 23 milyar dolarlık ithalata ulaştığını, bu denli büyük ve potansiyeli yüksek ticarete kayıtsız kalmanın mümkün olmadığını belirterek, Türk iş adamları için Almanyadaki yasal çerçeve, oturma ve çalışma izinleriyle ilgili kanunlar ve bu ülkede şirket kurabilmek için gerekli adımlar hakkında bilgiler verdi.
     Ekonomi Bakanlığı Almanya Ülke Masası Sorumlusu Gülay Babadoğan da Almanyanın, Japonyanın ardından en yaşlı nüfusa sahip 2. ülke olduğunu belirterek, değişen talepleri ve trendleri takip etmenin önemine dikkati çekti.
     Bu ülkedeki fuarlara katılmanın, Almanya pazarına yayılmanın yanında, şirketlerin dünyaya kendilerini lanse etmek için büyük bir adım olduğunu vurgulayan Babadoğan, şunları kaydetti:
     Almanya perakende sektörü, kaliteyi yakından takip ediyor ve çok seçici davranıyor. İhracatının yüzde 60ını, ithalatının da yüzde 50sini AB ülkeleriyle yapıyor. İthalatının yüzde 8ini de tarım ve gıda ürünleri oluşturuyor. Son yıllarda öne çıkan sektörlerden inşaat, turizm, ulaştırma ve telekomünikasyon ile özellikle rüzgar ve yenilenebilir enerji kolları gelişmiş durumda.
    
     Muhabir: Haluk Yüksel
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Alman şirketlerinin Türkiyeye ilgisi artıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER