Anadolu Ajansı 93 yaşında

Anadolu Ajansı 93 yaşında -AA Sakarya Bölge Müdürü Çelik: -Balkanlar, Orta Doğu ve Kafkaslar bölge müdürlüklerinin faaliyete geçmesiyle AA, dünyanın en itibarlı ve güçlü ajansları sıralamasındaki yerini yukarılara taşımıştır


KOCAELİ (A.A) - Anadolu Ajansı (AA) Sakarya Bölge Müdürü Atakan Çelik, Balkanlar, Orta Doğu ve Kafkaslar bölge müdürlüklerinin faaliyete geçmesiyle AAnın dünyanın en itibarlı ve güçlü ajansları sıralamasındaki yerini yukarılara taşıdığını ifade ederek, kurumun 100. yıl vizyonunda 2020ye kadar dünyanın en etkili ilk 5 ajansı arasına girme hedefinin yer aldığını söyledi.
     Çelik, yaptığı açıklamada, güvenilir, tarafsız, etik ve hızlı haberin medyanın temel ihtiyacı olduğuna dikkati çekerek, gazeteler, televizyonlar ve internet sitelerinin, ayrıca kamu kurumları, bankalar ve özel sektörün önde gelen kuruluşlarının haber ihtiyaçlarını güvenilirliğine inandıkları AAdan karşıladıklarını dile getirdi.
     AAnın bin 200den fazla abonesine günlük 700 civarında rutin, ortalama 60 özel haber sunduğunu vurgulayan Çelik, Bu haberleri günlük ortalama bin 200 fotoğraf ve 160 görüntüyle desteklemektedir. AAnın haber üretimi yerel, finans ve şirket haberleri dikkate alındığında iki katına ulaşmaktadır. Balkanlar, Orta Doğu ve Kafkaslar bölge müdürlüklerinin faaliyete geçmesiyle AA, dünyanın en itibarlı ve güçlü ajansları sıralamasındaki yerini yukarılara taşımıştır diye konuştu.
     Çelik, Türkiyenin en büyük dijital fotoğraf arşivine sahip AAnın arşivindeki fotoğrafların 1,5 milyona yaklaştığını kaydederek, 2007den itibaren yabancı ajanslara 32 bin kareden fazla fotoğraf verildiğini, AAnın Türkiyede yamaç paraşütü pilot ehliyetine sahip foto muhabiri çalıştıran ilk basın kuruluşu olduğunu, Zonguldaktaki maden ocaklarında ise muhabirlerin ilk defa eksi 630 metreye kadar inip fotoğraf çektiğini bildirdi.
    
     -Editör Masası-
    
     Çelik, güvenilir, tarafsız, etik ve hızlı haberin merkezi AAda her sabah Editör Masasında gündem toplantısı yapıldığını belirterek, genel müdürlüğün merkezinin yer aldığı Ankaradaki haber birimlerinin yöneticilerinin tamamının hazır bulunduğu toplantıya bölge müdürleri ve yurt dışı temsilcilerinin video-konferans sistemiyle bağlandığını bildirdi.
     Editör Masasında gündeme ilişkin değerlendirmeler yapıldığını, abonelere sunulacak haberlere ilişkin görüşlerin dile getirildiğine işaret eden Çelik, toplantılara bakanlar ve yabancı devlet adamlarının da konuk edildiğini, editörlerin konuklara çeşitli sorular yönelterek, gündeme ilişkin değerlendirmelerini aldığını söyledi.
    
     -11 dilde yayın-
    
     Çelik, yurt dışında 39 ülkede temsil edilen AAnın 2020de sayıyı 80e çıkarmayı hedeflediğini anlatarak, Türkçe-Azerice, İngilizce, Arapça, Rusça, Kürtçe, Boşnakça, Fransızca, Farsça, Çince, Fransızca, Almanca ve İspanyolca yayın yapmayı amaçladığını dile getirdi.
     2012yi belirlediği hedefler için başlangıç yılı ilan eden AAnın Saraybosna merkezli Balkanlar Bölge Müdürlüğünü geçen yıl 11 Martta hizmete aldığını anımsatan Çelik, Balkanlar Bölge Müdürlüğünün kısa sürede Boşnakça, Sırpça ve Hırvatça haber yayınlarıyla bölgeye ve dünyaya yeni bir soluk getirmeyi başardığını kaydetti.
     Çelik, AAnın geçen yıl Arapça yayına başladığını ifade ederek, Arapça yayınların merkezi olarak Kahirenin seçildiğini, Orta Doğu Bölge Müdürlüğü ile 24 ülkenin haber nabzının yakından takip edildiğini vurguladı.
     Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:
     AA, merkezi Kahirede bulunan Arapça Haber Servisi ile Orta Doğu ve Afrikada yer alan Tunus, Lübnan, Filistin, Libya, Yemen, Suudi Arabistan, Fas ve Cezayirin de aralarında bulunduğu Arapça konuşulan 23 ülkeden haber üretmekte, bölge ülkelerinin doğru, tarafsız ve etik haber ihtiyacını hızlı şekilde karşılamaktadır. Bu haberler aynı zamanda Türkçeye çevrilerek Türk medyasının da istifadesine sunulmaktadır.
     AA, Balkanlarda meydana gelen gelişmeleri haber, fotoğraf ve video hizmetleriyle tüm dünyaya sunmaktadır. AA, deneyimli muhabirlerinin hazırladığı haber, fotoğraf ve videoları, bölgedeki Bosna-Hersek, Hırvatistan, Sırbistan, Karadağ, Arnavutluk, Makedonya ve Kosovadaki medya kuruluşlarına güvenilir, tarafsız, etik ve hızlı bir şekilde ulaştırmakta, bölgenin haber ihtiyacını karşılamaktadır.
    
     -Uluslararası işbirliği-
    
     Atakan Çelik, AAnın AP (ABD), AFP (Fransa), DPA (Almanya), EFE (İspanya), ANSA (İtalya), XINHUA (Çin Halk Cumhuriyeti) gibi uluslararası ajansların yanı sıra 50den fazla ülkenin haber ajansıyla işbirliği yaptığını, bu kaynaklardan her gün binlerce haber geldiğini anlattı.
     Çelik, AAnın haberleri medyanın hizmetine sunduğunu, yabancı ajanslara da Türkiyedeki gelişmeleri aktardığını bildirdi.
    
     -Yeni medyada AA farkı-
    
     Çelik, tasarımı yenilenen www.aa.com.tr sitesinin 5 dilde yayın yaptığını, AAnın yeni medyadaki her gelişmeyi ve yeniliği takip ederek uygulamaya koyduğunu söyledi.
     Çelik, AAnın iPhone, iPad ve android uygulamalarla tablet bilgisayarlar üzerinden sunduğu hizmetlerin bu kapsamda değerlendirilebileceğini vurgulayarak, AAnın Twitter, Facebook, Linked-in, YouTube, Vimeo, Pinterest, Instagram gibi sosyal ağlarda yayınları vardır. Türkiyenin lider GSM operatörü Turkcell ile imzalanan sözleşme kapsamında üç yıl içinde toplam bin 500 ses ve data hattı AAya hizmet sağlayacak. Sözleşme ve kampanyalar kapsamında AA muhabirlerinin tamamına iPhone, editör ve yöneticilere iPad dağıtıldı. Ayrıca, AA çalışanları için sosyal medya ilkeleri yayınlandı diye konuştu.
    
     -Haber Akademisi-
    
     AAnın 100. yıl vizyonu çerçevesinde yeni nesil gazetecileri yetiştirmek üzere 2012 yılında Haber Akademisini kurduğunu anımsatan Çelik, ajansın haber hizmeti üretimi kademelerinde ihtiyacı olan nitelikli insan gücünü yetiştirmek üzere kurduğu akademinin teknolojik gelişmeleri yakından izleyerek profesyonel bir eğitim imkanı sunduğunu aktardı.
     Eğitime Ajans Haberciliği Sertifika Programıyla başlayan Haber Akademisinin, ilk mezunlarının büyük bölümünü AAnın değişik editörlüklerinde istihdam ettiğini hatırlatan Çelik, şöyle konuştu:
     Haber Akademisi eğitimlerine Diplomasi ve Finans Haberciliği, Foto Muhabirliği ve İletişim Danışmanlığı Sertifika Programı ile devam ediyor. Haber Akademisi, bünyesindeki habercilerin sürekli iyileştirme eğitimleri ile gazete, televizyonlar başta olmak üzere, basın kuruluşlarının çalışanlarına da genel medya sertifika programı eğitimleri planlamaktadır. Kurumların taleplerine göre eğitim planlaması yapmakta ve uygulamaktadır.
     Haber Akademisi, bölgesinde ve Türkiyede ilk defa savaş muhabirliği eğitimi verme özelliğine de sahip. Basın ve yayın organlarında çalışanlara olağanüstü şartlarda, operasyon alanlarında, afet bölgelerinde görev yapacaklara yönelik eğitim önce hayatta kalmayı ve zor şartlarda mücadele etmeyi amaçlıyor. Güvenlik alanında uluslararası üne sahip Polis Akademisi ile verilen savaş muhabirliği eğitimlerine Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) de eğitimci desteği sağlıyor.
    
     -100. yıl vizyonu-
    
     Atakan Çelik, AAnın 6 Nisanda 93. kuruluş yıl dönümünü kutlayacağını belirterek, kurumun 100. yıl vizyona ilişkin şu bilgileri verdi:
     AA olarak kendimize sorduk: Bu büyük ülkenin sözünü tüm dünyaya duyurabiliyor muyuz- Dünyada gündemi etkileyebiliyor muyuz- Cevabımız çok kısa oldu: Hayır. Bu yüzden bir karar verdik, güçlü Türkiyenin güçlü haber ajansı olmak zorundayız. Dünyada etkin bir kurum olmak zorundayız. AA, 100. yıl projesi işte böyle doğdu.
     Güvenilir, tarafsız, etik ve hızlı habercilik anlayışıyla organizasyon şeması, görev tanımları, logosu, kurumsal kimliği ve internet sitesi sektördeki gelişmeler ve dünyadaki örnekler ışığında yeniden düzenlenen AAnın 100. yıl vizyonunda ana hedef, 2020 yılına kadar dünyanın en etkili ilk 5 ajansı arasına girmek olarak belirlendi.
    
     Muhabir: Uğur Subaşı
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Anadolu Ajansı 93 yaşında Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER