Anadolu ezgilerini dünyaya tanıtıyorlar

Anadolu ezgilerini dünyaya tanıtıyorlar -Abant İzzet Baysal Üniversitesinde Prof. Dr. Uğur Alpagut ve Türk Halk Müziği Uzmanı Kemal Bilsel Sarısözenin çabalarıyla 2003 yılında kurulan Anadolu Güneşi Müzik Topluluğu, evrensel çalgı t


MUĞLA (A.A) - Durmuş Genç - Abant İzzet Baysal Üniversitesinde Prof. Dr. Uğur Alpagut ve Türk Halk Müziği Uzmanı Kemal Bilsel Sarısözenin çabalarıyla 2003 yılında kurulan Anadolu Güneşi Müzik Topluluğu, evrensel çalgı tekniklerini modern biçimleme yöntemleriyle buluşturarak 12 ülkede verdiği konser verdi, böylece Anadolu ezgilerini dünyaya tanıttı.
     Prof. Dr. Uğur Alpagut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Anadolu Güneşi Müzik Topluluğunun halk ezgilerini beceriye, birikime ve tasarıma dayalı olarak ortaya koyarken ezgilerin her birini adeta ayrı bir tablo olarak düşündüğünü, geleneksel duyuşla geçmişten günümüze getirdiği otantik incelikleri ezginin dokusuna uygun yöntemlerle işlediğini söyledi.
     Alpagut, 10 yıl içerisinde verimli bir dönem geçirdiklerini ve 12 ülkede konserler verdiklerini belirterek, Türk kültürünün otantik inceliklerini bozmadan, bir modernizasyon örneği göstererek otantik incelikleri rahatsız etmeden, batı çalgılarıyla süsleyerek bir yörünge izliyoruz dedi.
     Anadolu Güneşi Müzik Topluluğunun, ilk dönemlerinden sonra Ankara Devlet Opera ve Balesi, TRT ve Türk Dünyası Müzik Topluluğundan katılan sanatçılarla yorum gücünü zenginleştirdiğini ifade eden Alpagut, bağlama sanatçısının yorumunda otantik özellikleri içeren tavırlı çalışını bozmadan sürdürmesinin, keman ve piyano gibi çalgıları seslendiren sanatçıların ise çalgı becerilerini halk ezgilerinin özünü bozmadan yoruma katmasının topluluğun en ilginç özelliklerinden birini oluşturduğunu kaydetti.
     Halk ezgilerinin özünü dikkate alarak, çalgısal ifade gücü ile ortaya konulan müziğin her kesimden insana söyleyecek bir sözünün olduğu, dinleyicide son derece olumlu izler bıraktığına işaret eden Alpagut, şunları söyledi:
     Topluluğumuz iki defa Pakistanda olmak üzere Malezya, Macaristan, Ürdün, Suriye, Makedonya, Avustralya, ABD, Fransa, Almanya, Çin ve Kanadada konser verdi. Anadolu Güneşi Müzik Topluluğu yurt dışı konserlerinde Sydney Opera House, Orpheum Theatre (Memphis), Lyon Belediye Meclis Binası, National Center Performing Arts Binası, Çin Konservatuvarı gibi anıtsal yapılarda ve özgün mekanlarda konser verme şansını elde etti. Türkülerimizin sözlerinin çok ötesinde, halk ezgilerimizin, işlenmeye ve çağımıza özgü müziksel renklerle kaynaşmaya hazır durulukta bekleyen dinamikler içerdiği bilinen bir durumdur. Belki de sözler sayesinde daha çok çalgısal yaklaşımlarla ortaya konulabilecek dinamiklerin, işlenmeden ve korunarak günümüze değin geldiği söylenebilir.
     Zaman zaman yurt içinde de konserler veren Anadolu Güneşi Müzik Topluluğu, 3ü öğretim üyesi, biri piyanist olmak üzere 4 kişiden oluşuyor. Topluluk, özellikle yurt dışı konserlerinde Ankara Devlet Opera ve Balesi ve TRT ve Türk Dünyası Müzik Topluluğunun verdiği destekle 8 kişiye ulaşıyor.
    
     -Yabancı bilim adamlarına Neşet Ertaş sürprizi-
    
     Hacettepe Üniversitesi Geleneksel Müzik Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından bu yıl Türkiyede ilk kez 33 ülkeden 60 bilim adamının katılımıyla düzenlenen Uluslararası Halk Türküsü Konferansına açılış konseri vermek için katılan Anadolu Güneşi Müzik Topluluğu üyeleri, yabancı bilim adamlarına ünlü halk ozanı ve Bozkırın tezenesi olarak bilinen Neşet Ertaşa ait Yazımı kışa çevirdin türküsünü seslendirdi.
     Evlerinin önü mersin, Havada Durna sesi gelir, Denize dalmayınca, Yemen türküsü ve Başındaki yazmayı da sarıya mı boyadın isimli türküleri de seslendiren grup, bilim adamları tarafından uzun bir süre alkışlandı.
    
     Yayıncı: Tuncer Çetinkaya
<< Önceki Haber Anadolu ezgilerini dünyaya tanıtıyorlar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER