Ankara Markalar Buluşması

Ankara Markalar Buluşması -ATO Başkanı Bezci: -Bir şehrin marka olması, istihdamın artması, kongre, fuar, konferans ve festivallerle daha fazla turist, daha fazla doğrudan yabancı sermaye yatırımı demektir


ANKARA (A.A) - Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Salih Bezci, markalaşmanın şehirler için önemli olduğuna dikkati çekerek, Bir şehrin marka olması, istihdamın artması, kongre, fuar, konferans ve festivallerle daha fazla turist, daha fazla doğrudan yabancı sermaye yatırımı demektir dedi.
     Ankara Markalar Buluşması etkinliğinde konuşan Bezci, markanın bir ürün ya da hizmeti diğerlerinden ayıran her şey olduğunu ifade ederek, markalaşmanın da kuruma, ürüne ya da bir şehre kimlik kazandırma anlamına geldiğini söyledi.
     Bezci, bir şehrin marka olmasının Gayri Safi Milli Hasılasının ve istihdamının artması, kongre, fuar, konferans ve festivallerle daha fazla turist gelmesi, daha fazla doğrudan yabancı sermaye yatırımı, şehrin kalitesini yükseltecek modacı, tasarımcı, sanatçı, müzisyen, bilişimci, girişimci demek olduğunu vurguladı.
     Katıldığı toplantılardaki konuların başında Ankaranın bir marka şehir olması geldiğine işaret eden Bezci, Hiç gitmemiş olsak bile bazı şehirlerin adını duyunca etkileniriz, bizlere çekici gelir. Örneğin Venedik, örneğin Roma, New York. Bu şehirlerin kendilerine has özellikleri ve bir enerjileri vardır diye konuştu.
     New Yorkun 1970li yıllarda, kent yönetiminin iflas etmek üzere olduğu, birçok firmanın iş merkezlerini başka eyaletlere taşımayı düşündüğü ve suç oranlarının yüksek rakamlara ulaştığı bir şehir olduğunu ifade eden Bezci, kentin durumunun farkına varılmasıyla marka şehir hedefiyle uzun soluklu bir çalışma başlatıldığı ve 1970li yılların sonlarına doğru başlatılan çalışmalarla New Yorkun dünya ticaret ve turizminin merkezi haline getirildiğini kaydetti.
     Bezci, aynı durumun Dubai için de geçerli olduğunu anlatarak, 20-30 yıl önce Dubainin bir balıkçı kenti olduğunu fakat bugün Orta Doğunun incisi, önemli bir ticaret ve turizm merkezi olduğunu söyledi.
    
     -Ankara Alışveriş Festivali-
    
     Doğru bir stratejiyle çalışmanın şehirleri marka haline getirebildiğini belirten Bezci, Biz ise bu örneklerin çok ama çok altında bir bütçeyle yalnızca 40-50 milyon lira gibi bir rakamla Shopping Festi gerçekleştirdik. İlk sene yapmış olduğumuz Shopping Fest sonucunda Ankaranın basın ve medya kuruluşlarındaki yansımalarına eş reklam değeri 250 milyon doları geçti diye konuştu.
     Bezci, Ankaranın 2023de marka bir şehir olması için uzun bir zaman disiplinle ve işin özünden uzaklaşmadan çalışmak zorunda olduklarına işaret ederek, bu yıl ilkini gerçekleştirdikleri Ankara Alışveriş Festivalinin marka kent olma yolunda çok önemli bir adım olduğunu vurguladı.
     Ankaranın alışveriş festivali kapsamında ziyaretçi akınına uğradığını ifade eden Bezci, Ankaraya hava yoluyla gelen ziyaretçi sayısının iç hatlarda 70 binden 85 bine, dış hatlarda 315 binden 340 bine, Ankaradan gümrük girişi yapan yabancı turist sayısının 32 binden 40 bine, AŞTİye gelen araç sayısının 42 binden 47 bine yükseldiğini kaydetti.
     Bezci, Anadolu Turizm İşletmecileri Derneği verilerine göre, festival süresince otellerde konaklayan kişi sayısının yüzde 19 arttığını belirterek, şöyle konuştu:
     Yabancıların alışverişlerinin istatistiklerini tutan Global Tax Free şirketinin verilerine göre, festivalde yabancı turistlerin işlem sayısı yüzde 567 oranında yükselmiştir. Bankalararası Kart Merkezinin verilerine göre, festival döneminde kartla yapılan alışveriş miktarı yüzde 60 artarken, yabancı kartlarla yapılan alışveriş, toplam alışverişin yüzde 33üne ulaşmıştır.
     Çeşitli sektörlerde yüzde 60ları bulan ciro artışlarının yaşandığı festival boyunca banka ve kredi kartıyla 1,6 milyar liralık alışveriş yapılmıştır. Medya Takip Merkezinin verilerine göre, yazılı, görsel ve elektronik medya aracılığıyla yaklaşık 278 milyon kez hedef kitleye ulaşılmıştır.
    
     -e-Ankara Projesi-
    
     Bezci, iletişim teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte, teknolojileri verimli kullanmanın her alanda başarı için önemli bir faktör olduğuna işaret ederek, marka şehir olma yolundaki çalışmalarından birisinin de Ankaranın sanal ortamda tanıtımını içeren e-Ankara Projesi olduğunu söyledi.
     Ankaranın turizm potansiyelini harekete geçirmek amacıyla yürütülen söz konusu projede Ankara Kalkınma Ajansından da hibe destek aldığını kaydeden Bezci, Halen çalışmaları sürdürülen proje ile Ankaranın sahip olduğu değerler uluslararası düzeyde tanınır hale getirilirken, marka imajının oluşturulmasına da katkı sağlanacaktır dedi.
    
     Muhabir: Hüseyin Karatepe
     Yayıncı: Zülal Eser
<< Önceki Haber Ankara Markalar Buluşması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER