Ankara Markalar Buluşması

Ankara Markalar Buluşması -TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: -Bir türlü biz bu algıyı (Ankaranın bürokrasi kenti olduğu algısını) yıkamadık. Ve ne yapıyoruz- Merkez Bankası Ankaradan gidecek mi, Ziraat Bankası Ankaradan gidecek m


ANKARA (A.A) - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Ankaranın bürokrasi kenti olduğu algısını bir türlü yıkamadıklarını belirterek, Merkez Bankası Ankaradan gidecek mi, Ziraat Bankası Ankaradan gidecek mi diye bakıyoruz dedi.
     Ankara Ticaret Odası (ATO) tarafından düzenlenen Ankara Markalar Buluşması etkinliğinde konuşan Hisarcıklıoğlu, öncelikle Türkiyeyi marka yapmak gerektiğini ifade etti.
     Hisarcıklıoğlu, 30 yıl önce Suudi Arabistan ve Yunanistanın Türkiyeden daha zengin olduğunu dile getirerek, Bugün Suudi Arabistan ve Yunanistanı üst üste koy bir Türkiye ediyor dedi.
     Şehirlerin bazılarının markalaşarak para kazandığını belirten Hisarcıklıoğlu, tarih şehri deyince akla Kahire ve Romanın, finans şehri deyince de New Yorkun geldiğini söyledi.
     Hisarcıklıoğlu, bu marka şehirlerdeki 3 yıldızlı otel fiyatlarının Türkiyedeki 5 yıldızlı otel fiyatlarına denk geldiğini vurguladı.
     Ankara deyince bürokrat şehri akla geldiğine, savunma sanayi gibi birçok konuda Ankaranın birçok şehrin önünde olduğuna işaret eden Hisarcıklıoğlu, Ama bir türlü biz bu algıyı yıkamadık. Ve ne yapıyoruz- Merkez Bankası Ankaradan gidecek mi, Ziraat Bankası Ankaradan gidecek mi diye bakıyoruz ifadesini kullandı.
     Hisarcıklıoğlu, Ankaranın memur şehri olmak istemediğinin belli olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:
     Ankaralı olarak patent başvurularında üçüncü sıradayız. Endüstriyel tasarımda dördüncü sıradayız. Ama tescilli coğrafi işaretler noktasında Ankaranın sadece 2 tane ürünü var. Onu da kim düşündüyse Allah razı olsun. Çubuk turşusu ile Kalecik karası. Başka bir şeyimiz yok mu Ankarada. Kedimiz var, onu da kaptırdık Vana. Beypazarının havucu, kurusu hiç birisinin işareti yok.
     Ama Ankaranın markası yok mu, var. Açık söyleyeyim, Belediye Başkanımız var. Türkiyede iki tane marka belediye başkanı var. İkincisi de Kayseri Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki.
     Ankara, İstanbul ve İzmirin siyasetçiler açısından şanssız olduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, Çünkü bizim siyasetçilerimiz Türkiye politikası yaparlar. Bir türlü Ankaranın siyasetini yapmazlar. Onları da motive etmek ikinci sıradakilere düşüyor. Buna sahip çıkmak görevi ikinci sırada oturan bizlerin. Eğer bunu yapabilirsek hepimiz bugüne göre 10 misli daha zengin oluruz diye konuştu.
    
     -Bin otomobil dağıtılacak-
    
     Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de Ankaranın teknokent açısından marka olmaya başladığını belirterek, 7 bin yataklı 2 dev hastanesinin yapılacağını, bu hastanelerle Ankaranın Orta Doğunun Tıp merkezi haline geleceğini söyledi.
     Gökçek, Ankara Shopping Fastin ciddi bir adım olduğunu ifade ederek, Birileri kıskansa da kıskanmasa da, Ankarada o tarihlerde ticarette yüzde 30 artış var dedi.
     Melih Gökçek, 2013 yılında da Ankara Shopping Fasti yaparak Ankarayı bir marka haline getireceklerini vurgulayarak, Gelecek sene yapacağımız Shopping Fast ile İstanbulu 10a, 20ye, 30a katlayacağız ifadesini kullandı.
     Gökçek, gelecek sene Shopping Fast etkinliklerinde bin tane otomobil dağıtacaklarını kaydetti.
     Ankarada herkesi tatil yapmaya sevk edecek projelerinin olduğunu bildiren Gökçek, Atatürk Orman Çiftliğinde Tema Park ve Hayvanat Bahçesi yapacaklarını dile getirdi.
     Başlangıçta minimum 3 milyon kişinin burayı gezmesini beklediklerine dikkati çeken Gökçek, şöyle konuştu:
     Eskişehir Yolunda yeni bir projemiz var. Eskişehir yoluna 3 emsal veriyoruz. Bu emsalden ele geçen rantın yüzde 40ı okul yaptırmak üzere kullanılacak. Bazıları buna karşı çıkıyor. Bu medeniyetin gerektirdiği bir şey. Bu avantajdan elde edilen gelirle 100 okul ücretsiz olarak yapılabilecek.
    
     -Marka Hikayeleri-
    
     Marka Hikayeleri isimli panelde konuşan TUSAŞ-Türk Havacılık ve Uzay SanayiStrateji ve Teknoloji Yönetimi Başkanı Yılmaz Güldoğan, TUSAŞın geçen yıl 850 milyon dolar ciro yaptığını, ihracatının da 530 milyon dolar mertebesinde gerçekleştiğini bildirdi.
     Göktürk milli gözlem uydusu ve Anka insansız hava aracı gibi ürünleri hakkında bilgiler veren Güldoğan, rekabette kazanmak için standartlara uymanın yeterli olmadığını, standartların oluşturulmasında da Türkiyenin sözünün olması gerektiğini vurguladı.
     Nuhun Ankara Makarnası Pazarlama Direktörü Nihat Uysallı da, markanın hikayesinin bir bakkal dükkanında başladığını belirtti.
     Uysallı, tüketici ile marka olma yolunda iletişim kurulabilecek birçok mecra olduğunu ifade ederek, geçen yıl 540 bin kişiye makarna tadımı yaptırdıklarını, Nuhun Ankara Makarnasının karının yüzde 25-30unu reklama ayırdığını bildirdi.
     Beypazarı Maden Suyu Genel Müdürü Niyazi Ercan da marka olmanın çok zor olduğunu bu sebeple de private label mal üretmeyi hiç düşünmediklerini kaydetti.
     Firmalarını satın almak için çok fazla kişinin kapılarını çaldığına işaret eden Ercan, Ceketini al git, çeki sen yaz, ne istiyorsan verelim dediler. Biz tek bir şey söyledik. Türk toprakları Türkündür Türk kalacaktır dedik ifadesini kullandı.
     Prof. Dr. Ali Atıf Bir de Marka Yönetmek isimli konuşmasında, Ankaranın marka algısının yükseltilmesi gerektiğini belirterek, dış tanıtıma önem verilmesinin önemine işaret etti.
    
     Muhabir : Merve Özlem Çakır
     Yayıncı : Zülal Eser
<< Önceki Haber Ankara Markalar Buluşması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER