Aydıntepe Yayla Göleti turizmde öne çıkmak

Aydıntepe Yayla Göleti turizmde öne çıkmak istiyor -Bayburtun Aydıntepe ilçesindeki 2340 rakımlı Aydıntepe Yayla Göleti, çevresindeki doğal güzellikleri ve kırmızı benekli alabalıklarıyla önde gelen turizm mekanları arasında yer al


BAYBURT (A.A) - Abdulkadir Nişancı - Bayburtun Aydıntepe ilçesindeki 2340 rakımlı Aydıntepe Yayla Göleti, çevresindeki doğal güzellikleri ve kırmızı benekli alabalıklarıyla önde gelen turizm mekanları arasında yer almak istiyor.
     Bayburt İl Özel İdaresi tarafından sulama, içme suyu, enerji üretimi ve turizm sektöründe hizmet vermesi amacıyla yapılan, dört derenin beslemesiyle 2 milyon metreküp dolayında su tutulan Kemer Dağı eteğindeki gölet, yapımı planlanan sosyal tesislerle turizmden pay almaya hazırlanıyor.
     Aydıntepe Belediye Başkanı Orhan Eraslan AA muhabirine yaptığı açıklamada, Aydıntepedeki göl ve akarsularda geçmişte yoğun olan kırmızı benekli alabalığın bilinçsiz avlanmayla yok olma noktasına geldiğini belirtti.
     Başlattıkları çalışmayla bu türün popülasyonunu artırmayı hedeflediklerini ifade eden Eraslan, Doğayı korumak, kırmızı benekli alabalıkları yaşatmak ve yaylamıza gelen insanlara turizm açısından bir şeyler sunmak amacıyla çalışma başlattık dedi.
     Bu amaçla Aydıntepe Yayla Göletinde kırmızı benekli alabalık yetiştirmeye başladıklarını anlatan Eraslan, şöyle devam etti:
     Biz gölette sadece kırmızı benekli alabalığı çoğaltmaya çalışıyoruz. Buraya daha önce çevre derelerden toplayarak attığımız balıklar şu anda 40 ile 60 santim boyuna ulaştı. Çünkü alabalığın aradığı her ortam burada var. Suyun temiz ve soğuk olması alabalığın gelişmesi için ideal. İlk etapta buraya 300 civarında balık attığımız halde şu anda göleti izlediğimizde çok yoğun balık sürülerine rastlıyoruz. Doğal güzelliği ve kırmızı benekli alabalıklarıyla Aydıntepe Yayla Göletinin ünü bir yıl sonra Türkiye sınırlarını aşacak.
    
     -Yöre, turizmde cazibe merkezi olacak-
    
     Orhan Eraslan, yöre turizmini geliştirmek istediklerini de ifade ederek, Gölette iskeleler yapacağız, insanlar gelecek iskeleden balık avlayacak. Avlanacak balıkta tabii boy ve sayı uygulamasına gideceğiz. Yine buradan ister istemez derelere de balık sızmaları olacak. Bu sayede çevre derelerde kırmızı benekli alabalık nesli yeniden çoğalacak dedi.
     Eraslan, gölet çevresinde oluşturacakları sosyal tesislerle de turistlere hizmet sunacaklarını, böylece yöreyi cazibe merkezi halene getireceklerini ifade ederek, şöyle konuştu:
     Aydıntepe ilçesi turizm açısından önemli bir mekan. İlçede yer altı şehri, yer üstü kalesi var. Bunları ortaya koyduğumuz zaman yeterli zenginliğe kavuşacağız. İlimizin gelişmesi, insanlarımızın göç etmemesi için bunları ideal şekilde değerlendireceğiz. Eğer buraları iyi projelerle turizme kazandırabilirsek ekonomik girdi sağlamış, dolayısıyla göçü önlemiş oluruz.
     Aydıntepe Yayla Göletinin ilgi görmeye başladığını da belirten Eraslan, Burası gerek Bayburtlu hemşehrilerimizin olsun gerekse yöre insanının bayağı ilgisini çeken bir mekana dönüştü. Biz de bu turizm hareketinin alt yapısını oluşturuyoruz. Bazı iş adamları ve bürokratlar daha şimdiden balık avlamaya gelmek için bizden yer istiyorlar. Onun için biz o mekanları hazırlayıp kısa sürede bu taleplere cevap vermek istiyoruz diye konuştu.
    
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Aydıntepe Yayla Göleti turizmde öne çıkmak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER