Bacak kemikleri eğilen baba ve iki

Bacak kemikleri eğilen baba ve iki kızının çaresizliği -Konyada bir baba ve iki kızının Genetik Vitamin D Metabolizması Bozukluğuna bağlı olarak sertleşmeyen bacak kemikleri, yürüdükçe eğiliyor -Bugüne kadar 14 kez ameliyat edilen


KONYA (A.A) - Metin Bolat - Konyada bir baba ve iki kızının Genetik Vitamin D Metabolizması Bozukluğuna bağlı olarak sertleşmeyen bacak kemikleri, yürüdükçe eğiliyor.
     AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, annesi, teyzesi, teyzesinin kızı ve dedesinde Raşitizm (Genetik Vitamin D Metabolizması Bozukluğu) bulunan İzzet Güneşe (34) doğuştan bir çeşit kemik hastalığı olan aynı rahatsızlığın teşhisi konuldu.
     Üç çocuk babası Güneşin kızları Nevruz (13) ile Cemilede (7) de aynı hastalık ortaya çıktı. Kızlarının ve kendisinin sertleşmeyen bacak kemikleri yürüdükçe hemen eğilen baba Güneş, çaresiz kaldığında ağlamakla yetiniyor.
     Bugüne kadar İzzet Güneş 14, kızları Nevruz 5, Cemile ise bir kez eğilen kemikleri nedeniyle ameliyat edildi. İzzet Güneş ve Nevruzun kemikleri kısa süre sonra yine eğildi. Rahatsızlığı nedeniyle iş yerinden izin almak zorunda kalan ve maddi zorluk çeken Güneş ve kızları, kiralık evlerinde klozet olmadığından sıkıntı yaşıyor.
    
     -Ameliyatlar çare olmuyor; küçük kız büyümek istemiyor-
    
     Yaşadığı sıkıntılı günleri AA muhabiriyle paylaşan İzzet Güneş, kızlarında da aynı rahatsızlık ortaya çıkınca kendi sıkıntısını unuttuğunu söyledi.
     Ellerinden sadece üzüntüden ağlamak geldiğini dile getiren Güneş, "Kemiklerimiz devamlı eğiliyor. Ameliyatla düzeltiliyor, senesi dolmadan tekrar eğiliyor. Sürekli bacaklarımızda kasılmalar oluyor. Hareket etmekte zorlanıyoruz. Biraz yürüyünce uzun süre dinlenmek zorunda kalıyoruz. Kemiklerim hemen eğildiğinden koltuk değneklerinden destek alarak yürüyorum" dedi.
     Nevruz Güneş ise doğduğundan bu yana bacak kemiklerinin sürekli eğildiğini ifade etti. Bacağındaki kemiklerin ne kadar düzelirse düzelsin eğilmelerinin devam ettiğini belirten Güneş, yaşıtları gibi rahat yürüyüp koşamadığını, birçok şeyden mahrum olduğunu anlattı.
     Yaşadıklarını anlatırken gözlerinden gözyaşları süzülen küçük kız, ağrıları olduğunda elinden hiçbir şey gelmediğini, hapını yuttuğunu, egzersizlerini yaptığını bildirdi.
     Elinden ağlamaktan başka bir şey gelmediğine dikkati çeken Güneş, "Okulda merdivenlerden çıkarken zorlanıyorum. Babamın da benim gibi ağrıları oluyor. Üzülmesini istemiyorum. Bu durum beni çok üzüyor. Büyüdükçe kemiklerim eğilmeye devam ediyor" dedi.
    
     -Bu kadar ciddisine çok sık rastlanmıyor-
    
     Selçuk Üniversitesi (SÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hakan Şenaran, Güneş ailesinin bacaklardaki eğrilik nedeniyle kendilerine başvurduğunu söyledi.
     Genetik olan tiplerde vitamin D üretimiyle ilgili problemler olduğunun altını çizen Şenaran, zamanında tedavi edilmezse hastalığa bağlı kemiklerde eğrilik ve zayıflık geliştiğini ifade etti.
     Hastalarında kemiğin gelişimiyle ilgili gerekli vitaminin vücutta üretiminde sıkıntı olduğunu anlatan Şenaran, şunları kaydetti:
     "Ailede bu hastalık genetik. Bize başvurdular. Şekil bozukluğunu, yürümesini, fonksiyonlarını bozacak şekilde olan durum için ameliyat kararı aldık. Bacaklarındaki uzun kemiğin eğriliğiyle ilgili düzeltme planladık. Kemiklerin eğriliklerini tespit edip gerekli uygulamayı yapacağız. Açıkçası bu kadar ciddisini çok sık rastlamıyoruz. Çocuklara muhakkak ilk bir yıl içinde vitamin D desteğinin verilmesi gerekiyor. Düzenli D vitamini kullanılır, güneş görmeleri sağlanırsa çok fazla bu tür kemik rahatsızlıkları görülmez. Genetik olanlarda tedavi uygulansa bile hastalık yeterince kontrol edilemeyebiliyor. Bu tür hastalarda kemiklerde kalsiyum depolanması, birikmesi az oluyor. Sertleşmesinde problem olan kemikler yumuşak kalınca vücut ağırlığıyla birlikte yeterli düzgünlüğe ulaşmıyor."
    
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Bacak kemikleri eğilen baba ve iki Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER