BAKA Alman güneş enerjisi heyetini ağırladı

BAKA Alman güneş enerjisi heyetini ağırladı -BAKA Yatırım Destek Ofisi Antalya Koordinatörü Özyürek: -


ANTALYA (A.A) - BAKA Yatırım Destek Ofisi Antalya Koordinatörü Alaattin Özyürek, Antalyada metrekareye düşen güneş miktarı yıllık 2 bin 600 kilovat/saat iken Almanyada bu rakam 900dür. Antalyanın üçte biri olmasına rağmen Almanya, dünyanın en çok güneş enerjisi üreten birinci ya da ikinci ülkesidir dedi.
     Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), Antalya Teknokenti işbirliğiyle Almanyadan gelen 10 kişilik güneş enerjisi heyetini ağırlayarak, Türkiye ve Antalya özelinde güneş enerjisi yatırım potansiyeli hakkında bilgi verdi.
     BAKAda düzenlenen toplantıya Solarschmiede firması yetkilisi Felix Schneıder, Adulo firması yetkilisi Jürgen Zinecker, Handwerkskammer Südwestfalen yetkilisi Markus Kramer, Enerfux firması yetkilisi Torsten Labahn, Antalya Teknokenti Genel Müdür Yardımcısı Cihangir İleri, Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Afşin Güngör, GQ Solar Proje Danışmanı Ayşe Özkan, GQ Solar Teknik Müdürü Fırat Kodaş, BAKA Antalya Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Alaattin Özyürek, BAKA Antalya Yatırım Destek Ofisi Uzmanı Selin Şen katıldı.
     Türkiyenin güneş enerjisi konusunda büyük potansiyel arz ettiğini ifade eden Alman yetkililer, özellikle Antalyanın yatırım için Almanyanın çok ilgisini çektiğini belirttiler.
     Güneş enerjisi danışmanlık firmaları, güneş ölçüm cihazı, üretim ve yazılım firmalarının yanı sıra mühendislik proje firmalarının da bulunduğu yetkililere, Türkiyedeki lisanslı ve lisanssız elektrik üretim resmi süreçleri hakkında bilgi verildi. Almanyada lisansız elektrik üretimi üst sınırının 30 kilovat olduğunu belirten Alman yetkililer, Türkiyenin 500 kilovat ile bu konuda büyük potansiyel arz ettiğini ifade ettiler.
     Antalya Teknokenti işbirliğiyle gerçekleştirilen organizasyonda, Antalya Teknokenti Genel Müdür Yardımcısı Cihangir İleri, Alman yetkililer ile teknokentte Ar-Ge çalışmaları yürüten firmalarla işbirliği kurulabileceğini söyledi. Teknokentte güneş ölçüm yazılımı geliştirme konusunda Ar-Ge çalışmaları yürüten GQ Solar Proje Danışmanı Ayşe Özkan ise, BAKA ve Antalya Teknokentine desteklerinden dolayı teşekkür etti.
     Türkiyede 2013 yılından itibaren güneş enerjisi uygulamaları yapabilmek için eğitim alma zorunluluğu geleceğinden bahseden Özkan, Türkiyede ilk kez GQ Solar Firması tarafından bu konuda bir kurs merkezi açılacağını kaydetti. BAKA ve Antalya Teknokentinden de bu konuda destek gördüklerini ifade eden Özkan, toplantıya katılan Alman heyetin destekleriyle orta vadede kurs merkezine uluslararası bir nitelik kazandırmayı hedeflediklerini açıkladı.
    
     -Antalyada Almanyanın üç katı potansiyel var-
    
     BAKA Yatırım Destek Ofisi Antalya Koordinatörü Alaattin Özyürek, toplantının ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, Alman heyete bölgenin güneş enerjisi yatırım imkanları hakkında bilgi verdiklerini bildirdi. BAKAnın sorumluluk alanındaki Antalya, Burdur ve Ispartada güneş konusunda ciddi potansiyel olduğuna işaret eden Özyürek, Antalyada metrekareye düşen güneş miktarı 2 bin 600 kilovat/saat iken Almanyada bu rakam 900dür. Antalyanın üçte biri olmasına rağmen Almanya, dünyanın en çok güneş enerjisi üreten birinci ya da ikinci ülkesidir. Miktar olarak Antalyada Almanyanın üç katı potansiyel var dedi.
     Özyürek, Antalyada 2 bine yakın turistik tesis bulunduğunu, ayrıca turizme hizmet eden çok sayıda alt sektör bulunduğunu hatırlattı. Bu tesisler ile kamu kuruluşlarının güneş enerjisi ile elektrik ihtiyaçlarını karşılayabileceğine değinen Özyürek, Antalyada çok güneş var, ama yeterince kullanılmıyor diye konuştu.
    
     Yayıncı: Güç Gönel
<< Önceki Haber BAKA Alman güneş enerjisi heyetini ağırladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER