BALKANSİAD Başkanı Şahin:

BALKANSİAD Başkanı Şahin: -Nükleer enerjinin güvenlik riski taşıdığına dönük lobi yapan ülkelerin hepsinin nükleer santral yatırımına sahip olması çok anlamlı -Türkiye, enerjide dışa bağımlı olmaktan kurtulmalı (Foto


BURSA (A.A) - Balkan Rumeli Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BALKANSİAD) Başkanı Naci Şahin, Nükleer enerjinin güvenlik riski taşıdığına dönük lobi yapan ülkelerin hepsinin nükleer santral yatırımına sahip olması çok anlamlı değerlendirmesini yaptı.
     özellikle elektrik üretiminin yeni yatırımlara ihtiyaç duyduğunu belirterek, Türkiye, enerjide dışa bağımlı olmaktan kurtulmalı dedi.
     Şahin, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiyenin ekonomik ve toplumsal anlamda büyüme göstergelerinin tüketim rakamlarına yansıdığını ifade ederek, özellikle elektrik üretiminin ciddi anlamda yeni yatırımlara ihtiyaç duyduğunu belirtti.
     Türkiyede günlük ortalama 200 milyon liralık elektrik kullanıldığını vurgulayan Şahin, Önceki gün 752 milyon 758 kilovat saat elektrik tüketimi ile yeni bir rekor daha kırdık. Tüketim varsa, üretim de var demektir. Bunlar ülkemizin büyüdüğünün, kabuk değiştirdiğinin somut göstergeleridir. Ancak elektrik tüketiminde dışa bağımlı kaynaklarla üretim yapmanın da bir faturası var ifadesini kullandı.
     Arz sabit olmasına karşın tüketimin arttığını dile getiren Şahin, Bu da fiyatların kaçınılmaz olarak yükselmesine, en temel sorunlarımızdan cari açığın yükselmesine neden olacaktır dedi.
     Saatlik bazda 20 kuruşluk birim fiyatın, dünya ortalamasının üzerinde olduğunu ifade eden Şahin, şunları kaydetti:
     Fosil kaynaklı enerji maddeleri, özellikle doğalgaz ciddi bir maliyet oluşturmaktadır. Gelişmiş batı ekonomilerinin neredeyse tamamı nükleer kaynaklı üretim modelleri geliştirmiştir. Elbette güvenlik kriterleri çok önemli. Ancak üretimin en büyük girdisi olan enerji maliyetlerini düşürebilmenin başka yolu da yok. Nükleer enerjinin güvenlik riski taşıdığına dönük lobi yapan ülkelerin hepsinin nükleer santral yatırımına sahip olması da bence çok anlamlı. Türkiyede yapılacak nükleer santrallerin tamamı, yeni güvenlik esasları göz önünde bulundurularak yapılacak, yeni nesil yatırımlar olmalıdır. Türkiye, enerjide dışa bağımlı olmaktan kurtulmalı.
     Başta rüzgar enerjisi olmak üzere yeni kaynak oluşturacak her türlü yatırım için müteşebbislerin önünün açılmasının şart olduğunu belirten Şahin, bu konudaki teşvik ve vergi uygulamalarının yeterli olmadığının altını çizdi.
    
     Muhabir: Cem Şan
     Yayıncı: Kamuran Akkuş
<< Önceki Haber BALKANSİAD Başkanı Şahin: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER