Başbakan Yardımcısı Arınç, soruları cevaplandırdı

Başbakan Yardımcısı Arınç, soruları cevaplandırdı -Arınç: (2) -Tabularla, yasaklarla, kırmızı çizgilerle artık bir yere varamayız. Kaldı ki demokratik rejimlerde parlamenter demokrasi olduğu gibi - aynen Türkiyedeki mevcut haliyle-,


BURSA (A.A) - Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Başkanlık veya yarı başkanlık sistemi tartışmasına ilişkin olarak, Tabularla, yasaklarla, kırmızı çizgilerle artık bir yere varamayız. Kaldı ki demokratik rejimlerde parlamenter demokrasi olduğu gibi -aynen Türkiyedeki mevcut haliyle-, yarı başkanlık gibi Fransada, tam başkanlık ABDde, bunun örnekleri var dedi.
     Arınç, Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) Bursa İl Müdürlüğünün açılış töreninin ardından, gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.
     Bir gazetecinin, Başbakan Erdoğanın, başkanlık veya yarı başkanlık sistemi tartışılmalı ve Partili Cumhurbaşkanı olmalı, partisinden kopmamalı şeklindeki açıklamalarına ilişkin görüşünü sorması üzerine Arınç, bu konuların tartışılmasından herkesin mutlu olması gerektiğini söyledi.
     Türkiyede artık bu tür konuların konuşulması, görüşülmesi ve tartışılması gerektiğini ifade eden Arınç, Tabularla, yasaklarla, kırmızı çizgilerle bir yere varamayız. Kaldı ki demokratik rejimlerde, parlamenter demokrasi olduğu gibi -aynen Türkiyedeki mevcut haliyle-, yarı başkanlık gibi Fransada, tam başkanlık ABDde, bunun örnekleri var. Aslında bu üçünden farklı olarak Türkiyeye özgü bir örnek de olabilir. Misal olsun diye söylüyorum. Hayır bundan başkası olmaz. Bunu kesinlikle konuşmayız, buna dokundurtmayız sözleri demokratik bir anlayış değildir diye konuştu.
     Bülent Arınç, yeni anayasa yazım çalışmalarının devam ettiğini anımsatarak, şöyle devam etti:
     Bu anayasa heyeti içinde partilerin eşit milletvekilleri, temsilciler var. Onlar bu konu üzerinde mutlaka duracaklardır. Bunun dışında siyasetle ilgilenen herkesin de Türkiye daha iyi nasıl yönetilir sorusuna bir cevap araması lazım. Bu, Yarı başkanlık sistemi mi olur, bugünkü sistemin devamı mı olur, bunları toplumda sağlıklı bir tartışma olduktan sonra sanıyorum hepimiz daha yakından tanımış olacağız. Ben fikirlerin karşılıklı olarak görüşülmesinden, tartışılmasından yanayım. Buna sırt çevirmek veya buna doğrudan karşı çıkmak bence demokratik bir davranış değildir.
    
     -Suriyedeki olaylar-
    
     Bir gazetecinin, Suriyede şiddet ve ölümler devam ediyor ancak yeterince gündemde yer almıyor. Bu konuda ne diyecek siniz- sorusuna Arınç, Suriyede şiddet durmadı. Ölüm olayları devam ediyor ve dünyada bu konudaki tavrını net olarak ortaya koyan sadece Türkiye var yanıtını verdi.
     Arınç, dün İstanbulda çok önemli bir toplantı yapıldığını, bu toplantıya ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clintonun da katıldığını anımsatarak, burada Suriyeli muhaliflerin örgülenmesi, güçlenmesi, Suriyeye yapılacak insani destekler ve Suriyedeki gelişmelerin nasıl önlenebileceği konularının ciddi bir şekilde ele alındığını kaydetti.
     Türkiyenin son bir hafta içinde tam 4 uluslararası toplantıya ev sahipliği yaptığını dile getiren Arınç, şöyle devam etti:
     Bu toplantıların her birinde Suriye konusu ağırlıklı olarak yer aldı. Türkiye olarak biz kapılarımızı açtık. Şu anda 26-27 bin civarında şiddetten kaçan insanları barındırıyoruz. Onun dışında Suriyeye karşı kamuoyunu bilgilendiriyoruz. Birleşmiş Millerler (BM) Güvenlik Konseyinde yeni bir gelişme olabilir. Çünkü, Annan Planının rafa kaldırıldığı ve işe yaramadığı artık herkes tarafından biliniyor. Bu konuda da geçtiğimiz günlerde BM İnsan Hakları Komitesinde 41e karşı 3 oyla Suriyedeki yönetimin kınanması ve olayların durdurulması konusunda bir karar alınmıştı. Güvenlik Konseyinde Rusya ve Çinin vetosu bulunuyor. Biz Suriyede katledilen, vahşi bir şekilde hayatlarına son verilen insanların acıların paylaşıyoruz ve tek dileğimiz var; şiddet ve ölüm olayları bir an evvel durmalı.
     (Devam edecek)
    
     Muhabir: Vedat Yücebaş
     Yayıncı: Kamuran Akkuş
<< Önceki Haber Başbakan Yardımcısı Arınç, soruları cevaplandırdı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER