Başbakan Yardımcısı Arınç: (2)

Başbakan Yardımcısı Arınç: (2) -Tuvalete girerken bile altı sıfırlı bir parayı ödemek zorundaydınız. Şimdi geldiğimiz noktaya bakıp da dudak bükmek vicdanlı bir davranış olamaz -Bir zamanlar havuzlara dolan su, kaçaklar marife


BURSA (A.A) - Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Tuvalete girerken bile altı sıfırlı bir parayı ödemek zorundaydınız. Şimdi geldiğimiz noktaya bakıp da dudak bükmek vicdanlı bir davranış olamaz dedi.
     Arınç, MÜSİAD Bursa Şubesinin 17. Olağan Kongresinde yaptığı konuşmada, yüzde 6lık enflasyon oranının, 40 yıldan bu yana gelinmesi arzu edilen bir nokta olduğunu belirtti.
     150 milyar doların üzerindeki ihracatın ise bir zamanlar hayalken bugün gerçekleştiğini dile getiren Arınç, bu rakamın, 2023 yılının 500 milyar dolarlık ihracat hedefine yaklaşabileceğini gösteren bir rakam olduğunu belirtti.
     Türkiyenin büyüme hızında, makro ekonomik göstergelerde iyi bir noktada olduğunu ifade eden Arınç, şöyle konuştu:
     İyi bir noktadayız derken, hem Türkiyenin geçmişine bakmalıyız, geçmişi derken de 50 sene öncesinden bahsetmiyorum. En azından 10, 11 sene öncesine bakmalıyız. Yani 2000de, 2001de daha önceki yaşanan ekonomik krizlerde Türkiyenin geldiği noktaya bakıp bugün içinde bulunduğumuz noktayı görmemek körlük demektir. İdeolojik körlüğü anlarım, ama insanların elindeki para, paranın itibarı, geçim noktası, bunları inkar etmesini bir türlü kabul edemem. 2 bin dolarlık milli gelirden, bugün 10 bin 500 dolarlık milli gelire ulaşabilmiş ve yine 2023 hedefi 25 bin dolarlık milli gelir ise ve buna ulaşabileceğinize de herkesin aklı kesiyorsa, bunları eleştirmek için biraz da vicdanımızı ve izanımızı kullanmamız gerekir. Hamdolsun gelinen nokta iyidir, daha iyi olacaktır ve olmalıdır. Hedefimiz de budur.
     Arınç, MÜSİADa da değinerek, Müstakil Sanayici ve İşadamlarının, müstakilden birileri, ilk zamanlar başka bir kelimeyi anlamışlardı, ama müstakillik diye bir şey var. Azerbaycanda da var biz de de var. Müstakil olmak demek, bağımsız olmak demektir. Yani bağımsız kelimesini kullansaydı MÜSİAD, mutlaka BASİAD olacaktı, Bağımsız Sanayici ve İşadamları Derneği. Ama müstakilliği, müstakil olmayı tercih ettiler. Yani kendi içlerinde düşüncelerinde bağımsız olmayı tercih ettiler, onun için müstakil kelimesini kullandılar. İyi ki de kullanmışlar dedi.
    
     -Dudak bükmek vicdanlı bir davranış olamaz-
    
     Siyasi istikrar varsa ekonomik istikrarın da olacağını, bunların siyam ikizleri gibi olduğunu ve birbirinden ayrılmadığını vurgulayan Arınç, Türkiyenin geçmişte, siyasi istikrarı olmadığı için ekonomik istikrarı, büyümesi ve gelişmesinin de olmadığını söyledi.
     Arınç, şimdi yıllar sonra kavuştuğumuz siyasi istikrarın ne kadar değerli ne kadar önemli olduğunu herkesin çok iyi görmesi ve bilmesi gerektiğini vurgulayarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:
     10 sene içinde hükümetimiz döneminde yapılanlara bakıyoruz; sadece Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi için 60 katrilyondan fazla bir kamu yatırımı yapılmış. Bazı sektörlere bakarsanız bu, 100 katrilyonu bile buluyor. Havaalanları, üniversiteler, hastaneler yapılmış, yani kamu adına yapılabilecek her türlü yatırımları kastediyorum. Diğer bölgelere onlarca, yüzlerce katrilyonluk yatırım yapılmış, sağlıkta, eğitimde, ulaşımda, enerjide ve diğer sektörlerde. Nereden bulmuşuz da yapmışız- Evet bir zamanlar havuzlara dolan su, kaçaklar marifetiyle maalesef sulamada kullanılamıyordu. Birilerinin tarlalarına veya arklarına gidiyordu. Paranın bereketi yoktu, ortada para yoktu, her gün yeni sıfırlar eklenen, belki çok değersiz bir kağıt parçasını elimizde tutuyorduk. Her dönem bir sıfır ekleniyordu, biz geldiğimizde altı sıfır olmuştu. Halbuki TLden altı sıfırın atılmasının üzerinden 6-7 sene geçti. Pek çok insan da unuttu, eskiden altı sıfırımız vardı diye. Unutmayın tuvalete girerken bile altı sıfırlı bir parayı ödemek zorundaydınız. Şimdi geldiğimiz noktaya bakıp da dudak bükmek vicdanlı bir davranış olamaz. Bu hayaldir, nasıl atacaksınız bu sıfırı, nasıl ekonomiyi dizayn edeceksiniz, nasıl insanlar böyle bir paraya güvenecekler- Çok şükür, neredeyse 1 TLnin 1 dolar olduğu günleri de gördük.
    
     -Diplomasideki başarılarımız bize yeni pazarlar ekledi-
    
     Arınç, bütün bunlarla, devletin kamu yatırımlarında pek çok şey yaptığını, özel sektörün de önününü açtığını, imkan tanıdığını, ona göre yasal düzenlemeler yaptığını ifade ederek, şunları kaydetti:
     Yurt dışında diplomasideki başarılarımız bize yeni pazarlar ekledi. Afrikanın 35 ülkesi var, 12sinde büyükelçiliğimiz vardı, 2005te Afrika hedefini ortaya koyduk, şu anda 28 afrika ülkesinde büyükelçiliğimiz var. Avrupa ülkeleri, yani avro bölgesi ekonomik krizde ve bizim Avrupa pazarlarımızda gerileme var. İhracatımızı yaparken, Avrupadaki talep daralması bizim karşımıza bir sıkıntı çıkarttı. Ama hemen sıkıntıyı atlattık. Neden- Çünkü ihracatta, Avrupa pazarında bir sıkıntı varsa, Avrupa, Amerika, Orta Doğu, Uzak Doğu, Asya pazarı imdada yetişti ve bizim ihracatımız 150 milyar doları geçti. Demek ki diplomasideki başarı, aynı zamanda ihracatla da ekonomiyle de ilgili. THY, bugün dünyada 192 merkeze uçuş yapardı, eskiden 40 merkeze uçardı, şimdi dünyanın her yerine THY ile ulaşmak mümkün. Bırakınız, Türkiyede yaşayanları, bütün dünya şimdi bu hava yolunu tercih ediyor. Şimdi artık ellerinde çantaları ve o ülkelerle ticaret yapmak için yola çıkmış insanlarımız var.
     Kendisinin Ugandadan sorumlu olduğunu bildiren Başbakan Yardımcısı Arınç, sözlerini şöyle tamamladı:
     Ugandaya çok şükür biz mal satıyoruz, orada yatırım yapıyoruz, orada birlikte iş yapmak için yola çıkıyoruz. Kamboçya benim sorumluluğumda. Kamboçyada, Uzak Doğuda, Vietnamda, yani 20-25 sene önce Amerikalıların bombardımana tabi tuttuğu, insanların uçaktan atılan bombalardan kaçmak için çoluk çocuk sağa sola saklandıkları ülkede, bugün yatırım yapan Türk iş adamları var ve bizim pazarlarımız buralar. 10 milyon dolarlık ticaret hacminin 500 milyon dolara ulaştığı ülkelerden geliyoruz. Türkiye böyle bir gelişme yaşıyor. Şimdi söyleyeceğim şudur; istikrarı bozmamak lazım, siyasetteki, ülkedeki, bölgemizdeki istikrarı, dünyadaki barışı korumamız lazım.
     (Bitti)
    
     Muhabir: Haluk Yüksel
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Başbakan Yardımcısı Arınç: (2) Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER