Beyşehir Gölü Havzasında Simuliumla ile biyolojik

Beyşehir Gölü Havzasında Simuliumla ile biyolojik mücadele yapılacak


KONYA (A.A) - Beyşehir Gölü Havzasında yaşayan insanların yaz döneminden bu yana kabusu haline gelen ve yolda yürürken ağza, buruna ve kulak gibi organlara girerek rahatsızlık veren sineklerin bölgede salgın haline dönüşen Simulium adlı bir sinek türü olduğu ortaya çıktı.
     Beyşehirde vatandaşlardan gelen yoğun şikayetin ardından ilçe yöneticilerinin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı nezdinde girişimde bulunması üzerine yetkililer harekete geçti.
     Tarım ve Köyişleri Bakanlığına bağlı Ankara Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsünde görevli Uzman Entomolog Abdullah Yılmaz, sorunun yaklaşan kış mevsimine rağmen devam ettiği Beyşehir Gölü Havzasında inceleme çalışmaları başlattı.
     İncelemelerinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yılmaz, Beyşehir ile birlikte Türkiyenin değişik alanlarında son yıllarda görülmeye başlayan bu türün böcekle mücadele çalışanlarının da gündemine oturduğunu söyledi.
     Türün, özellikle ABD, Afrika ve İspanya gibi içerisinden nehir geçen yerleşim alanlarında büyük problemler yarattığına dikkati çeken Yılmaz, Bu sinek yeni çıkmadı, eskiden beri var. Bütün akarsularda mevcut. Fakat, ekolojik değişimlerden dolayı, ama olumlu bir yöndeki bir değişimden söz ediyoruz. Bundan dolayı bu sineklerin populasyonu arttı dedi.
     Sineklerin bu tutum ve davranışlarının insanları oldukça rahatsız ettiğini dile getiren Yılmaz, bölgede ilk etapta 10 günlük bir çalışma yürüteceklerini tahmin ettiklerini dile getirdi.
    
     Muhabir: Şeref Yaşar / Sayed Khodaberdi Sadat
     Yayıncı: Rıfat Yerlikaya
<< Önceki Haber Beyşehir Gölü Havzasında Simuliumla ile biyolojik Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER