Bir köy yeniden kuruluyor

Bir köy yeniden kuruluyor -Kelkit ilçesine bağlı Bindal köyü, su taşkını ve sel riskine karşı belirlenen 27 bin metrekarelik alanda yeniden kuruluyor -Kaymakam Gazel: Amacımız insanlarımıza afet konusunda sıkıntı yaşatmamak,


GÜMÜŞHANE (A.A) - İbrahim Özdemir - Gümüşhanenin Kelkit ilçesine bağlı Bindal köyü, su taşkını ve sel riskine nedeniyle belirlenen 27 bin metrekarelik alanda yeniden kuruluyor.
     Kelkit Kaymakamı Ozan Gazel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 5 yıl önce dönemin Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile DSİ ekiplerince Bindal köyünde su taşkını ve sel tehlikesi tespit edildiğini belirtti.
     Bunun üzerine 72 haneli köyün nakledilmesine karar verildiğini ifade eden Gazel, geçen sürede köyün nakledileceği alanın tespit edildiğini, Evini Yapana Yardım sistemiyle yapılacak 60 hanenin, 4 yıl önce Afet Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca programa alındığını söyledi.
     İlk etapta 55 haneyle mutabakat sağlandığını ve ev inşaatlarına başlandığını dile getiren Gazel, İmar konusundaki düzenlemeler bittikten sonra da diğer 5 haneyle birlikte köyümüzün büyük çoğunluğunu yeni yerleşim alanına taşıyacağız dedi.
     Çalışmayla köy halkının altyapısıyla birlikte modern binalara kavuşacağını dile getiren Gazel, şunları söyledi:
     Amacımız insanlarımıza afet konusunda sıkıntı yaşatmamak, daha modern ve altyapısı sağlam ortamlarda yaşamalarını sağlamak. Vatandaşlarımıza kanalizasyonu, içme suyu, elektriği ile toplu şekilde hizmet götürmek hedeflenmektedir. İnsanlarımız yeni evlerinin inşaatlarını kendileri yaptıkları gibi başkalarına da yaptırabiliyorlar. Afet Acil Durum Müdürlüğü teknik elemanlarınca yapılan kontrollerde bölüm bölüm ödenekleri kendilerine aktarılıyor. Cami, köy konağı ve yeşil alan bölümlerimiz ayrılmış durumda. Okul için de gerekli bölümler ayrılacaktır, lakin köylerimizde öğrenci sayısına göre okullarımız yapılmaktadır. Okul konusunda öğrenci sayımıza göre gerekli girişimimiz olacaktır.
    
     -27 bin metrekare üzerinde 60 konut-
    
     İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mesut Bayrak, taşkın ve sel riskine karşı taşınmasına karar verilen Bindal köyünün aynı zamanda birinci derece deprem bölgesi olduğunu belirtti.
     Eski köy merkezinde toprak damlı ev sayısının çok olduğunu söyleyen Bayrak, Yeni köy merkezi gelecek yıl altyapı programına alınacak. Altyapının bitmesiyle köyümüz buraya taşınacak, ardından eski konutların yıkılması istenecek. Vatandaşımızın afet riski nedeniyle eski evlerinde oturmamaları gerekiyor diye konuştu.
     Bayrak, 27 bin metrekare alan üzerine 60 konutun yapımının sürdürüldüğünü kaydederek, Konut başına 450 metrekare arsa düşmektedir. Bunun 100 metrekaresi konut için kullanılıyor, kalanı ise vatandaşın bahçesi olacak. Cami ve köy konağı da köylüler tarafından yapılacak dedi.
     Ödemelerin inşaatların durumuna göre peyderpey yapıldığını, evler tamamladığında vatandaşlara ödenen toplam paranın 40 bin liraya ulaşacağını belirten Bayrak, vatandaşların parayı ilk 2 yılı geri ödemesiz olmak üzere 20 yılda sıfır faizle yapacaklarını söyledi.
     Köy sakinlerinden Ahmet Dündar ise uygulamadan çok memnun olduklarını ifade ederek, şunları söyledi:
     Eski evlerimiz topraktan yapılmış, 8-9 nüfus bir odada kalıyoruz. Yatak odamız, oturma odamız, mutfağımız, banyomuz bir arada. Lavabomuz evin dışında, banyomuz seyyar. Yeni evler şu anda oturduğumuz evlere göre adeta saray. Yeni evlerimizde 4 oda, lavabo, banyo var. Evlerimiz çok modern olacak. Tek sorunumuz ahırlarımızın olmayışı. Ahırlarımızı da buraya taşırsak keyfimize diyecek olmaz.
    
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Bir köy yeniden kuruluyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER