Bu kampüste herkesin bir dikili ağacı

Bu kampüste herkesin bir dikili ağacı var -Karabük Üniversitesinde oluşturulan ve internet üzerinden takibi yapılabilen botanik bahçesinde, cumhurbaşkanı, bakan, sanatçı, sporcu, akademisyen ve öğrencilere ait yaklaşık 145 bin a


KARABÜK (A.A) - Ahmet Özler - Karabük Üniversitesinde oluşturulan ve internet üzerinden takibi ve etiket' title='bakım haberleri'>bakımı yapılan botanik bahçesinde, cumhurbaşkanı, bakan, milletvekili, gazeteci, sanatçı, sporcu, akademisyen ve öğrencilerin diktiği 146 türde yaklaşık 145 bin ağaçlık küçük orman oluştu.
     AA muhabirinin edindiği bilgilere göre, Karabük Üniversitesi kampüs alanında oluşturulan botanik bahçesinde, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Mehmet Ali Şahin ve Numan Kurtulmuş, Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk, spor yazarları Hayri Ülgen ve Altan Tanrıkulu, milli hakem Orhan Erdemir, teknik direktör Ertuğrul Sağlam, spor spikeri Ertem Şener, haber spikeri ve yazar Asım Yıldırım, yaklaşık 50 üniversitenin rektörü, milletvekilleri, YÖK ve YURTKUR yönetim kurulu üyeleri, birçok yabancı öğrenci ve akademisyenle üniversite öğrencilerinin ağacı bulunuyor.
     Bakım için gerekli araç ve gereçlere sahip özel personel görevlendirilen ağaçların hepsinde, sahibine ait kimlik bilgileriyle fotoğrafının yer aldığı etiket asılıyor. Sahiplerine ise sertifika veriliyor. Ağaç dikiminden sonra üniversitenin resmi internet sitesinden her 6 ayda bir güncellenen fotoğraflarla sahibine, ağacı takip etme imkanı sunuluyor.
    
     -İlklerin üniversitesi-
    
     Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eğitimde birçok konuda Türkiyede ilk olduklarını söyleyerek, ağaçlandırma konusunda da bir ilk olma yolunda ilerlediklerini ifade etti.
     Kuruluşundan bugüne yeşillendirme projesine ayrı bir önem verdiklerini ve bugün gelinen noktada da Çevreci Üniversite unvanını aldıklarını belirten Uysal, Bizleri bu alanda diğerlerinden farklı kılan olgumuz ise ağaçlandırma çalışmalarımızı sadece belirli gün hafta etkinlikleri kapsamında değil bunu mevsimine uygun olarak sürekli yapmamızdır. Ağaçlandırma hizmeti, en az eğitim öğretim kadar önemli. Üniversitemizi sadece akademik bir faaliyet merkezi olarak değil üniversitemizin fiziki görüntüsü ile de öğrencilerimizin gözüne ve gönlüne hitap edecek, öğrencilerin iyi zaman geçirecekleri, isteyerek gelecekleri bir yer haline getirmek ve üniversite gençliğinde doğa koruma bilincini de geliştirmek için kampüs alanı içindeki boş alanların tamamı ağaçlandırılarak, yeşile bürünmüş bir Karabük Üniversitesi hedefi için çalışıyoruz. Bu doğrultu da ağaçlandırma çalışmalarında bugüne kadar 156 türde 145 bini aşan ağaç dikimi gerçekleştirdik diye konuştu.
    
     -Ağaç dikiminde kayıt şartı-
    
     Ağaçlandırma projesine öğrencilerin kayıt yaptırdıktan sonra dahil olduklarını ve kayıt yaptıran her öğrenciye mutlaka ağaç diktiklerini kaydeden Uysal, şöyle devam etti:
     Öğrenciler sorumlu olacakları birer ağaç dikiyorlar ve eğitimleri boyunca bakıp büyütmeleri gerekiyor. Böylelikle hem daha yeşil bir ortamda eğitim alıyor hem de geleceğe daha sorumlu yaklaşan doğayı koruyan bir gençlik yetişmiş olmaktadır.
    
     -Konuklara da birer ağaç-
    
     Üniversiteye gelen her misafir adına mutlaka bir ağaç dikildiğini söyleyen Uysal, Cumhurbaşkanımızdan, bakanlara, siyasilerden genel müdürlere, akademisyenlerden öğrencilere birçok kişi ağaç dikti. Üniversitemize gelemeyen ancak üniversitesine katkıda bulunan birçok isme de ağaç diktik. Kişinin ve ağacın bilgilerinin yer aldığı kartı ağacına bağlatıyor ve fotoğraflarını da üniversitemiz resmi internet sitesinden ağaçlandırma linkine ekleyerek daha sonradan ağaçlarını internetten görmelerini sağlıyoruz. Ayrıca kurumumuz bünyesinde bulunan akademik ve idari personellerimizin doğum günlerinde onlar adına da birer ağaç dikiyoruz. Ağaçlandırma projesi insan eliyle dikilen Batı Karadenizdeki en büyük ağaçlandırma ve botanik çeşitliliğine sahiptir. Karabük Üniversitesi binaları ve yeşil alanları ile örnek üniversite olacaktır. Bir gün Türkiyede herkes Karabük Üniversitesini duyduğunda orada bir dikili ağacım var diyecek şeklinde konuştu.
    
     Yayıncı: Ebubekir Gülüm
<< Önceki Haber Bu kampüste herkesin bir dikili ağacı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER