Bu müze yaşlıları çocuklaştırıyor

Bu müze yaşlıları çocuklaştırıyor -Aydın Belediyesi tarafından çocukların eski oyuncakları tanıması amacıyla kurulan Oyuncak Müzesi, çocukların yanı sıra yaşlıların da büyük ilgisini çekiyor -Aydın Belediyesi Çocuk Kültür Merkezle


AYDIN (A.A) - Gökmen Şireci - Aydın Belediyesi tarafından çocukların eski oyuncakları tanıması amacıyla kurulan Oyuncak Müzesi, çocukların yanı sıra yaşlıların da büyük ilgisini çekiyor. Müzede çocukluk yıllarına dönüp özlem gideren yaşlılar, oyuncaklarla oynamaktan kendilerini alamıyor.
     Aydın Belediyesi Çocuk Kültür Merkezleri Genel Koordinatörü Emel Akyol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 116 oyuncağın sergilendiği müzede su değirmeni, sapan, topaç, çıkrık, kuş yakalama tuzağı, 8 kuyulu taş oyunu, beşik gibi çok sayıda eski oyuncağın yer aldığını anlattı.
     Müzenin çocuklardan çok yaşlıların ilgisini çektiğine dikkati çeken Akyol, şöyle konuştu:
     Müzeye öğrencilerle onların anne ve babaları, dedeleri, nineleri de geliyor. Eskiye özlem duyan yaşlılar bir anda çocukluk yıllarını hatırlayıp oyuncaklarla oynamaya başlıyor. Bizim çocukluğumuzda bu oyuncaklar vardı, biz bunlardan yapar, oynardık diyorlar. Eskiyi hatırlayıp oyuncaklarla oynuyorlar ve çok mutlu oluyorlar.
    
     -Bazıları oyuncağı torununun elinden alıyor-
    
     Müzedeki oyuncakların sanatkarı emekli öğretmen Erkan Atalı (60) ise eşi vefat ettikten sonra yalnızlık duygusunu yenebilmek adına başladığı çalışmalar sonunda 116 eski oyuncağın birebir aynısını yaptığını belirtti.
     Aydın Belediyesinin teklifi üzerine yaptığı oyuncakların müzede sergilenmeye başladığını aktaran Atalı, şunları kaydetti:
     Bunlar, genelde eski yıllarda teknoloji gelişmediği için çocukların kendilerinin yapıp oynadığı oyuncaklar. Müzeyi ziyaret edenlerin çoğu çocuklarıyla geliyor. Yaşlılar bir anda çocukluklarına dönüp mutlu oluyor. Çocukluk yıllarını yeniden yaşama fırsatı buluyor. Torunu ile müzeye gelip, kendisini kaptırıp oyuncaklarla oynayan yaşlılar var. Hatta bazıları oyuncağı torununun elinden alıyor ve Bak yavrum bu oyuncakla böyle oynardık deyip eski yıllarına dönüyor.
    
     -Müzeyi torunlarıyla ziyaret edenler-
    
     Torunlarıyla müzeye gelen vatandaşlar da nostalji yaşadıklarını belirterek, oyuncaklarla oynamaktan kendilerini alıkoyamadıklarını ifade ediyor.
     Emekli Öğretmen Zeki Ünsal (62), müzedeki oyuncakları gördüğünde nostalji yaşadığını, çocukluk yıllarına tekrar döndüğünü söyledi.
     Emekli Ziraat Mühendisi Hüseyin Yılmaz (59) ise müzede en çok ilgisini çeken oyuncağın, çocukken oynadığı topaçlar olduğunu dile getirdi.
     Hayriye Kösem (57) de çocukluğunda tahtadan, telden, bezden yapılan oyuncaklar olduğunu anımsatarak, Bu oyuncakları müzede gördüm, eski yıllara gittim dedi.
    
     Muhabir: Ramazan Ercan
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Bu müze yaşlıları çocuklaştırıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER