Bursada mermer madeninin ekonomik rezerv değeri

Bursada mermer madeninin ekonomik rezerv değeri tespiti -MADSİAD Başkanı Efendioğlu: Bölgede 900 milyon tona yakın ekonomik mermer madeni rezervi tespit edilmiştir. Rezervin totali bugünkü ortalama satış fiyatıyla hesaplandığında 105


BURSA (A.A) - Maden-Mermer Üretici ve Sanayici İşadamları Derneği (MADSİAD) Başkanı Erol Efendioğlu, Erenler, Dağakça, Başköy havzasında 900 milyon tona yakın ekonomik mermer madeni rezervi tespit edilmiştir. Rezervin totali bugünkü ortalama satış fiyatıyla hesaplandığında 105 milyar dolara yakın bir değer etmektedir dedi.
     MADSİADdan yapılan yazılı açıklamaya göre, MADSİAD ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeoloji Bölümü, Erenler, Dağakça, Başköy havzasındaki mermer madeninin ekonomik rezerv değeri tespiti çalışmasının sonuçları bir otelde düzenlenen toplantıyla duyuruldu.
     MADSİAD Başkanı Erol Efendioğlu, burada yaptığı konuşmada, İTÜ Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümünün, Erenler, Dağakça, Başköy havzasındaki mermer madeninin ekonomik rezerv değeri tespiti için 10 aydır devam eden çalışmalarını tamamladığını belirtti.
     Efendioğlu, bu projenin koordinasyonunu yapan Prof. Dr. Erdoğan Yüzer ve başkanlığını yürüten Prof. Dr. Remzi Karagüzel ile ekip arkadaşlarına zor arazi koşullarında yürüttükleri bu bilimsel çalışma için çok teşekkür ettiğini dile getirerek, Bölgede 900 milyon tona yakın ekonomik mermer madeni rezervi tespit edilmiştir. Rezervin totali bugünkü ortalama satış fiyatıyla hesaplandığında 105 milyar dolara yakın bir değer etmektedir. Bu ülke ekonomimiz için çok sevindirici bir haberdir diye konuştu.
     Türkiyenin mermer madeni rezervinde ve mermer ocağı işletmesinde dünyada ilk sırada yer aldığını vurgulayan Efendioğlu, şunları kaydetti:
     Bu yıl 4 milyar 183 milyon dolar maden ihracatı yaptık. Bu rakamın 1 milyar 903 milyon dolarını mermerden elde ettik, yani maden ihracatımızın yarısına yakını mermerlerimizden sağlıyoruz. 2023 yılı maden ihracatı hedefimiz 15 milyar dolar bu rakamın 7 milyar doları mermer ihracatı olarak hedefleniyor. Ülkemiz şu anda 2 bin 100 adet mermer ocağı işletmesine sahiptir. Bin 600e yakın mermer fabrikamız var ve sektörde 250 bin kişiye iş imkanı sağlanıyor. 2023 yılı mermer sektörü istihdam hedefi 800 bin kişidir. 2012 MTA raporuna göre, mermer potansiyelimiz iyi değerlendirildiğinde 100 yıldan fazla petrol giderimizi karşılayacak rezerve sahiptir.
     Efendioğlu, genç madencileri bir araya getirmek için Çevreci Madenciler Derneğini (ÇEMAD) kurduklarına da değinerek, şöyle devam etti:
     Hedefimiz genç madenci iş adamlarını, jeoloji ve maden mühendislerini üniversiteler ile iş birliği yaparak en az 3 yıllık çevre eğitimine tabi tutmaktır. Önümüzdeki yıllarda özensiz ve duyarsız madencilik yapan genç madenciler sıkıntıya geçebilir. Türkiyede çevreye duyarlı madencilik başladı. Bunun öncülüğünü Bursa yapsın. Köylerimizde madenlerle ilgili sıkıntılar var. Bu sıkıntıları acilen gidermemiz lazım. Çevreci faaliyetler konusunda çok gayretli olmalıyız.
    
     -Bu rezerv Türkiyeye 900 yıl yetecek-
    
     MADSİAD Onursal Üyesi ve Beykent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Topaloğlu da Erenler, Dağakça ve Başköy havzasında çıkan bu rezervin önemine dikkat çekerek, Bursanın çok değerli bir maden havzası olduğunu belirtti. Topaloğlu, şöyle konuştu:
     Ne kadar değerli olduğu bilinmiyor. Bu konuda bir çalışma yapılmasına karar verildi. Bir bilimsel kurul oluşturuldu. 10 ay süren bir çalışma oldu. 30a yakın maden ocağı incelendi. Bu özel sektör tarafından yapılan ilk ve en büyük bir çalışma. Burada tahminimizin üzerinde bir rakam ortaya çıktı. Bütün veriler ocaklardan alındı. Yaklaşık 900 milyon ton mermer rezervi tespit edildi. Bu rezerv Türkiyeye 900 yıl yetecek. Önemli bir ekonomik büyüklük.
    
     Muhabir: Haluk Yüksel
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Bursada mermer madeninin ekonomik rezerv değeri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER