Bursanın köy yaşamını anlatan Bu Toprağın

Bursanın köy yaşamını anlatan Bu Toprağın Renkleri görücüye çıktı -Büyükşehir Belediye Başkanı Altepe: UNESCO tarafından yapılan çalışmalara örnek olacak projelere imza atıyoruz -20 kişilik kadroyla 71 köyde çalışmalar


BURSA (A.A) - Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bu Toprağın Renkleri kitabının tanıtım toplantısında, UNESCO tarafından yapılan çalışmalara örnek olacak projelere imza atıyoruz dedi.
     Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Büyükşehir Belediyesinin Bursanın tarihi mirasına kültür ve sanat çalışmalarıyla yeni belgeler kazandırdığını ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bu Toprağın Renkleri kitabının tanıtımını Dağ-Der Kültür Merkezinde yaptı.
     Kültürlerin ve medeniyetlerin beşiği olan Bursada yöneticilik yapmanın önemli bir misyon olduğunu kaydeden Altepe, 9 yıllık başkanlığı süresince, alt ve üst yapı çalışmalarının yanı sıra 2 bin 300 yıllık Bitinya surlarından 8 bin 500 yıllık arkeolojik döneme kadar her zenginliğin gün yüzüne çıkarıldığını belirtti.
     Altepe, Bursa olarak kent kültürü konusunda büyük eserler vermeye başladıklarını dile getirerek, Kent kültürü ve kimliği üzerine Bursa bir marka oldu. UNESCO tarafından yapılan çalışmalara örnek olacak projelere imza atıyoruz dedi.
    
     -Doğumdan ölüme köy yaşamı-
    
     Kültürün en güzel şekilde yaşamasına önem verdiklerine işaret eden Altepe, Somut eserler ve bunların işlevlendirilmelerinin yanı sıra kent kültürü çalışmalarımızı hızla sürdürüyoruz. Okullardan mahallelere, köylere ve eski çarşı hayatına kadar yapılan çalışmalarla Bursanın tüm yönleriyle tanıtılmasını önemsiyoruz. Bursanın kırsalında yapılanlar derlenerek bu güzel arşiv oldu. Bursanın kültürüne yönelik her eseri, halk kültürüne gönül vermiş değerli kadrolarımızla gerçekleştiriyoruz. Bugüne dek 20 kişilik kadroyla 71 köyde çalışmalar derlendi. Doğumdan ölüme köylerdeki yaşamı bu eserle gözler önüne seriyoruz diye konuştu.
     Eskiden köylerde yaşamın yüzde 80lere vardığını ancak bu oranın bugün yüzde 15lere düştüğünü söyleyen Altepe, köy mimarisinden köylerdeki mesleklere, el işlerinden halk oyunlarına, müzisyenlikten giyim kuşama kadar akla gelen her şeyin Bu Toprağın Renkleri kitabında can bulduğunu ifade etti.
     Kitapta bazı bilinmeyen kültürel değerlerin de hatırlatıldığını dile getiren Altepe, Kitapta köylerdeki kültürel mirasın bazılarını ilk kez gördük. Bizi heyecanlandıran bu durumları, üretilen bu eserlerle geleceğe taşımış oluyoruz. Bu Toprağın Renkleri kitabı, somut olmayan kültür mirası çalışmalarımızın kamera arkası niteliği taşıyor. Büyükşehir Belediyesi olarak bugüne kadar yapılan bu çalışmaların ön sunumu gibi olan bu eserin devamında, diğer konuları da detaylı halde ele alan 6 kitap daha hazırlıyoruz. Bu bilgiler ve belgeler yok olmadan, bu değerleri yaşayanları kaybetmeden eserler üretmekle sadece Bursa ve Türkiyenin değil, dünya kültürüne de katkı sağlamış oluyoruz diye konuştu.
     Üç yıllık çalışmaların sürecini anlatan Dağ-Der üyelerinden Özer Güleç de kırsal çalışmaların kayıt altına alınmasının önemine işaret ederek, çok keyifle çalıştıklarını anlatarak, 61 yaşında olmama rağmen çocuklukta yaşadığım duyguları köy çalışmalarında yeniden yaşadım. Bu çalışmayla bazı köylerde dahi unutulan kültürel yapıyı, örf adeti yeniden yaşadık. Köylüler her zaman yanımızda oldular, bize evlerini açtılar dedi.
    
     Muhabir: Cem Şan
     Yayıncı: İbrahim Uyar
<< Önceki Haber Bursanın köy yaşamını anlatan Bu Toprağın Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER