Büyükşehir Belediyesinde kalp sağlığı toplantısı

Büyükşehir Belediyesinde kalp sağlığı toplantısı -Prof. Dr. Türkay: -Yan etkisi bilinmeyen bitkileri ve bitkisel takviyeleri almayın


ANTALYA (A.A) - Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Türkay, Büyükşehir Belediyesinin sağlık bilgilendirme toplantısında vatandaşlara By-pass, kalp nakli ve suni kalp uygulamaları hakkında bilgi verdi.
     Büyükşehir Belediyesi Kültür Salonundaki toplantıda kalple ilgili hastalıklar ve tedavi yöntemlerini anlatan Prof. Dr. Cengiz Türkay, Türkiyede halen en önemli ölüm nedenleri arasında kalp hastalıklarının ilk sırada yer aldığını söyledi. En basit karakteristik şikayetin göğüs ağrısı olduğunu dikkati çeken Türkay, Bu ağrılar genellikle soğuk ortamlarda ya da yemeklerden sonra gelir. Diğer belirtileri göğüste giderek artan baskı ve yanma hissidir. Bazen boğazda yanma hissi, çene bölgesine vuran ağrı da belirtiler arasında yer alır. Hasta çabuk yorulur, nefes nefese kalır dedi.
     Kolesterolün en önemli nedeninin fast food türü beslenme olduğunu dile getiren Türkay, tereyağının zannedildiği ölçüde zararı olmadığını kaydetti. Düzenli yapılan egzersiz ve taze üzüm suyunun kolesterolle mücadelede çok etkili olduğunu anlatan Türkay, Yan etkisi bilinmeyen bitkileri ve bitkisel takviyeleri almayın. Sağlıksız yetiştirilmemeleri nedeniyle hastalarıma tavuk etini önermiyorum. Az yağlı kırmızı eti tavsiye ediyorum. 40 yaşını dolduranların yılda bir kere mutlaka kontrolden geçmeleri gerekiyor. Türkiyede halen 800 bin kalp yetmezlikli hasta bulunuyor ve her yıl bin 500 ile 2 bin 500 arasında hasta kaybediliyor diye konuştu.
     Kalp hastalıklarındaki tedavi yöntemleri ve uygulamalar hakkında da bilgiler veren Türkay, anjiyo, stent takılması, by-pass operasyonları, kalp nakli ve suni kalp uygulamaları hakkında izleyicileri bilgilendirdi. Türkiyede yılda 100-150 civarında kalp nakli yapıldığını belirten Türkay, organ bulunamaması durumunda aciliyeti bulunan hastalara suni kalp takıldığını da bildirdi.
    
     Muhabir: Okan Özer
     Yayıncı: Güç Gönel
<< Önceki Haber Büyükşehir Belediyesinde kalp sağlığı toplantısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER