Çanakkale Savaşlarının 100. yılına doğru

Çanakkale Savaşlarının 100. yılına doğru -ÇTSO, Türk ve dünya tarihi için önemli sonuçlar doğuran Çanakkale Savaşlarının 100. yılı için sportif, kültürel ve sanatsal projeler hazırlıyor -Açıklamadan: 1915in acımasız savaş meydanı


ÇANAKKALE (A.A) - Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO), Türk ve dünya tarihi için önemli sonuçlar doğuran ve kahramanlık hikayeleriyle bezeli Çanakkale Savaşlarının 100. yılı dolayısıyla, sportif, kültürel ve sanatsal projeler hazırlıyor.
     ÇTSOdan yapılan yazılı açıklamada, belgesel yapımcısı ve Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı Danışma Kurulu üyesi Savaş Karakaşın iş birliğinde, sportif, kültürel ve sanatsal projelerin hayata geçirileceği duyuruldu.
     Çanakkalede savaşmış uluslardan gelecek katılımcıların, atalarının bu topraklarda verdikleri mücadeleye birebir tanık olmalarına ve Çanakkale ruhunun yaşayarak öğrenilmesine ve anlaşılmasına hizmet edecek uluslararası bir yarışma formatının uygulamaya alındığı ifade edilen açıklamada, 1915in acımasız savaş meydanı Çanakkalenin, artık sporcuların Er meydanı olacağı kaydedildi.
     Dedelerin cesaretle savaştığı yerde, torunlar centilmence karşılaşıyor. Kanlı siperlerde başlayan tanışıklık, şimdi yarışa dönüşüyor ifadelerine yer verilen açıklamada, şöyle denildi:
     Dik yamaçlar, derin vadiler, dar tüneller, karanlık siperler, öldürücü tırmanma duvarları ve keskin dikenli teller. Dünyaca ünlü Tough Guy outdoor yarışma formatı, Çanakkalenin muhteşem doğası ve tarihi ile birleşerek, Türk ve dünya televizyonlarında yayımlanmaya başlayacak. Rekabetle dostluğun bir arada yaşanacağı bu ortamda, top ve tüfek seslerinin yerini, heyecanlı gençlerin kalp atışları alacak. Yarışma heyecanının uluslararası çerçevede ses getirmesi ile de Çanakkalenin haklı gururu ve barışın önemi uluslar arası düzeyde vurgulanmış olacak.
    
     -Boğaz kıyısında dev su perdesi oluşturulacak-
    
     Çanakkale Boğazının akıntılı suları açılacak, bağrında uyuyan nice tanıkları keşfetmemize, seslerini duymamıza izin verecek denilen açıklamada, etkinlikler kapsamında boğazın kıyısında 10 metre yüksekliğinde, 30 metre eninde dev su perdesinin oluşturulacağı belirtildi.
     1915 ve Çanakkale Savaşına dair sessiz tanıkların anlatacağı tüm sırların bu perde üzerinde görüleceği ve duyulacağı dile getirilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:
     Evrensel barış için savaşın anlamı doğru anlaşılmalı ve Çanakkale bu mesajın verilebileceği en doğru yer. Her yıl düzenlenmesi planlanan film festivali, bu dostluk köprüsünün daha da sağlamlaştırılması için atılacak adımlardan biri.
     Türk, Avustralyalı, İngiliz, Alman ve diğer ulusların yönetmenleri, Çanakkale Savaşlarına farklı bakış açılarını yansıttıkları film ve belgeselleri, Çanakkalenin savaşa tanık olmuş tarihi mekanlarında (tabyalar, kaleler), beyaz perdeye yansıyacak. Yazlık sinema kültürünü canlandıracak etkinlik kapsamında, Çanakkale Savaşları konulu bu zengin arşiv, Türk ve yabancı izleyicilere birlikte sunulacak. Bu önemli kültürel etkinlik kapsamında, genç sanatçılar barış için savaşı anlatacak ve filmlerin bir kopyası saklanarak Çanakkale Savaşları tarihinin en kapsamlı film veritabanı oluşturulacak.
    
     Muhabir: Fikriye Susam Uyar
     Yayıncı: Kamuran Akkuş
<< Önceki Haber Çanakkale Savaşlarının 100. yılına doğru Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER