CHP İzmir Milletvekili Güler:

CHP İzmir Milletvekili Güler: Hiç kimse Türk lafını söyleyeni ırkçı ilan edemez


MUĞLA (A.A) - CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, Hiç kimse Türk lafını söyleyeni ırkçı ilan edemez dedi.
     Güler, partisinin Milas İlçe Kadın Kolları Teşkilatı tarafından Milas Belediyesi Toplantı ve Düğün Salonunda düzenlenen etkinlikte partililerle bir araya geldi.
     Güler, burada yaptığı konuşmada, etnik kimliğin geçmişten gelen bir olgu olduğunu kaydederek, Biz Türk olmaktan mutlu olanlardanız. Biz Türk olmanın kendi ana-babamızdan bize geçmiş etnik kimliğimizin reddi anlamına gelmediğini bilenleriz. Bizim etnik kimliğimize Boşnak, Laz, Çerkez, Kürt ana babadan bize gelen bu etnik kimliğe ne küfrettiririz ne de küfrederiz. Çünkü etnik kimlik dediğimiz şey içine doğduğumuz şey dedi.
     Etnik kimliği özgürce yaşadığımız ve o küçücük elbiselerin içine sıkışmadan başka başka kültürlerden, ailelerden kız alıp verdiğimiz bir sistem içinde yaşamayı bize sağlayan şey bütün bunların hep beraber bir ulus olmasıdır diyen Güler, O ulusun adı ne mutlu bize ki Türk ulusu. Hiç kimse Türk lafını söyleyeni ırkçı ilan edemez şeklinde konuştu.
     Anadoludaki bütün kültürlerin birbirleriyle Türkçe sayesinde anlaşabildiğini anlatan Güler, şöyle konuştu:
     Anadolu bin yıldan bu yana istesen de istemesen de bu tarihi yaşamıştır. Anadoluda yaşayan bütün kültürler birbirleriyle Türkçe üzerinden anlaşmış, başka bir dil değil, bu dil birleştirmiş. Sonra Osmanlı İmparatorluğu yıkılırken ortaya çıkan bu yeni devlet, onu seçtiği için değil yalnızca, seçmek zorunda olduğu için, bu insanları bir arada tutan başka güçte bir dil olmadığı için Türkçe temelinde Türk vatandaşlığı sistemini kurmuş. 12 Eylül 1980 askeri darbesi sırasında Kürtçenin yasaklanması CHPye mal edilemez. Burada 12 Eylül gelip de Kürtçeyi yasaklayanların yaptığı cinayeti bizim üstümüze, Mustafa Kemal Atatürkün üstüne, Cumhuriyet Halk Partisinin üstüne hiç kimse atamaz. 12 Eylülde işkence tezgahlarından geçenler bizlerdik. Bizim evlerimizden şehitler var. Bizim evlerimizde hayatları kararan kardeşlerimiz var.
     Güler, yeni anayasa çalışmalarında Türkiye isminin değiştirilmenin bile gündeme gelebileceğini iddia ederek, Bugün iktidar koltuklarında oturanlar açıkça söylemeye başladılar. Türk ulusu, Türk lafını silmek yetmez, çünkü memleketin adı Türkiye, Türklerin yaşadığı yer. Türk vatandaşı olmayı içine sindiremeyenler memleketin adının Türkiye, devletin adının da Türkiye Cumhuriyeti olmasından da rahatsız olabilirler. İsmi de değiştirmeyi gündeme koymak lazım, liberal olmak lazım, serbest olmak lazım diye düşünebilirler. İsim, tarihsel köklerden gelir, isim toplumun derinliklerinden gelir diye konuştu.
    
     Muhabir: Mutlu Hazer - Ferdi Aşıcı
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber CHP İzmir Milletvekili Güler: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER